100 éve vágathatják le a nők a hajukat: a rövid pixie frizurák rövid története

2022. március 23.
A női hajkoronákat egészen a 20. század első évtizedeiig hosszú fonatok és kontyok jellemezték, a női szerepkör megváltozásával azonban nemcsak az abroncsok kerültek le a nőkről, és vették át a helyüket a laposabb szoknyák, illetve a nadrágok, de a frizuratrendek is a praktikum felé mozdultak el. A női rövid frizurák, a rövidebb és hosszabb bobfazonok és a pixie-k története tehát éppen 100 éves, mi pedig egy áttekintő cikkel ünnepeljük azt, hogy a kultúránkban nőként már szabadon dönthetünk arról, hogy milyen hajat szeretnénk.

Korai kivétel

Nem teljesen igaz, hogy a 20. századtól kezdték el a nők levágatni a hajukat. Mint a divatban olyan sok minden kötődik a franciákhoz, a női hajviselet történetéhez is hozzáadott egy izgalmas korai zsengét a leginkább divatérzékeny nemzet: van egy rövid női hajviselet, ami a 1800-as évekig nyúlik vissza: az úgynevezett Titusz-hajviselet nemcsak a férfiak divatos frizurája volt akkoriban a franciáknál, de volt egy női változata is, amelyről úgy tartják, hogy a guillotine általi halálra ítéltek hajviseletéből ered. Rövid, tépett fazonról van szó, amit sokszor göndörítve hordtak a divatérzékeny, korabeli nők. A trend – érthető módon – nem tudott ekkor még kellőképpen meghonosodni, csupán a francia forradalom utáni néhány évben volt divatban a Titusz-frizura. Érdekesség, hogy más történelmi korokra is igaz, hogy a rabnőknek vagy a rangjuktól, tisztességüktől megfosztott nőknek rövid hajat vágtak, sokáig a hosszú haj az ártatlanság és a nőiesség egyértelmű szimbóluma volt, ezektől a konnotációktól fosztották meg őket a hajvágással.

pixie-tortenete

Festmény a forradalom utáni női Titusz-hajról

A világháború hozza a változást

A Titusz-frizura korai felbukkanása és bukása után egészen az első világháborúig kell várni azzal, hogy a női kontyokból és fonatokból rövid bob hajak legyenek. Ekkor még nem igazán jellemző a szuper rövid pixie vágás, de az áll fölött végződő, rövidállású bobfrizurák – és a kor kedvencei, a lapos hullámokkal formázott flapper frizurák – már kijelölik neki az utat: a hagyományos női szerepkörök fellazulnak, a háborús helyzettel párhuzamosan a női testről, szépségről való gondolkodás és a nők saját testükhöz, hajukhoz való viszonya is végérvényesen megváltozik.

pixie-tortenete

Flapper frizura egy 1925-ös süteményreklámon

Audrey Hepburn, Jean Seberg és az első igazi pixie

A század első felére jellemző flapperláz a ’40-es évek végére, még inkább az ’50-es évekre csúcsosodik ki: ekkor születik meg az a nagyon rövid, néhány centis női frizura, amit ma már pixie néven emlegetünk. A frizurát a korban két szupersztár hozta be a köztudatba, Audrey Hepburn és Jean Seberg. Többek között nekik köszönhető, hogy rövid idő alatt meghódította az amerikai-európai hölgyek szívét az új őrület, és hamarosan az új női erő és a nonkonformizmus jelképévé is vált a rövid frizura.

Hepburnnek jelentős szerepe van a rövid haj népszerűvé tételében, a népszerűsítés egyik legjelentőségteljesebb mozzanata a 1953-as Római vakáció című filmje” – magyarázza Rachael Gibson hajtörténész. Ugyanis a filmben megnézhetjük, ahogy Hepburn levágja a saját haját. Ez a filmbeli karaktere újrakezdését és újonnan megtalált szabadságérzetét is szimbolizálja.

pixie-tortenete

Audrey Hepburn díjat vesz át New Yorkban, 1854-ben a Római vakáció című filmért – ikonikus pixie hajjal

pixie-tortenete

A 19 éves Jean Seberg New York-i otthonában fest, 1957-ben

A Twiggy-sztori

Ezt követően a pixie teljesen beépült a modern kultúrába. Az 1960-as évek ifjúsági mozgalmai és a szexuális forradalom magával hozta a nemek közötti átjárhatóság gondolatait. Ezt a szellemi áramlatot a hajtrendek is lekövették: a pixie-k még rövidebbé, még inkább nemsemlegessé váltak.

