102 évesen meghalt Iris Apfel, divatikon és üzletasszony

2024. március 02.
Iris Apfel extrém, színekben úszó szettjeiről volt híres, a kollaborációiból született különleges kollekciókat pedig imádták a stílusérzékeny vásárlók. A 102 évesen elhunyt ikont gyászolja a divatvilág.
iris apfel

Pénteken Iris Apfel Instagram-oldalára posztolt közleményben tudatták a világgal, hogy a divatikon 102 évesen elhunyt Palm Beach-i otthonában. Iris Apfel vibráló, színes darabjaival vált ismertté, és élete során olyan nagy márkákkal alkotott közös kollekciókat, mint a H&M vagy a HSN.

Iris Apfel 1921-ben született a New York-i Queensben, majd később művészettörténetet tanult, az egyetem után pedig egy női magazinnál helyezkedett el. Emellett Elinor Johnson belsőépítész mellett vállalt gyakornokságot, akivel eladásra szánt ingatlanokat alakítottak át – itt is lehetősége volt fejleszteni stílusérzékét és egyúttal kialakult a ritka, különleges tárgyak iránti vonzódása is.

1948-ban férjhez ment Carl Apfelhez, akivel két évvel később közösen elindították az Old World Weavers névre keresztelt textilipari céget: itt kifejezetten 17., 18. és 19. századi szövetprodukcióra specializálódtak és Európából importáltak különleges szöveteket az Egyesült Államokba. Iris Apfel ismert restaurátorként szerzett magának hírnevet és több elnöknek is segédkezett a Fehér Ház felújításában.

Stílusikon a 100-on túl is

De Iris Apfel leginkább mégis formabontó, extravagáns és színes stílusával vált világhírűvé. Az egyedi ruhatáráról ismert New York-i ikon elsők között mutatta meg a világnak, hogy a 60-on, 70-en, sőt, akár 100-on túl is lehet különleges, vibráló szetteket húzni és hogy az egyediség örök érvényű érték – Apfel ugyanis a 2000-es években, késői éveiben robbant csak be a divatvilágba.

Évtizedeken keresztül bolhapiacokról vadászta össze izgalmas darabjait, 2005-ben azonban a New York-i Metropolitan Museum of Artban rendeztek kiállítást ikonikus ruhatárából. Akkor a New York Times-nak a rá jellemző humorral és könnyedséggel azt nyilatkozta, „Nincs itt semmiféle kollekció, egyszerűen kifosztották a ruhatáramat”, majd még hozzátette, „Azt hittem, csak akkor állítanak ki a Met-ben, ha már meghaltál”.

2014-ben aztán dokumentumfilm is készült róla, de még a Vogue is felkapta Iris Apfelt. Halálhírét követően az egész divatvilág gyászolja őt.

Forrás: People Fotó: Getty Images