Sarolta hercegnő történelmet ír, 600 éves hagyománnyal szakítanak miatta

2023. július 04.
Sarolta hercegnő lehet az első lány a történelemben, aki a kifejezetten fiúk számára létrehozott Eton bentlakásos iskolába járhat. Vilmos és Katalin lánya szakíthat a híres iskola hagyományával, amely 600 éve csak fiúkat fogadott a falai közé. 
Sarolta hercegnő ruhájának meglepően mély története van

Lady Diana indította el a hagyományt, hogy a királyi család sarjai ne a nagyon szigorú skóciai Gordonstoun intézetben tanuljanak, ahol férje, az egykori Károly herceg nevelkedett. Károly borzasztó megfélemlítésben élt a skót intézetben, annak ellenére is, hogy ő volt az akkori uralkodó gyereke, így a korona várományosa. Károly gyerekkori rossz tapasztalati miatt döntött úgy Diana, hogy a skóciai intézmény helyett a Londontól mindössze 35 kilométerre lévő, 1440-ben alapított windsori Eton fiúintézetbe fogja járatni a gyerekeit. Vilmos herceg volt az első trónörökös, aki már nem Gordonstounban nevelkedett, hamarosan pedig a lánya fog történelmet írni azzal, hogy beül az etoni iskola padjába.

Diana fiaival, Vilmossal és Harry-vel.

Diana fiaival, Vilmossal és Harry-vel

Etonba fognak járni Vilmos gyerekei

A híres és patinás etoni iskola egy internátus, ami azt jelenti, hogy a 13 és 18 év közötti diákok éjjel-nappal az intézetben tartózkodnak. Az iskolában eddig kizárólag fiúk tanulhattak, az információk szerint azonban hamarosan a lányok előtt is megnyitja a kapuit. Sarolta hercegnő lehet az egyik első diák, aki 600 évvel az alapítás után, öt év múlva beiratkozhat az Etonba. Ez azt jelenti, hogy ő lesz a királyi család első női tagja, aki az Etonban nevelkedik, ez pedig igen nagy dolog az Egyesült Királyság történetében.

Egy ideje már sejthető volt, hogy Vilmos herceg, és a felesége, Katalin ugyanabba az iskolába szeretnék küldeni a gyerekeiket, ahová annak idején Vilmos és testvére, Harry herceg is járt. Pár napja több lap is arról számolt be, hogy György herceg a szüleivel együtt ellátogatott Vilmos alma materébe, amiből mindenki arra következtetett, hogy a leendő király néhány év múlva itt fog tovább tanulni. (Az Eton diákjai 13 és 18 év közöttiek, de ahhoz, hogy bekerüljenek az exkluzív bentlakásos iskolába, annak a tanévnek a június 30-ig kell beiratkozniuk, amikor a fiú betölti a 10. életévét, ami György esetében kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes.)

Vége a 600 éves tradíciónak

Bár eddig hivatalosan senki nem erősítette meg Sarolta továbbtanulási terveit, Vilmos és Katalin korábban kijelentették, hogy gyermekeik „nem fognak egymástól eltérő iskolákba járni”. Ez pedig egyértelműen azt sugallja, hogy az Eton lányok előtti megnyitása a küszöbön áll. Másrészt az iskola rektora, Lord Waldegrave is megemlítette nemrég egy interjúban, hogy a diáklányok felvételét „kellő időben” a napirendre fogják tűzni. 

Forrás: Marie Claire Italia, Fotó: Getty Images