Jennifer Lawrence filmes arcai – melyik vajon az igazi?

2023. augusztus 27.
Jennifer Lawrence 10 éve robbant be a köztudatba, Hollywood azóta rajong érte. A harcos amazon óta alakított már többek közt kötött pulóveres tudóst, vadító kémnőt, de melankolikus karaktert is, amiért Oscar-díjjal is jutalmazták. Amit át is vett természetesen, de nem akárhogy.
jennifer-lawrence-napernyo

Vörös szőnyeges esésére mindannyian emlékezünk. Ebből és egyéb megnyilatkozásaiból is sejtettük, hogy igazi komika rejtőzik benne, és csak vártuk, vártuk, hogy végre filmben is megmutassa ezt az (igazi?) arcát. Idén nyáron végre mozikba került a Barátnőt felveszünk című vígjáték, amit már otthon is megnézhetünk. A Sony Pictures Television a teljesség igénye nélkül ad ízelítőt Jennifer Lawrence munkásságáról. A sokoldalú tehetség filmjeiből néhol spoileres válogatás következik.

Jennifer Lawrence-t láthattuk már a képernyőkön a való élet és a fiktív világok díszletei között, társadalomkritikákban, szőke és vörös hajjal, túlélőfelszerelésben és estélyi ruhás kémként is. Lawrence kétségtelenül a csúcsra járatta magát, talán éppen ezért meg is pihent kicsit. Megismerkedett Cooke Maronyval, családot alapítottak, és 2022 februárjában kisfiuk született. Lawrence rövid időre visszavonult a filmezéstől, 2023 nyarán azonban ismét visszatért a mozikba, nem éppen anyukás szerepben. Lássuk, milyen korábbi szerepekben mutatta meg magát!

Jennifer Lawrence

A vakmerő lány – erős és érzékeny

A színésznő hollywoodi karrierje Az éhezők viadala sikerszériával kezdődött 2012-ben, ahol Katniss Everdeen szerepét öltötte magára. Lawrence egy kemény és vakmerő fiatal lány bőrébe bújt, aki rendkívül megterhelő körülmények között küzd a túlélésért. A filmben független és gyakorlatias személyiséget ölt fel, akinek édesapja halála után ő kénytelen a család mindennapi betevőjéről gondoskodni. A határozottság mögött azonban felsejlik az érző szív: gondoskodik családjáról, haldokló társáról, és a túlélés farkastörvényei mellett sem hagyják el az emberi érzelmek, hiszen rátalál a szerelem a vele egy körzetből származó Peeta Mellark (Josh Hutcherson) személyében. A könyvből adaptált trilógia megfilmesítésekor Lawrence négyszer is Katniss Everdeen bőrébe bújt. Bár a népszerű történet 2023-as folytatásában, Az Éhezők Viadala: Az énekesmadarak és kígyók balladája című filmben már nem Lawrence alakítja Katnisst, ráadásul a stáb többi tagját is meglehetősen felfrissítették, a színésznő azt nyilatkozta, egészen biztosan belebújna ismét Katniss bőrébe, ha felkérnék erre.

Jeges szépségű kém – hideg és feszült

Az éhezők viadala poszátái után a színésznő a verebek mellett tette le a voksát a 2018-as Vörös veréb című filmben, ahol a jeges szépségű orosz balerina, Dominika Egorova bőrébe bújt, akit egy brutális kiképzést követően kémmé avanzsáltak. Nem is akármilyenné. Dominika veréb, vagyis az állam szolgálatában szexuális csábítással csikar ki információkat a gyanútlan áldozatokból. Lawrence karaktere egy rendkívül intelligens, hideg és feszült szépség, akin állandóan rajta tartja a szemét a rezsim. Kiképzői törekedtek arra a verébiskolában, hogy kiöljék belőle az emberi érzelmeket. Lawrence ebben a filmben egy olyan nő, aki a szexualitását használja fegyverként, és bár képes a romantikus érzelmekre, merevsége nem igazán akar enyhülni. Hab a tortán, hogy a film számos jelenetét Magyarországon, például Budapesten, Dunaújvárosban és a dégi Festetics-kastélyban forgatták. Sőt, a magyar helyszínek mellett egy-egy magyar színészt is felismerhetünk filmnézés közben.

