Mi lett a Wonderful Life című dal előadójával?

2021. október 24.
A Black művésznéven híressé vált énekes leghíresebb slágere – minden kétséget kizáróan – a Wonderful Life című dal lett. Te is elkezdted most magadban dúdolni?

A világ Black művésznéven ismerte meg Colin Vearncombe-t, aki 1962. május 26-án látta meg a napvilágot Liverpoolban. Leghíresebb számát hallgatva nehéz elképzelni róla, pedig igaz, hogy punk-rock vonalon kezdte bontogatni a szárnyait, a hozzá leginkább passzoló stílusra azonban csak az 1980-as évek végén talált rá – ez meg is hozta számára a világhírt.

Colin Vearncombe, művésznevén Black, a Wonderful Life énekese

Az első lemeze 1981-ben jelent meg Human Features címmel, az akkori zenekarában játszott Dane Goulding és egy régebbi iskolatársa. A Wonderful Life 1985-ben csendült fel először, arra azonban, hogy berobbanjon és az egész világon ismertté váljon, még 2 évet kellett várnia.
1999-től kezdve nem Black néven jegyezte az albumait, hanem Colin Vearncombe-ként, 2
005-ben és 2015-ben azonban még megjelentetett 1-1 lemezt korábbi művésznevén.

Kétszer kellett nekifutni

Amikor a Wonderful Life című dalt először vették fel, Black az Ugly Man Records lemezkiadóval dolgozott. 1985-ben a brit slágerlistán a 72. helyre került, amivel egyikük sem volt elégedett. Az együttműködésük is megszakadt, majd 1987-ben az énekes úgy döntött, hogy leporolja a dalt, és kisebb változtatásokkal – immár az A&M lemezkiadó gondozásában – ismét megjelentette. Ekkor végre elérkezett a várva-várt siker, az angliai TOP40-ben a 8. helyig jutott és a mai napig nem merült a feledés homályába. 

A dalhoz tartozó fekete-fehér videóklipet a Nagy-Britanniában található New Brightonban forgatták, és 1988-ban a New York Film Festivalon díjat is nyertek vele. Az egykori sláger 1994-ben ismét felcsendült egy, az Egyesült Királyságban sugárzott televíziós reklámban, aminek köszönhetően ismét sokan felfigyeltek rá.

Mi lett vele?

1999-től kezdve nem Black néven jegyezte az albumait, hanem Colin Vearncombe-ként.

Colin 2016. január 10-én autóbalesetet szenvedett Cork repülőtere közelében – ekkor már jó ideje Írországban élt. Nagyon komoly koponyasérülése miatt mesterséges kómában tartották az orvosok, bízva abban, hogy az akkor 53 éves énekes felépülhet. Szervezete sajnos 16 nappal később feladta a küzdelmet, és végleg lehunyta szemét. Rajongói mellett felesége és három fiúgyermeke, Marius, Max és Milan őrzik emlékét a szívükben.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?