A 10 legjobb vesztes arckifejezés az Oscar-díjátadókról

2023. március 10.
Voltak, akik faarccal viselték, hogy nem ők kapták a díjat. Más vesztesek viszont Oscar-díjat érdemeltek volna, annyi érzelem futott végig pár pillanat alatt az arcukon.
A vesztesek arcát legalább annyira érdemes figyelni az Oscar-gálán, mint a nyertesekét
  • Minden Oscar-díj nyertesre jut egy vesztes is, ilyen a showbiznisz. A valódi érzéseiken pedig néha még a legjobb színészek sem tudnak uralkodni.
  • Vannak, akik úgy tűnnek, teljes szívből tudnak örülni a másik győzelmének, ahogy például Cate Blanchett is.
  • De Burt Reynolds-nak kellett néhány másodperc, hogy rendezze az arcvonásait, miután kihirdették, hogy nem ő nyerte az Oscart.

Valószínűleg minden színész álma Hollywoodban nyerni egy Oscar-díjat. De mi a helyezet azokkal, akik nem olyan szerencsések? Hiszen minden Oscar-nyertesre kell, hogy jussanak vesztesek is.
A díjátadókra valószínűleg nem csak a köszönőbeszédet gyakorolják a színészek, hanem azt is, hogyan viselkedjenek, milyen arcot vágjanak, ha kiderül, nem nekik ítélték oda a díjat. Ám néha még így is eluralkodnak az érzelmek a veszteseken. 

A listánkban kétségtelenül nem a legfájdalmasabb, leghíresebb, legnagyobb Oscar-vereségek kerültek be. Most azokat a színészeket válogattuk össze, akik egyáltalán nem a társadalom által elvárt vagy megszokott módon nyugtázták a vereségüket.

Itt a tíz legviccesebb reakció az Oscar veszteseitől.

10. Amikor Burt Reynolds pofákat vágott, mert Robin Williams nyert

Érthető, miért gondolta azt Burt Reynolds, hogy a zsebében van az Oscar-díj az 1998-as díjátadón a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A Boogie Nights-ban játszott hímsoviniszta pornós, Jack Horner szerepéért jelölték. Ez volt az első és utolsó jelölés, amit hosszú és értékes karrierje során kapott. 

Amikor kiderült, hogy az Oscar-díjat mégis Robin Williams viheti haza a Good Will Huntingban nyújtott alakításáért, Reynolds lassan, nagyon lassan kezdett tapsolni, olyan szúrós tekintettel, hogy azzal a legkeményebb acélt is átlyukasztotta volna. 

9. Cate Blanchett úgy örült Marion Cotillard győzelmének, mintha ő nyert volna

Ha megnézzük a jelenetről készült felvételt, már nem vagyunk benne biztosak, hogy Cate Blanchett öröme teljesen őszinte volt. Amikor a legjobb színésznőnek járó Oscart 2007-ben Marion Cotillardnak ítélték az Edith Piafként nyújtott alakításáért a Piaf című filmben, Blanchett először meglepetten kapta fel a fejét a név hallatán. Csak ezután tört ki hatalmas örömben.

Bár akár nagylelkű is lehetett, hiszen három évvel korábban ő már bezsebelhetett egy Oscar-díjat az Aviátorban játszott szerepéért.

8. Talia Shire bosszankodva vette tudomásul a vereséget

Nem nagyon van kétségünk, ha Talia Shire arcát látjuk, hogy egyáltalán nem örült a vereségnek. 1976-ban Faye Dunaway vitte haza az Oscart a legjobb színésznő kategóriában Liv Ulmann és Talia Shire elől. Utóbbi teljesen lefagyott a név felolvasása után, szoborrá dermedt tőle. Reakciója érthető is, ha tudjuk, hogy előző évben is pont ugyanígy vesztett ugyanebben a kategóriában.

