Hat éves korában bomba robbant mellette, később ő lett a legnagyobb bombázó – 88 éves Sophia Loren

2022. szeptember 20.
Sugárzó szépségével robbant be, később Oscar-díjas filmszerepéről, kitartó szerelméről, magyar menyéről és adócsalásáról is ismert lett. 88. születésnapját ünnepli az egyik legnagyobb szexszimbólum, akinek a robbanó bomba repesze sem tudta beárnyékolni szépségét, és aki az Oscar-gálán való részvétel helyett igazi nápolyi módjára inkább paradicsomszószt főzött.

Sophia Loren 1934. szeptember 20-án világra jött, de ikonikus nevét csak később vette fel: szülei Sofia Costanza Brigida Villani Scicolonéra keresztelték. Kislányként Nápoly Pozzuoli negyedében nevelkedett – akkoriban nemcsak szépségével és magasságával tűnt ki a többi lány közül, hanem azzal is, hogy megtanult angolul.

sophia-loren-88-szuletesnap-carlo-ponti

Sophia Loren először szépségkirálynőként épített karriert. Bár alig hatéves korában elvágta az állát egy második világháborús bombából kirepülő repesz, ez cseppet sem árnyékolta be sugárzó, mediterrán szépségét. Az első megmérettetésére már 16 évesen sort került, ekkor indult a Miss Italia szépségversenyen. Itt ugyan nem ő állt a dobogó legfelső fokára, megkapta a Miss Eleganza címet, ami máris ismertté tette a feltűnően szép kamaszlányt. 1949-ben benevezett a Tenger Királynője (Queen of the Sea) szépségversenyre, ahol második helyezettként vonatjegyet nyert Rómába. Az olasz fővárosban aztán tényleg meglódult karrierje: modellkedni és színészkedni kezdett – bár első szerepei még leginkább alacsony minőségű, úgynevezett B-filmek voltak.

sophia-loren-88-szuletesnap-carlo-ponti

Az ’50-es évek elején egy római nightclub szépségversenyén felfigyelt rá Carlo Ponti producer, aki az egyik zsűritag volt, Sophia ezután kapja meg első (bár szöveg nélküli) amerikai filmszerepét a Quo Vadis?-ban, és ezután veszi fel a Loren művésznevet. 1953-ban már nagyobb szerepet is kap: az Aida című film hozza meg neki a szélesebb körű ismertséget. Sophia és a nála 22 évvel idősebb Carlo Ponti hamar egymásba is szerettek, miközben Ponti a fiatal tehetség karrierjét egyengette. Ahogy Sophia édesapja, Carlo is nős volt, amikor fellobbant köztük a szerelem. Sophia Loren és Carlo 1957 szeptemberében örök hűséget fogadott egymásnak, ám házasságukat 5 évvel később érvényteleníteni kellett, hiszen a férfi továbbra sem tett pontot hivatalosan az előző házassága végére. A pár 1964-ben Franciaországba költözött, és Carlo 2007-es haláláig kitartottak egymás mellett. Két gyermekük született: Carlo 1968-ban, Edoardo pedig 1973-ban jött világra. Sophia Loren ma már négyszeres nagymama, idősebb fia a magyar származású Mészáros Andreát vette feleségül Budapesten, Edoardo pedig egy amerikai színésznő mellett találta meg a boldogságot.

sophia-loren-88-szuletesnap-carlo-ponti

Sophia Loren autogramot osztogatott

Lorennek azért volt egy félrelépése, méghozzá nem is akárkivel: az 1957-es Büszkeség és szenvedély című film forgatásán gabalyodott bele Carry Grantbe, aki még arról is meggyőzte akkori feleségét, a forgatókönyvíró Betsy Drake-et, hogy maga helyett Sophiát írja a Magányos apuka megosztaná női főszerepébe. Végül Sophia úgy döntött, inkább kitart Carlo Ponti mellett. A szexszimbólum egyébként Granttől tudta meg azt is, hogy Oscar-díjat kapott: bár Sophia Lorent nagy boldogsággal töltötte el, hogy jelölték a díjra az Egy asszony meg a lánya című filmben nyújtott alakításáért, annyira biztos volt benne, hogy nem nyerheti meg, hogy meg sem jelent a díjátadón. Mivel Audrey Hepburn is a jelöltek között szerepelt az Álom luxuskivitelbennel, Sophia úgy döntött, inkább otthon marad, és paradicsomszószt tesz el télire.

sophia-loren-88-szuletesnap-carlo-ponti

Sophia és fia, Edoardo Ponti

Sophia Loren számára nem csak a színészi sikerek és az énekesi karrier volt fontos, arra is gondosan ügyelt, hogy elég időt töltsön családjával. Az 1970-es és ’80-as éveket az anyaságnak szentelte, és szinte teljesen visszavonult. 1982-ben azzal robbant be újra a hírekbe, hogy adócsalással vádolták meg. A díva nem volt hajlandó kiegyenlíteni a hatóság által benyújtott számlát, fizetés helyett inkább a börtönbüntetést választotta, így családjának 19 napig nélkülöznie kellett őt.

sophia-loren-88-szuletesnap-carlo-ponti

Sophia Loren egy étterem megnyitóján 2021-ben

A színésznő mellesleg óriási focirajongó és a Napoli lelkes drukkere: 2007 májusában a 72 éves sztár megígérte a csapatnak, hogy bemutat egy privát sztriptíztáncot, ha elsőként végeznek a ligában. Sophia Loren az 1950-es évektől napjainkig több mint 500 filmben szerepelt, legutóbb a 2020-as The Life Ahead című filmben láthattuk, amiben egy olasz holokauszttúlélőt alakított, aki szárnyai alá vesz egy zűrös ügyekbe keveredő 12 éves srácot.

Boldog 88. születésnapot kívánunk neki!

Forrás: Vogue, CNN Fotó: Getty Images

Olvass tovább!