5 meglepő tény, amit nem tudtál Meryl Streepről

2023. augusztus 05.
Tényleg van még olyan dolog, amit nem tudunk Meryl Streepről? Azt tudtad például, hogy csak egy hajszálon múlt, hogy végül színész lett?
Meryl Streep

Augusztus 8-án érkezik a nagy sikerű Gyilkos a házban című sorozat harmadik évada a Disney+-ra. A folytatásban pedig nem más, mint Meryl Streep csatlakozik az egyébként is sztárokban gazdag szereplőgárdához. A sorozat első két évadában sem kellett nagyítóval keresni a híres vendégszereplőket, hiszen Sting és Amy Schumer is tiszteletét tette az epizódokban.

  1. Az igazi neve nem is Meryl Streep

Meryl Streep 1949. június 22-én Mary Louise Streep néven született a New Jersey állambeli Summitban. Nevét édesanyja és nagyanyja után kapta, akiket mindketten Marynek hívtak, valamint édesanyja legjobb barátnője, Louise Buckman után. A Meryl nevet az édesapja találta ki neki, ami annyira ráragadt, hogy igazából sosem hívta senki Mary Louise-nak.

  1. Egy ébresztőórán múlt, hogy jogász legyen

1971-ben elvégezte a Vassar College-ot és jelentkezett a jogi egyetemre, de az interjú reggelén véletlenül átaludta az ébresztőt. Streep ezt egy jelnek vette, és úgy gondolta arra utal, hogy más álmokat kell követnie. Végül a Yale School of Dramára ment, a többi pedig már történelem.

  1. Az első filmje után majdnem felhagyott a színészkedéssel

A Meryl Streep: Anatomy of an Actor című könyv szerint Streepnek az 1977-es Júlia című Jane Fonda-filmben játszott kis szerepe kellőképpen rossz élményt jelentett ahhoz, hogy kétségbe vonja a karrierjét. „Rossz volt a parókám, majd a Jane-nel forgatott jelenetből kivették a szavakat és egy másik jelenetben a számba adták – mondta Streep. – Azt gondoltam, szörnyű hibát követtem el, több filmet nem csinálok. Utálom ezt a szakmát.”

Meryl Streep

Meryl Streep

  1. Több nyelven és akcentussal tud beszélni

Ha van valami, amiről Meryl Streep híressé vált, az az, hogy mennyire pontosan el tudja sajátítani a különböző akcentusokat. Attól kezdve, hogy A Vasladyben Margaret Thatchert alakította, egészen Julia Childig mindenkinek lemásolta a beszédstílusát, a nyelvérzéke pedig még az anyanyelvi beszélőket is képes volt megtéveszteni.

Mielőtt még elkezdte volna ikonikus szerepét a Sophie választásában, Meryl heteken át napi több órát tanult lengyelül, majd a forgatáson ezt a nyelvet használta. Később pedig német akcentussal is folyékonyan beszélt lengyelül. Elkötelezettsége kifizetődött, hiszen a Sophie választásában nyújtott alakítása Oscar-díjat hozott neki, és karrierje egyik legemlékezetesebb pillanata lett. Ez a részlet azért is különösen érdekes, mert a Gyilkos a házban 3. évadának egyik jelenetében végigkövethetjük majd, ahogy egy színházi próbán idegessége miatt rendkívül furcsa akcentussal szólal meg.

  1. Oscar rekorder

Meryl Streep minden idők legtöbb Oscar-jelöléssel rendelkező színésznője: 21 jelölésnél jár, így jócskán elfáradhat a mutatóujjunk, amikor a találati listát görgetjük. Kevésbé ismert tény, hogy az első Oscar-díját egy vécé tetején hagyta. Ezt a díjat az 1979-es Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott mellékszerepéért kapta, majd az IMDb szerint valamikor az esti ünneplés alatt a mosdóban felejtette a kis aranyemberét.

Meryl Streep

Steve Martin, Martin Short és Selena Gomez a sorozat egyik jelenetében

Hogy milyen meglepetéseket tartogat még nekünk Meryl Streep, az hamarosan kiderül a Gyilkos a házban új évadából. A folytatás első két részének premierje augusztus 8-án lesz a Disney+-on, ezután pedig hetente érkeznek az újabb részek.

Fotó és forrás: Disney+