Lerobbant házikó lett II. Erzsébet máltai otthona, ahol élete legboldogabb éveit töltötte

2022. május 26.
Nem titok, hogy II. Erzsébet máig örömmel tekint vissza a Máltán töltött hónapjaira, hiszen itt megtapasztalhatta, hogyan is telnek egy átlagos feleség mindennapjai.

Bár II. Erzsébet (ha akarja) olyan lenyűgöző ingatlanokban töltheti a napjait, mint például a Buckingham-palota vagy Kensington-palota, az uralkodónő mégsem ezekben a fényűző épületekben érzi magát igazán otthonosan. A szíve ugyanis máig egy jóval kisebb ház felé húz, ami ráadásul nem is a hazájában található. Köztudott ugyanis, hogy II. Erzsébet és férje friss házasként két évig Málta fővárosában, Vallettában éltek, hiszen Fülöp herceget ide szólította a kötelessége hadi tengerészként 1949 és 1951 között.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg a máltai Villa Guardamangia előtt 1949 novemberében

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg a máltai Villa Guardamangia előtt 1949 novemberében (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

A pár egyáltalán nem titkolta, hogy ez volt kapcsolatuk legszebb időszaka, amiben természetesen közrejátszhatott az is, hogy ekkor még Erzsébet vállát is kevesebb felelősség nyomta, mivel az ottlétük megelőzte a megkoronázását. Erzsébeték a külvárosi Villa Guardamangiában laktak, amelyet a herceg nagybátyjától, Lord Louis Mountbattentól kaptak kölcsön a máltai tartózkodásuk idejére. A bennfentesek szerint ezekben a hónapokban Erzsébet egy kicsit maga is megtapasztalhatta, milyen lehet az „átlagos emberek” élete.

Olyan hétköznapi élményekben lehetett része tengerészfeleségként, mint egy látogatás a a helyi fodrászatba vagy a bevásárlás a sarki boltokban. De hiába a felejthetetlen emlékek, a Villa Guardamangia állapota az elmúlt évek során drasztikus romlásnak indult.

A Villa Guardamangia 2015 novemberében

A Villa Guardamangia 2015 novemberében (Fotó: Matt Cardy/Getty Images)

2007-ben II. Erzsébet még itt ünnepelhette a hatvanadik házassági évfordulóját Fülöppel, ám amikor 2015-ben újra elment volna felkeresni korábbi otthonát, a tulajdonosok már nem hagyták jóvá a látogatási kérését, mert úgy ítélték meg, hogy nem lenne biztonságos a királynő számára ott tartózkodni.

Lapinformációk szerint azonban a mészkővilla hamarosan új formában élhet tovább, hiszen a közeljövőben renoválni fogják, és ezután múzeumként működhet majd tovább. A felújítási projektet a máltai kormány felügyeli, mivel 2021 nyara óta ők a 18 szobás ingatlan tulajdonosai.

A Villa Guardamangia 2015 novemberében

A Villa Guardamangia 2015 novemberében (Fotó: Matt Cardy/Getty Images)

A tervek szerint a kiállítás feltárja Nagy-Britannia kapcsolatát Máltával, méghozzá úgy, hogy közben felidézik, hogyan festett a ház, amikor még II. Erzsébet és Fülöp laktak benne. A végeredményre és a turisták számára nyitott látogatási órákra azonban valószínűleg sokat kell várni, mert a jelentések szerint a Villa Guardamangia lassan a darabjaira hullik, és fennáll a veszélye a homlokzat összeomlásnak is.

Forrás: Tatler Fotó: Tim Graham/Getty Images

Erről hallottál már?