A legendás Studio 54 titkos élete – Mi zajlott a legfelkapottabb New York-i diszkó falai között?

2022. június 15.
Engedd szabadjára a fantáziádat és képzeld el, milyen vad dolgok történhettek egy amerikai diszkóban. Megvan? Készülj fel, mert könnyen lehet, hogy minden várakozásodat sikerült felülmúlniuk!

A ‘70-es évek egyik legfelkapottabb szórakozóhelye fergeteges buliknak adott otthont. A híres Studio 54-ban megfordult az akkori elit színe-java, és minden adandó alkalmat kihasznált, hogy úgy partizzon, mintha nem lenne holnap! 

Club 54 New York legfelkapottabb szórakozóhelye a 70-es években

Itt semmi nem számított furcsának, még az sem, ha egy ló is felbukkant a táncparketten. Gyakran rendeztek álarcos bulikat, a kiszakadt harisnyák és a kimerülésig táncoló meztelen emberek látványa legalább olyan természetesnek számított, mint az, hogy a tömeg csak akkor indult haza a mulatóból, mikor mások ébredezni kezdtek még karácsony napján is!

Bianca Jagger lóháton ünnepelte a szülinapját a Club 54-ben

Bianca Jagger lóháton ünnepelte a szülinapját a Studio 54-ban

Így kezdődött

A legendás New York-i diszkó 1977. április 26-án nyitotta meg a kapuit, két harmincas férfi, Steve Rubell és Ian Schrager álmodta meg, a Szombat esti láz című filmből inspirációt merítve. Az épület, ami helyet adott a mámoros éjszakáknak, 1927-ben készült és korábban színházként funkcionált. Több mint 400 ezer dollárt költöttek az átalakításokra, a névválasztáson viszont nem kellett hosszan törni a fejüket: mivel az 54. utcában állt a szórakozóhely, Studio 54-nak keresztelték. Rövid idő alatt világhírűvé vált ez a kivételes hely, ám csak egy bizonyos réteg léphette át a küszöbét.

Csak hogy néhányat említsünk azok közül, akik tiszteletüket tették a New York-i klubban: Andy Warhol, Michael Jackson, Steven Tyler, Liz Taylor, Woody Allen, Salvador Dalí, Paloma Picasso, Tina Turner, Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger, Cher, Gina Lollobrigida, Liza Minelli, Sylvester Stallone, de a sort még hosszan, nagyon hosszan folytathatnánk!

Michael Jackson, Steven Tyler és Cherrie Currie a Club 54-ben

Michael Jackson, Steven Tyler és Cherrie Currie a Studio 54-ban

Szex, drog, alkohol, csillámpor

A Studio 54-ban viselt ruhák ikonikussá váltak, azok is ilyeneket akartak hordani, akik csak ábrándoztak arról, hogy betehessék a lábukat az elit szórakozóhelyére. A falak közé bejutott fotósok engedtek csak betekintést a kívül rekedteknek, így mindenki láthatta, micsoda orgiáknak, alkohol- és drogmámoros összejöveteleknek ad otthont a diszkó, aminek közönsége szemrebbenés nélkül kifizetett 300 dollárt egy üveg pezsgőért.

Club 54

Táncoló tömeg a Studio 54-ban

1979 szilveszterén igazán vakmerő ötlete támadt a szervezőknek: éjfélkor a Studio 54 tetejéről 4 tonna csillámpor zúdult a vendégekre, akik hetekig nem tudták kimosni a ruhájukból és a hajukból a glittert. „Olyan volt, mintha csillagporban sétáltunk volna – emlékezett vissza egy interjúban Ian Schrager, majd hozzátette: – A bulizók lakásában még fél év múlva is ott volt a rájuk hullott csillámpor, így kérdezni sem kellett, hol táncoltak át az újévbe!”

Bianca és Mick Jagger a Studio 54-ben

Bianca és Mick Jagger a Studio 54-ban

3 évig volt nyitva, de sosem felejtik el

A Studio 54-t sokan a mai napig a világ legmenőbb helyének tartják, még úgy is, hogy csak 3 éven át működött. Az alapítókkal egyre inkább elszaladt a ló: a partik egyre féktelenebbé váltak, egyszer még egy holttestet is találtak a klub szellőzőrendszerében és a dicsőség is a fejükbe szállt. A rendőrség egyre gyakrabban tartott rajtaütésszerű ellenőrzést a diszkóban, aminek eredményeképp a tulajdonosok bajba, majd 3 és fél évre börtönbe kerültek. Ezen kívül sikkasztás miatt fejenként 20 ezer dolláros büntetést kellett fizetniük. Az épületet végül 1980 novemberében eladták (4,75 millió dollárért!). Páran ugyan megpróbálták újraéleszteni a klubot, de senkinek sem sikerült olyan hangulatot teremteni, mint nekik.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?