10 éves kisfiú a New York-i művészeti szcéna új üdvöskéje: eddig festményeivel 300 ezer dollárt keresett

2022. október 03.
Andres Valencia egy 10 éves művész, aki szélviharként végigsöpör a művészeti világban. Egyesek „kis Picassónak” hívják.

Valencia ugyan még csak általános iskolába jár, szürrealista stílusú festményeit nagy gyűjtők vásárolják rendszeresen. Júniusban egyéni kiállítása volt a Chase Contemporary galériában a SoHo-ban, ahol mind a 35 művet eladták. A kisfiú egyenként 50-125 ezer dollárt keresett vele. Az egyik festménye pedig 159 000 dollárért kelt el egy hongkongi aukción, egy másik 230 000 dollárért egy olaszországi jótékonysági gálán. „Örülök, hogy örömet szerezhetek az embereknek a művészetemmel, és felakaszthatják az otthonukban” – mondta Andres a Professzor című nagy, akril-olaj festménye mellett állva. „Ezt fiatalabb koromban csináltam, 8 évesen” – tette hozzá.

Andres 4 éves volt, amikor a szülei észrevették, hogy órákat töltött San Diego-i otthonukban Retna graffitiművész festményének skiccelésével. „Hoztam papírt, ott ültem, és mindig megpróbáltam lemásolni, de nagyon hosszú időbe telt, mire sikerült” – mondta Andres. Ezután elkezdett akvarelleket árulni a család barátainak 20 dollárért. Köztük volt Bernie Chase galériatulajdonos is, aki felajánlotta, hogy 100 dollárt fizet Andres művészetéért, valahányszor Valenciáékhoz látogat. Aztán Andres 5000 dollárra emelte az árát.

Chase végül felvette a kapcsolatot Nick Korniloff-fal, az Art Miami igazgatójával, hogy bemutathassa Andres munkáját egy művészeti bemutatón. A hír gyorsan terjedt: olyan hírességek kezdtek vásárolni tőle, mint Sofia Vergara vagy Channing Tatum. Ugyan ritka, hogy valaki ilyen fiatalon ekkora sikert érjen el, de az ifjú művész azt javasolja a felnőtteknek, hogy ne becsüljenek alá más, hasonló korú művészeket sem. „Ha látnak egy gyereket, aki vázlatokat készít papírra egy filccel, sokan azt gondolják, hogy ezeket a rajzokat nem szabad galériába tenni. De néha az idősebbek egyszerűen nem értenek hozzá.”

 

Forrás: New York Times for Kids

Ezt már olvastad?