Fontos nemzetközi díjat kapott Molnár Áron

2021. október 16.
A szólásszabadságért küzdő dalszerzők legelismertebb nemzetközi díját 2021-ben a hazai kortárs színművészet egyik legmarkánsabb ifjú képviselője, Molnár Áron kapta, aki noÁr projektjével vallja, hogy „ a pártpolitikától függetlenül azért küzdünk, hogy az emberek egy tudatos, cselekvő társadalmat alkotva egy szabadabb és nyitottabb országban éljenek”.

Az 1970-es évek elején alapított Premio Tenco a dalszerzésnek szentelt legjelentősebb fesztivál Európában. A díjazott művészek között van – mások mellett –  Tom Waits, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Silvio Rodríguez, Gilberto Gil, Nick Cave, Fabrizio De Andrè, Bulat Okudžava, Mercedes Sosa vagy Sting. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik most Molnár Áron magyar színművész, aki aktív közéleti szereplő hazánkban és a noÁr mozgalom alapítója, mindemellett fiatal kora ellenére számos kiemelkedő színészi alkotást tud már maga mögött, legutóbb például a Toxikoma című film főszerepében – a kritika szerint – az elmúlt évek legjelentősebb teljesítményét nyújtotta.

molnar-aron-noar-yorum-dij-szolasszabadsag

2020-ban a Premio Tenco úgy döntött, hogy új díjat alapít, amelyet a Yorum csoport emlékének szentel, amelynek három tagja hosszú éhségsztrájk után halt meg az Erdogan-féle törökországi cenzúra és elnyomás elleni tiltakozásul. A díj célja, hogy elismerje azt a sok művészt világszerte, akik zenéjükkel és művészetükkel a szólásszabadság és az emberi jogok védelmében küzdenek. 2020-ban a Yorum-díjat Ramy Essam egyiptomi énekes-dalszerző és zenész, a 2011-es forradalom hangja, az al-Szíszi rezsim elnyomásának száműzetésből éneklője kapta.

Molnár Áron részt vesz a Premio Tenco 2021-en, ahol a Yorum-díjat veheti át. Áron a híres sanremói Ariston Színház színpadán lép fel október 23-án este, a fesztivál idei kiadásának záróestjén.

Olvass tovább!