Diana a Vásárcsarnokban, II. Erzsébet Bugacon – koronások Magyarországon

2022. szeptember 10.
II. Erzsébet olyan beszédet intézett a magyarokhoz, ami még 32 év után is szíven üti az embert.

Tudtad, hogy egy magyar festő készítette el az első festményt II. Erzsébetről, amikor még csak hercegnő volt? És azt tudtad, hogy milyen jól érezte magát a királynő és imádott férje, Fülöp herceg Bugacon? Míg ők „csak” egyszer, addig Diana hercegnő kétszer is járt hazánkban. Ami közös volt ezekben a látogatásokban, hogy a fényűző fogadások mellett arra is szakítottak időt, hogy a szegénységben élőkkel is találkozzanak…

Erzsébetet és Fülöpöt Göncz Árpád köszöntötte, amikor 1993-ban Magyarországra érkeztek, akkor ajándékozott a királynő egy dedikált fotót a Néprajzi Múzeumnak.

II. Erzsébet Göncz Árpád És Fülöp herceg Budapesten

Göncz Árpád köszönti II. Erzsébetet és Fülöp herceget Budapesten

II. Erzsébet az egyik kedvenc tiaráját viselte Budapesten. Az ékszer még Mária királyné tulajdona volt, és a „Nagy-Britannia és Írország lányai” nevet viseli.

II. Erzsébet és Göncz Árpád

II. Erzsébet és Göncz Árpád

Az uralkodó emlékezetes beszédet intézett a magyarokhoz: „Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, így hát különleges pillanat számomra, hogy itt lehetek Budapesten. Bár a történelem nem mindig állította egyazon oldalra Nagy-Britanniát és Magyarországot Európa tragikus háborúiban, azt hiszem, népeinkben mindig eleven maradt a közös remény. Csodálattal és örömmel figyeltük mindazt, amivel a magyarok a tudomány, a zene, a művészetek és az irodalom világát gazdagították.”

II. Erzsébet és Göncz Árpád Budapesten

II. Erzsébet és Göncz Árpád

Másnap a Parlamentben pedig ezt mondta: „Mert önöknek joguk van hozzá, hogy ismét elfoglalják a helyüket az európai történelem és kultúra fő áramlatában.”

II. Erzsébet a magyar parlamentben

II. Erzsébet a magyar Parlamentben

II. Erzsébet járt a Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtárban és a budai Várban is. De arra is szakított időt, hogy hajléktalanszállókat látogasson meg.

II. Erzsébet a magyar hajléktalanok

II. Erzsébet hajléktalanokkal beszélget Budapesten

Erzsébet csak egyszer járt Bugacon, de a férje, Fülöp herceg többször is Magyarországra jött, hogy szenvedélyének, a fogathajtásnak hódoljon. Fülöp járt Szilvásváradon, Bábolnán és Kecskeméten is (ide egyébként II. Erzsébet is elment – a szerk.). A legenda szerint nagyon ízlett neki a barackpálinka.

II. Erzsébet Göncz Árpád És Fülöp herceg Bugacon

II. Erzsébet, Göncz Árpád és Fülöp herceg Bugacon

Diana és Károly 32 évvel ezelőtt, 1990-ben érkeztek Budapestre.

Diana hercegnő és Károly herceg Budapesten

Diana hercegnő és Károly herceg Budapesten

A herceg (ma már III. Károly király – a szerk.) beszédet tartott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Corvinus), Diana pedig elment a Vásárcsarnokba.

Diana hercegnő vásárol a piacon

Diana hercegnő 1990-ben a Vásárcsarnokban

De a hercegnő a Pető Intézetbe és a Filmgyárba is ellátogatott.

Diana hercegnő filmforgatáson

Diana hercegnő filmforgatáson 1990-ben Makk Károly rendezővel és Cserhalmi György színésszel

És persze Bugacon is jártak. Diana így ugrott le a kocsiról.

Diana hercegnő hintó bugac

Diana hercegnő Bugacon 1990-ben

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!