10 dolog, amit nem tudtál Catherine Deneuve-ről

2024. március 17.
Catherine Deneuve főszereplésével készült fiktív elemeket is tartalmazó, humorral teli életrajzi film Bernadette Chiracról, az elsőfilmes Léa Domenach rendezésében. A Bernadette – A főnökasszony már a mozikban.
Catherine Deneuve

1.

Tinédzserkorában belsőépítész vagy régész szeretett volna lenni.

2.

A Deneuve édesanyja leánykori neve, amit 1960-ban vett fel művésznévként, amikor komolyan belevágott a színészkedésbe. Az édesanyja egyébként közel 110 évet élt, 2020 szeptemberében hunyt el. 

3.

A hatvanas évektől egészen a nyolcvanas évekig Catherine Deneuve volt Yves Saint-Laurent múzsája, ő öltöztette A nap szépe (1967), a Szívdobbanás (1968), A Mississippi szirénje (1969), a Zsaru (1972) és Az éhség (1983) című filmekben is.


Catherine Deneuve és Yves Saint Laurent

Catherine Deneuve és Yves Saint Laurent

4.

Archetipikus gall szépségként 1985 és 1989 között Deneuve volt a modellje Franciaország nemzeti szimbólumának, a Marianne-nek nevezett szabadságistennőnek. 

5.

Nem volt Bond-lány, pedig lehetett volna: az Őfelsége titkosszolgálatában Tracy DiVincenzójának szerepét neki ajánlották fel, de elutasította.

6.

Egyike lett volna Alfred Hitchcock szőke színésznőinek Janet Leigh, Grace Kelly, Tippi Hedren, Kim Novak és Eva Marie Saint mellett: a suspense mestere Ronald Kirkbride The Short Night című regényét adaptálta volna, amelynek főszerepét Deneuve-nek ajánlották fel. A rendező romló egészsége, majd 1980-as halála miatt azonban nem készült el a film.

7.

Lars von Trier-filmben viszont szerepelt: nagyon tetszett neki az 1996-os Hullámtörés, emiatt egy személyes hangvételű levélben megkérte, hogy hadd szerepeljen egy filmjében. Így kapta meg Kathy, Björk karakterének közeli barátnőjének szerepét Catherine a Táncos a sötétben című filmben.

Catherine Deneuve és Björk

Catherine Deneuve és Björk

8.

1971-ben nyíltan beszélt illegális abortuszáról, hogy hírnevét felhasználva támogassa a francia nőket az abortuszhoz való jog megszerzésében.

9.

1986-ban jelent meg első saját illatmárkája, a Deneuve, de üvegeket, cipőket, ékszereket és képeslapokat is tervezett. Szeret kertészkedni, rajzolni, fotózni, olvasni, zenét hallgatni és filmet nézni, imádja a divatot és az antik tárgyakat.

Catherine Deneuve 1986-ban

Catherine Deneuve 1986-ban

10.

Szakmailag a hosszú kapcsolatok jellemzik: André Téchiné nyolc filmjében szerepelt, Gérard Depardieu-vel tíz filmben játszott együtt, Marcello Mastroiannival, lánya apjával öt filmet készítettek közösen. 
 
 

+ 1. Új film

Bernadette Chiracot a francia Hillary Clintonnak szokták tartani: egy elnökfeleség, aki kilépett férje árnyékából, hogy saját politikai karrierbe kezdjen. Az ő életéről készített filmet Léa Domenach francia rendező Bernadette – A főnökasszony címmel, amelyet idén a francia Oscarnak számító Cesár-díjra jelöltek a legjobb elsőfilm kategóriában. A filmben, amikor megérkezik az Élysée-palotába, Bernadette Chirac arra számít, hogy megkapja végre a megérdemelt pozíciót, hiszen mindig is férje árnyékában dolgozott, hogy segítse őt az elnökké válásban. Miután sem az elnök, sem a családja nem veszi őt komolyan, Bernadette végül úgy dönt, itt az ideje, hogy igazi médiaszemélyiséggé váljon és hallassa a hangját.

Forrás: ADS Service Fotó: Getty Images