Karikó Katalin is feltűnt a Super Bowl egyik félidei reklámjában

2024. február 12.
Minden évben óriási várakozás övezi a Super Bowl félidei reklámjait. Idén a Nobel-díjas Karikó Katalin is feltűnt az egyik szpotban.
Super Bowl Karikó Katalin

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra rendezték meg a LVIII. Super Bowlt, vagyis az amerikaifutball-szezon nagydöntőjét. A meccs évről évről óriási nézettséget generál a tévében nemcsak az Egyesült Államokban, de nemzetközi szinten is, ami a többi között azt is jelenti, hogy a reklámértéke is kiemelkedő. Ezért van az, hogy számos nagy cég kifejezetten a Super Bowlra gyártat – általában vicces vagy kicsit különleges és sztárokkal teletűzdelt – reklámszpotokat, amiket aztán a meccs félidejében játszanak le. 

Az idei év volt az első alkalom, hogy a Pfizer gyógyszeróriás is reklámidőt vásárolt a Super Bowlra. A kifejezetten erre alkalomra gyártott szpotban a cég az onkológiai kutatásaira igyekezett felhívni a figyelmet meglehetősen kreatív módon: a kisfilmben a világ legismertebb tudósai és felfedezői tűnnek fel, miközben a Queen slágerét, a Don’t Stop Me Now-t tátogják.

 

A reklámban helyett kapott többek között Galileo Galilei, Kopernikusz, Isacc Newton és Albert Einstein is. A híres tudósok mellett a Pfizer alapítóit is láthatjuk, majd Rosalind Franklin után egy villanásra a 2023-ban élettani-orvosi Nobel-díjjal elismert Karikó Katalin is feltűnik. A magyar tudós éppen akkor jelenik meg a Super Bowl-reklámban, amikor az I wanna make a supersonic woman of you rész következik a számban.

Karikó Katalin és Drew Weissman megosztva kapták meg a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú oltási technológia kifejlesztéséért, amelyet sikerrel alkalmaztak a covid-járvány elleni küzdelemben. Karikó Katalin lett ezzel a 61. nő a történelemben, aki átvehette ezt a kitüntetést.

Fotó: Getty Images