7. Amikor Holly Hunter egy 11 évessel szemben veszített

1993-ban Anna Paquin nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Ám Holly Hunter a lehető legvidámabban fogadta, hogy egy 11 éves múlta felül. Ami nem meglepő, hiszen A zongoralecke című filmben együtt szerepeltek. Ráadásul Hunter még ugyanazon az estén a legjobb színésznő kategóriában meg is nyerte ezért a szerepért az Oscar-díjat.

6. Bill Murray nem volt boldog, hogy Sean Penn-nel szemben veszített

Az Elveszett jelentésért jelölték Oscar-díjra Bill Murray-t 2003-ban. Nem ez volt éppen a színész legvidámabb szerepe, és attól sem lett jobb kedve, hogy az Amerikai Filmakadémia zsűrije Sean Pennt jobbnak találta nála. Megsemmisítő pillantásokat küldött Penn felé Murray, amikor kihirdették a győztest.

5. Jack Nicholsont sokkolta, hogy legyőzte Adrien Brody

Kevesen tettek volna rá nagyobb összeget, hogy A zongorista című filmben játszott szerepéért megkapja a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart 2002-ben Adrien Brody. Jack Nicholson sem számított rá. Ez az arcára is volt írva, amikor nem az ő nevét mondták a boríték felnyitása után.

Nicholsont teljesen sokkolta, hogy veszített, annyira, hogy a szája is tátva maradt. Érdemes figyelni Nicolas Cage-t is a kép tetején, aki rendkívül jól szórakozik Jack Nicholson vereségén.

4. Minnie Drivert Kim Basinger győzte le

Minnie Driver arckifejezését a veresége után Cate Blanchett eltúlzott reakciójához lehetne hasonlítani. Drivert a Good Will Huntingban nyújtott alakításáért jelölték, ami jó is volt. Ám Basinger győzelme a Szigorúan bizalmas című film után alapvetően senki előtt nem volt kérdés abban az évben.

3. Ellen Burstyn veszített Glenda Jackson ellen

Nehéz szavakkal leírni, milyen is volt Ellen Burstyn reakciója, amikor 1973-ban nem ő kapta az Oscart. Az biztos, hogy nem tűnt boldognak. Az ördögűzőért jelölték a legjobb színésznő kategóriában. A díjat azonban Glenda Jackson vitte haza az Egy kis előkelőség című filmért. Ráadásul Jackson nem is volt jelen a gálán. 

Amikor kihirdették a nyertest, Burstyn először meglepettnek tűnt, majd felhúzta a szemöldökét és a szájáról jól leolvasható, hogy azt mondja a mellette ülőnek: „oké, hát ez meglepetés”.

2. Samuel L. Jackson még káromkodott is egyet

Érzelmek egész sora futott végig Samuel L. Jackson arcán, amikor kiderült 1994-ben, hogy nem ő kapja a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ahelyett, hogy méltósággal fogadta volna a vereséget, Jackson száján kiszaladt egy rövid, de őszinte káromkodás.

Volt oka a csalódottságra. A Ponyvaregényben nyújtott alakítása messze látványosabb és izgalmasabb, mint Martin Landau Oscar-díjasnak ítélt játéka az Ed Woodban. Viszont roppant érdekes látni, amikor egy színészből kitörnek az őszinte érzelmek, mindenféle játék és manír nélkül.

1. Sally Kirkland vesztes arca Oscar-díjat érdemelne

Már azért az arcért megérdemelt volna egy külön Oscar-díjat Sally Kirkland, amit akkor vágott, amikor kiderült, hogy Cher kapja az Oscar-díjat és nem ő. Mérgesen összeszorította a száját és forgatta a szemét, mielőtt összerendezte volna a vonásait, hogy végül bűbájosan mosolyogjon. 

Kirkland Jekyll és Hyde vesztes Oscar-pillanata mellett már nem is tűnnek olyan izgalmasnak azok a filmek, amikért eredetileg jelölték őket. (Chert a Holdkórosokért, Kirklandet az Anna című filmért jelölték Oscarra 1987-ben.)

Forrás: The Independent, Fotó: Getty Images