Kissé dilis özvegy – zavart és titokzatos

A színésznő az esendő ember szerepében tűnt fel a mozikban Bradley Cooper oldalán a 2013-ban bemutatott Napos oldal című romantikus vígjátékban. Mindkét főszereplő mentális betegségekkel küzdő karakterként jelenik meg. A Lawrence által alakított Tiffany elveszítette a férjét, és kissé megborult, még gyógyszereket is szed. Első benyomásra egy kifejezetten zavartan viselkedő, titokzatos személyiség képét mutatja. Lelkivilága nem stabil, ám igyekszik feldolgozni az őt ért tragédiákat – még ha ezt a szexuális kalandokba történő meneküléssel is orvosolja. Noha problémákkal is küzd, Tiffany egyik kedvenc fegyvere az önirónia, amit remekül hoz a színésznő, még egy ilyen szorult helyzetben is el tudunk mosolyodni az alakításán. Lawrence a melankolikus özvegy szerepébe egyébként mindössze 22 évesen helyezkedett bele, ennek megformálásáért elnyerte a legjobb női alakításért járó Oscar-díjat.  

Kötött pulóveres tudós – heves és szókimondó

Lawrence szülés előtti utolsó nagy dobása volt a 2021-es Ne nézz fel!, ahol egy bohém, fiatal doktorandusz lány bőrébe bújt, a Vörös veréb csábító ruhakölteményeit pedig kötött pulóverekre cserélte. A hidegfejű Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) és Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) michigani csillagászok, akik egy közelgő végzetes üstökösre hívnák fel az emberiség figyelmét, ám sem a politikát, sem a sajtót, sőt, úgy összességében senkit nem érdekel ez. Lawrence céltudatos, heves és szókimondó, ám rendkívül intelligens karaktert alakít. Ebben a filmben nem a belőle áradó vonzerő kerül előtérbe, hanem egy elismerésre és érvényesülésre vágyó fiatal tudós, akinek szónoklata mémmé válik a médiában.

Jennifer LawrenceA szexi lazaság totális megtestesítője – extravagáns és vicces

Amy Schumer amerikai stand upos barátnőjeként Lawrence is belekóstolt a szókimondó humorba, a Barátnőt felveszünk komikájaként pedig tündököl. Ezzel kapcsolatban mindössze egy kérdésünk maradt: miért csak most? A filmben Lawrence végtelenül laza és szexi karakterként jelenik meg a 32 éves nagy dumás és extravagáns Maddie bőrében, aki a 19 éves Percyt (Andrew Barth Feldman) igyekszik meghódítani szülei felkérésére. A lazaság és talpraesettség mögött azonban Maddie is rejteget gyengeségeket a felszín alatt. Olyan karakter, aki szereti a könnyebb utat választani, de ebbe többször is beletörik a bicskája.  A kétezres évek amerikai vígjátékait idéző film úgy szól be szinte mindenkinek, ahogy manapság már nem jellemző. Kritizálja pl. a fiatal generációt, akit jobban izgatnak a kütyük, mint a szex, a meztelenség nem tabu, a szüzesség viszont ciki, a poénok pedig néha picit gusztustalanok és helyenként nem éppen politikailag korrektek. Lawrence a Maddie-t alakító színésznőként nyakig elmerül ebben a világban, egészen merész művészi arcát felfedve.

A szókimondó vígjátékot az otthoni kényelemben is megnézhetjük, augusztus 21-től már elérhető többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google kínálatában.

Fotó: Sony Pictures, Getty Images