95 évesen meghalt Gina Lollobrigida

2023. január 16.
A legendás olasz színésznő és szexszimbólum 1946-tól dolgozott a filmiparban, az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején Európa egyik legkeresettebb színésznője volt. Egy ideje már egy római klinikán ápolták, 96. évében hunyt el.

Gina Lollobrigida 1927. július 4-én született a Róma környékén található Subiaci városában. Akárcsak szintén legendás kortársa, Sophia Loren, ő is modellként, szépségversenyekkel kezdte karrierjét: 1947-ben a Miss Italia verseny harmadik helyezettje lett. Gina Lollobrigidát hamar felfedezte magát a filmipar, 1946-tól már foglalkoztatták színésznőként, az ’50-es ’60-as évekre pedig Európa egyik legtöbbet foglalkoztatott, legnépszerűbb színésznője lett.

gina-lollobrigida-halal-gyasz

Lollobrigida a 95. születésnapján

Az igazi áttörést és a nemzetközi hírnevet az 1953-as Ördögi kör című film hozta meg neki, ahol Humphrey Bogart oldalán szerepelt. Legismertebb filmjei közé tartozik a Salamon és Sába királynője, amiben a címszereplő Sábát alakította, a Párizsi Notre-Dame, a Mr. Szeptember, illetve A világ legszebb asszonya.

gina-lollobrigida-halal-gyasz

Gina Lollobrigida Sábaként

A legendás szexszimbólumnak számító Lollobrigida 1999-ben rövid ideig politikai karrierrel is kísérletezett, de ez hamar hamvába halt – később azt nyilatkozta, nem igazán érdekli a politika.

gina-lollobrigida-halal-gyasz

Gina Lollobrigida az 1950-es években

Egy ideje már lehetett tudni, hogy egy római klinikán ápolják, de állapotáról viszonylag kevés információ derült ki.

Fotó: Getty Images