Megváltoztatták Lajos herceg hivatalos nevét, felrúgva ezzel a királyi család fontos szabályát

2024. január 22.
A néhai Erzsébet királynő lépett közbe és változtatta meg Vilmos és Katalin harmadik gyerekének, a kis Lajos hercegnek a nevét. Felrúgva ezzel azt a történelmi szabályt, amelyet még V. György király hozott.
Lajos herceg hivatalos neve

Vilmos herceg és Katalin hercegné legkisebb fia 2018. április 23-án született, és a büszke szülők a Lajos Artúr Károly, azaz Louis Arthur Charles nevet adták neki. Idősebb testvéreihez, György herceghez és Sarolta hercegnőhöz hasonlóan Lajosnak sincs vezetékneve, hivatalosan Ő Királyi Felsége, Lajos cambridge-i herceg a megszólítása. Ám sokáig bizonytalan volt, hogy Lajos megkaphatja-e egyáltalán az „ő királyi felsége” címet amiatt a régóta fennálló királyi szabály miatt, amelyet V. György király vezetett be.

V. György ugyanis 1917-ben iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy mely királyi családtagok viselhetik ezt a címet. Akkor az uralkodó úgy döntött, hogy csak a trónutódlási sor legelején állók kapják meg automatikusan címet.

Sokáig bizonytalan volt, hogy Lajos megkaphatja-e egyáltalán az Ő Királyi Felsége címet

Sokáig bizonytalan volt, hogy Lajos megkaphatja-e egyáltalán az „ő királyi felsége” címet

V. György király tehát úgy döntött, hogy kizárólag az uralkodó gyermekei válhatnak automatikusan herceggé vagy hercegnővé, valamint a férfiágon született unokák. A dédunokák azonban nem tartoztak ide. Ezt a szabályt változtatta meg Erzsébet királynő Katalin és Vilmos összes gyereke esetében. Ha Erzsébet nem módosította volna a szabályt, akkor Lajos cambridge-i vagy windsori Lajos Mester néven lett volna ismert a hercegi pár legkisebb fia.

Az azonban később további vitákat váltott ki, hogy Erzsébet szabálymódosítása – Lajos herceggel ellentétben – nem terjedt ki automatikusan Harry herceg és Meghan Markle gyermekeire.

 

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images