Többmilliós nézettsége lett a Billie Eilish arcával készült deepfake pornónak

2022. december 16.
Az AI-technológia (mesterséges intelligencia) rohamos fejlődése miatt egyre szorultabb helyzetbe kerülhetnek a hírességek.

Billie Eilish arcát állítólag egy TikTokra készült deepfake pornóvideóban használták, amely többmilliós nézettséget ért el. Bár a szexuális tartalmak elvileg sértik a közösségi oldal szabályzatát, a kamu Billie Eilish-pornót négy napon át nem távolították el az oldalról, és ez idő alatt több mint 11 milliós megtekintést tudott generálni.

billie-eilish

Mi az a deepfake? Olyan valóságosnak tűnő felvétel, amely digitális manipulációs eszközökkel, mesterséges intelligencia (AI/artificial intelligence) segítségével készül.

Az esettel kapcsolatban a TikTok szóvivője a következőt nyilatkozta: „Ezek a tartalmak sértik a közösségi irányelveinket, amelyek világosan kimondják, hogy nem engedélyezzük az olyan videókat, amelyek egy másik személy képét annak érdekében változtatják meg vagy alakítják át, hogy szexuális jellegű ábrázolást hozzanak létre.”

Az utóbbi időben szinte ellepték a TikTokot a deepfake technológiával készült sztárprofilok. Több millióan követik például a magát Keanu Reevesnek kiadó kamuprofilt, vagy éppen Tom Cruise és Margot Robbie deepfake oldalát. A Deeptrace nevű kiberbiztonsági cég három évvel ezelőtti felmérése szerint az interneten fellelhető deepfake videók döntő többsége (96 százalék) pornográf jellegű és olyan nőket ábrázol, akik semmilyen formában nem járultak hozzá ahhoz, hogy „lemásolják őket”.

Forrás: Vice Fotó: Getty Images

Olvass tovább!