Celine Dion egyre súlyosabb állapotban van: már nem képes uralni izomműködését

2023. december 19.
Egy évvel diagnózisa után súlyosbodni látszik Celine Dion állapota: az énekesnő már nem képes kontrollálni izmait, görcsöktől és izommerevségtől szenved.
Egyre nyugtalanítóbb Céline Dion állapota

Celine Dion még 2022-ben jelentette be Instagram-oldalán, hogy a rendkívül ritka merev ember szindrómát (Stiff-Person Syndrome – SPS) diagnosztizálták nála. A SPS egy neurológiai rendellenesség, melyet csak az utóbbi években fedeztek fel. A betegségben érintettek túlzott idegrendszeri választ adnak az őket érő ingerekre (például zajokra, érintésekre vagy akár a stresszre), melynek hatására folyamatos izomgörcsök alakulnak ki a testükben. Az érintettekre rendellenes, gyakran összegörnyedt testtartás és merev mozgás jellemző, a betegség késői stádiumában képtelenné válnak a járásra és beszédre.

Most a popsztár testvére, Claudette Dion árulta el, hogy a kanadai énekesnő állapota súlyosabbra fordult: ahogyan fogalmazott, Celine Dion már „elvesztette a kontrollt” izmai felett. Bár Claudette nem fejtette ki bővebben, hogy mit is jelent ez, a betegség kórképe alapján elképzelhető, hogy Celine Dion mozgása már súlyosan akadályoztatott, ahogy az is, hogy bizonyos mozgások elvégzésére már egyáltalán nem képes.

Celine Dion a betegség miatt 2022-ben világ körüli koncertturnéját is lemondta, azóta csak nagyon ritkán látni a nyilvánosság előtt – legutóbb (diagnózisa óta először) fiai társaságában jelent meg egy jégkorongmeccsen idén novemberben.

Forrás: ENews Fotó: Getty Images