Az egyik leghíresebb ilyen pixie-snittet Twiggy mondhatta magáénak, aki igazi 20. századi „influenszerként” nők ezreit inspirálta arra, hogy váljanak meg hosszú, nőiesnek titulált hajtincseiktől, és a merész hajvágás után egy teljesen új oldalukat mutassák meg a nagyvilágnak.

Egy interjúnak köszönhetően pontosan tudjuk, hogy hogyan született meg Twiggy ikonikus frizurája. E szerint még a világ első szupermodellje sem volt biztos benne, hogy jó ötlet lesz-e a vágás. Ha kacérkodunk a merész hajvágással, inspirálódjunk az ő történetéből!

„16 éves voltam, amikor bementem egy menő szalonba a Mayfairen. House of Leonard volt a neve. Egy sima mosást és szárítást kértem. Ám nyilvánvalóan nem ez történt végül – kezdte a modell, akitől a szalon tulajdonosa, Leonard megkérdezte, vághatna-e a hajából. – Nem voltam biztos a dologban, ám túl félénk voltam, hogy visszautasítsam. (…) Szerettem a hajam. Egy pillanatig eszembe jutott, nem biztos, hogy akarom, hogy levágják a hajam. Ám nagyon félénk voltam, és egy nagyon előkelő szalonban voltam a Mayfairen. Így nem tudtam kimondani, hogy nem szeretném. Így hát bólogattam” – mesélte Twiggy, aki másnap ment vissza, és hét órán át dolgoztak a frizuráján. Vágták, festették, újravágták a haját, míg végül a védjegyévé vált pixie frizura lett az eredmény, amelyről mai napig ismerjük.

A visszalágyulás időszaka

A 1970-es éveket a hosszú, zabolátlan haj visszatérése uralta, de aztán a ’80-as és ’90-es években ismét utat tört magának a pixie. „Amikor az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején a pixie-vágás újra gejzírként tört elő, a vendégek azt követelték, hogy legyen nagyon rövid a frizurájuk, de egyben nagyon nőies is” – mondta Michael Angelo, a New York-i Wonderland szépségszalon stylistja és tulajdonosa. Cyndi Lauper, Linda Evangelista, Diana hercegnő – az ikonikus rövid frizuráik már sokkal lágyabbak voltak, mint a ’60-as évekbeli elődeieké, de mégis erőt és függetlenséget sugároztak.

pixie-tortenete

A nőies új pixie két formája: Diana hercegnő és Liza Minnelli 1991-ben

És ma?

A mai pixie frizura trendeket leginkább a nosztalgia uralja: éppen annyira megfigyelhető a szuper rövid, nemsemleges pixie, sőt, buzzcut, mint a lágyított, hosszabbra hagyott Hepburn-szerű snitt. Sőt, idén úgy tűnik, az ezredforduló bixie snittje is kezd visszajönni, így leginkább csak a képzeletünk – és az arcformánk, stílusunk – szab határt annak, hogy melyik fazon mellett tesszük le a voksunkat.

Zoe Kravitz, az egyik legnagyobb kortárs pixie-ikon

 


GYIK

Mikortól lehet a nőknek rövid hajuk? 

A történelem során a társadalom perifériájára szorult nőknek a 20. század előtt is lehetett rövid hajuk, az egyik legelső alkalom, amikor megbecsült nők rövidre vágathatták a hajukat, az az 1800-as évek Franciaországában a Titusz-frizura korszaka volt, de az is csak néhány évig tartott. Általánosságban az 1920-as évekig kellett várniuk a nőknek a drasztikus hajvágásra.

Mi a pixie előfutára? 

Az első világháborútól népszerű flapper frizura az ’50-es évekre lett (mai értelemben) pixie snitté.

Kik a pixie frizura legmeghatározóbb viselői? 

Az első Audrey Hepburn és Jean Seberg volt az ’50-es években, majd a ’60-as évek androgün pixie-jének legnagyobb hatású népszerűsítőjévé Twiggy vált. Később Cyndi Lauper, Linda Evangelista és Diana hercegnő is sokat tett a rövid frizura elterjedéséért, ma pedig talán Zoe Kravitz a legnagyobb pixie-influenszer.


Összefoglalás

A mai értelemben vett pixie haj története az 1950-es évekre nyúlik vissza, de az előfutárait inkább az első világháború időszakára szokás tenni. Az ’50-es évektől a ’60-as évek végéig a pixie egyre rövidebb és szögletesebb, nemsemlegesebb lett, majd a ’70-es évek hosszú hajhoz való visszatérése után a 80′-as és ’90-as éveket inkább a lágyabb vágások jellemzik. A 2000-es évektől napjainkig a pixie-trendeket a nosztalgia jellemzi, azaz az eddigi fazonok szinte mindegyikének újrapörgetése.

Fotó: Getty Images