87 éves lett Sophia Loren, aki paradicsomszószt főzött az Oscar-díjátadó helyett

2021. szeptember 20.
Sophia Loren ma lett 87 éves, csodás kisugárzása, nőiessége és eleganciája egy fikarcnyit sem vesztett az erejéből – lenyűgöző, hogy a nyolcadik ikszen túl is úgy fest, akár egy díva.

Amikor 1934. szeptember 20-án világra jött, szüleitől a Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone nevet kapta, és kislányként Nápoly Pozzuoli negyedében nevelkedett. Akkoriban nemcsak szépségével és magasságával tűnt ki a többi lány közül, hanem azzal is, hogy megtanult angolul. Sophia Loren már akkor világra szóló terveket szövögetett, és kitartásának meg is lett a gyümölcse: az Egy asszony meg a lánya című filmben nyújtott alakításáért megkapta élete első Oscar-díját, amit üstökösként felfelé ívelő nemzetközi karrier és számos további elismerés követett. 

Sophia Loren és Eleonora Brown az Egy asszony meg a lánya című filmben

Sophia Loren (balra) és Eleonora Brown (jobbra) az Egy asszony meg a lánya című filmben

Apja, akinek ereiben nemesi vér csörgedezett, soha nem vette feleségül Sophia édesanyját, annak ellenére sem, hogy két közös gyermekük született. Ennek oka az volt, hogy a férfi házasságban élt egy másik nővel, és esze ágában sem volt elválni. Sophia gyerekkora így egyáltalán nem volt felhőtlen.

Miss Eleganzaként vált ismertté

Az első megmérettetésére már tinédzserként sort került, 16 évesen ugyanis indult a Miss Italia szépségversenyen. Itt, bár nem ő állt a dobogó legfelső fokára, megkapta a Miss Eleganza címet, ami máris ismertté tette a feltűnően szép kamaszlányt. A közönség már akkor imádta a telt ajkú, dús hajú, babaarcú lányt.

Sophia Loren (középen) 1950-ben, első filmjeinek forgatásán

Sophia Loren (középen) 1950-ben, első filmjeinek forgatásán

Az 1955-ös velencei filmfesztiválon már jól ismert vendégként vett részt, a fotósok versengtek egymással, hogy lencsevégre kaphassák. Hullámos haja, tökéletes ívű szemöldöke, vörös rúzsa kiemelte szépségét, amit a szőrös hónalj sem árnyékolt be, hiszen akkoriban ez még teljesen természetesnek számított Olaszországban.

Sophia Loren az 1955-ös Velencei Filmfesztiválon

Szerelmet hozott a szépségverseny

Sophia a nála 22 évvel idősebb Carlo Pontit a Miss Italia válogatóján ismerte meg, és hamar egymásba szerettek, bár kapcsolatuk kezdetben csak a karrieregyengetésről szólt. Ahogy Sophia édesapja, Carlo is nős volt, amikor fellobbant köztük a lángolás – bár már rég nem élt együtt a feleségével, törvényesen nem mondták ki a válást. Sophia és Carlo 1957 szeptemberében örök hűséget fogadott egymásnak, ám házasságukat 5 évvel később érvényteleníteni kellett, hiszen a férfi továbbra sem tett pontot hivatalosan az előző házassága végére.

Egészen 1966-ig vártak az ügy rendezésével, ekkor azonban végre újra elvette Sophiát, és semmi sem állta útját a fogadalmuknak. A szerelmesek Carlo 2007-ben bekövetkezett haláláig kitartottak egymás mellett. Két gyermekük született, Carlo 1968-ban, Edoardo pedig 1973-ban jött világra. Sophia Loren ma már négyszeres nagymama, idősebb fia a magyar származású Mészáros Andreát vette feleségül Budapesten, Edoardo pedig egy amerikai színésznő mellett találta meg a boldogságot.

Sophia Loren és Carlo Ponti már házasként, 1961-ben

Sophia Loren és Carlo Ponti már házasként, 1961-ben

Paradicsomszószt főzött az Oscar-gála helyett

Sophia szívét Carlo Ponti mellett egy másik férfi, az ismert színész Cary Grant is megdobogtatta. 1957-ben, a Büszkeség és szenvedély című film forgatásán találkoztak először, és mindkettőjüket megbabonázta a másik különleges kisugárzása. A színész felajánlotta a fiatal lánynak, hogy segít neki angolnyelv-tudása tökéletesítésében, azonban hamar románc lett a tanár-tanítvány kapcsolatból.

Az újonnan jött szenvedély komoly fejtörést okozott a színésznőnek, hiszen mindkét férfit rendkívül közel érezte magához. Bár Cary Grant megkérte Sophia kezét, ő hosszas tépelődés után nemet mondott, és Carlo Pontit választotta. A hoppon maradt színész sosem távolodott el igazán kolléganőjétől, szoros barátságot ápoltak több évtizeden keresztül. 

Tőle tudta meg azt is, hogy Oscar-díjat kapott: bár Sophia Lorent nagy boldogsággal töltötte el, hogy jelölték a díjra az Egy asszony meg a lánya című filmben nyújtott alakításáért, annyira biztos volt benne, hogy nem nyerheti meg, hogy meg sem jelent a díjátadón. Mivel Audrey Hepburn is a jelöltek között szerepelt az Álom luxuskivitelben című filmjével, Sophia úgy döntött, inkább otthon marad, és paradicsomszószt tesz el télire. Cary Grant érte el először telefonon, és boldogan ordította a telefonba: Nyertél, Sophia!

Sophia Loren és Cary Grant a Büszkeség és szenvedély című film forgatásán

Sophia Loren és Cary Grant a Büszkeség és szenvedély című film forgatásán

Börtönben is ült

Sophia Loren számára nemcsak a színészi sikerek és az énekeskarrier volt fontos, hanem arra is gondosan ügyelt, hogy gyermekeivel is elegendő időt töltsön. Az 1970-es és ’80-as éveket az anyaságnak szentelte, és szinte teljesen visszavonult. A hatóságok 1982-ben azonban adócsalásért nyújtottak be neki egy számlát, amit a díva nem volt hajlandó kiegyenlíteni. Fizetés helyett inkább a börtönbüntetést választotta, így a családjának 19 nap erejéig nélkülöznie kellett az anyukát.

Sophia Loren fiaival, Carloval és Edoardoval

Olívaolajjal és ananásszal szépül

Az örök díva – akiről 2015-ben a Dolce&Gabbana külön rúzsárnyalatot nevezett el Sophia nr. 1. néven – 87 évesen, több évtizedes kihagyás után fia, Edoardo rendezésében tavaly visszatért a képernyőre az Előttem az élet című filmdrámával. A továbbra is csodálatos színésznő azt mesélte, hogy az antioxidánsokban gazdag extraszűz olívaolaj kezdetektől fogva az egyik legkedvesebb szövetségese a szépségápolásban: naponta 2 kiskanálnyit fogyaszt belőle, de testápolóként, fürdőolajként és éjszakai bőrápolóként is azt használja. Emellett minden nap a tányérjára kerül egy friss ananász, ami olyan értékes anyagokat tartalmaz, melyek elősegítik a természetes kollagéntermelést.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?