Taylor Swiftet kövérfóbiával vádolják új klipje miatt

2022. november 10.
Nem egyszerű manapság úgy nyilatkozni, hogy az mindenki számára elfogadható legyen. Ebbe a hibába esett Taylor Swift is, aki a saját félelmeiről, eltorzult önképéről szóló Anti-Hero című videóklipjében a testképét is érintette.

A múltban táplálkozási zavarokkal küzdő 32 éves énekesnő a videó egy pontján ráállt a mérlegre, mire az annyit írt ki: kövér. A gonosz popsztárénje erre csalódottan csóválja a fejét. A jelenet kevesebb mint 10 másodpercig tartott, és bár a dal arról szól, hogy Swift önmagát egy öreg, depressziós, szorongó, narcisztikus szörnyetegnek tartja, akit ugyan a fél világ bálványoz, mindenki el fogja hagyni, mégis ez az ominózus részlet vált hírhedtté. És hogy miért a múlt idő? A kövérfóbiás vádak miatt azóta a videóból kivágásra került a megosztó részlet. Igazuk van-e a kritikus hangoknak, rendben van-e ez a fajta reprezentáció 2022-ben?

Body positivity – avagy szeresd a tested!

A body positivity-mozgalom lényege, hogy fogadd el a tested úgy, ahogy van: szeresd magad, ha alacsony vagy, ha magas vagy, ha pattanásos az arcod, ha van rajtad pár pluszkiló, ha maradandó sebed van, és ne szégyelld, ha valamilyen betegséggel, fogyatékossággal élsz együtt. Röviden: ne hagyd, hogy a média által erőltetett szépségideál tabusítsa a tested. Tehát ha legközelebb szembejön veled egy reklám, amiben egy csapat ,,tökéletlen” nő mosolyog nagy vigyorral a kamerába, miközben mindenki megigézően természetesnek tűnik, tudd: ez a body positivity.

A mozgalom radikálisabb képviselőinél azonban kivágta a biztosítékot, hogy egy híres (és vékony!) énekesnő azon aggódik, megfelelő-e a súlya. A Twitteren hamar ilyen posztokba ütközünk, ha rákeresünk az #antiheromusicvideo hashtagre:

  • ,,Néhányan félreértik, mit jelent a kövérek utálata: nem kell azt mondanod, hogy utálod a kövéreket vagy zaklatnod őket. Elég, ha azt teszed, amit Taylor Swift az új klipjében.”
  • ,,Ez egy sz*r módja annak, hogy kifejezze a problémáit az önképével kapcsolatban. Nem kell többször elmondani a kövér embereknek, hogy mindenkinek az a legrosszabb rémálma, hogy úgy nézzen ki, mint mi.”
  • ,,Démonizálod a kövérséget úgy, hogy sosem volt benne részed? Kövérellenes.”

,,Mindenki egy szexi bébi, én meg egy hegyi szörnyeteg”

Swift szerint a dal egészen másról szól, és a kövérellenes kritikákra nem is reagált. ,,Nem hinném, hogy ennyire részletesen és mélyen foglalkoztam volna eddig a bizonytalanságaimmal. Sokat küszködök azzal a gondolattal, hogy az életem kontrollálhatatlanul nagy lett, és már alig érzem magam embernek. Ez a dal útmutató azokhoz a dolgokhoz, amiket utálok magamban” – írta Instagram-oldalán az énekesnő.

Ahhoz sem kell messzire mennünk, hogy megtudjuk: Swiftnek, ahogyan számos hírességnek, meggyűlt a baja a súlyával, pontosabban az álomtest elérésével. ,,Néha, amikor látok magamról egy fotót, ahol nagyobb a hasam vagy terhesnek nézek ki, éheztetem magam egy kicsit. Abbahagyom az evést. Azt gondoltam, normális, ha a koncert után vagy közben el akarok ájulni. Azt hittem, ez már csak ilyen. Aztán rájöttem: ha eszel, lesz energiád, erősebb leszel, és meg tudod csinálni a koncerteket úgy, hogy meg sem érzed. Sokkal boldogabb vagyok így, és nem annyira érdekel, ha valaki azt mondja, felszedtem pár kilót” – nyilatkozta 2020-ban.

Ezzel együtt pedig nagyon úgy tűnik, hogy az énekesnő nem attól retteg, hogy kövér lesz, hanem attól, hogy mások véleménye hogyan alakítja a testét. Olyan ez, mint a van rajta sapka, nincs rajta sapka-dilemma: ha túl vékony, az a baj, ha leadhatna pár kilót, az a baj.

És akkor az emlegetett videóklip:

Szerző: Almási Fanni

Ezt már olvastad?