Leszámol a tökéletes babasminkekkel a művész

2020. augusztus 31.
Maryna Tezina főállású Poppen Atelier baba művész. Munkája abból áll, hogy a szinte irreálisan tökéletes szépségű, sokszor erős sminkkel ellátott babáknak új, élethű arcokat készít.

Sok szülő rémálma, hogy a gyermekeik önértékelési zavarok sokaságával nőnek fel a néha túlzó sztenderdeket, és szépségideálokat követő babáknak, rajzfilm figuráknak hála. Tény, hogy a babagyártók sokszor nem spórolnak a sminkkel, és persze a darázsderekak, hosszú combok, gigantikus babakeblek is ritkán méretarányosak, vagy vannak köszönőviszonyban az átlagos emberi testméretekkel.

Olvastad már?

Maryna Tezina művész egyes alkotásaiban a hasonló irreális szépségideálokkal is igyekszik leszámolni, legalábbis ami a babák arcát, és a túlzó sminkeket illeti. „Emlékszem, egyik nap láttam egy videót, amelyen egy művész egy baba vonásait alakította teljesen át” – mesélte Maryna hogyan is kezdődött az egészen különleges karrierje, aki a visszafogottabb, élethű modellek mellett extravagáns karaktereket is készít.

Az alkotó munkája lényegében három fő fázisból áll, elsőként eltávolítja az arcról a sminket, majd újrarajzolja a vonásokat, ezután következik a kontúrozás és színezés. Tiszta acetonnal és fülpiszkálóval mossa le a többnyire alkalmi sminket, és a dús sörényt sem sajnálva ollóval távolítja el a korábbi tincseket.

Az újrarajzolás folyamatához vízfestékceruzát használ, és igyekszik hol élethű, valódinak, átlagosnak tűnő vonásokat felrajzolni az aktuális modelljeire, hol pedig az aktuális projektnek megfelelően egy-egy híres filmes karakter, vagy sztár bőrébe bújtatni műveit, amiért természetesen már inkább felnőttek rajonganak.

Így lehet egy hidrogénszőke, tupírozott hajú, cérnavékonyra rajzolt szemöldökű, túlzóan nagy szemű, show-világot idéző babakülsőből bájos vörös babalány porcelánbőrrel és természetes szemöldökkel, természetes színű rúzzsal, szeplővel.

Láttad már?

Az elkészült babák között mindenféle korosztályú, külsejű alkotásokat találunk, a művész pedig azt mondja, hogy eddig 130 újjávarázsolt baba áll a munkássága mögött. A legtöbbet már el is adta, mégpedig a világ számos pontjára eljuttatva őket. Egyik kedvence, egy őszhajú, korosodó „babahölgy” Ausztráliában talált új gazdára, de ugyanúgy Szingapúrban és az Egyesült Államokban is szívesen vásárolják az alkotásait.