Megjelent a cannes-i filmfesztivál ultramenő plakátja az ikonikus Catherine Deneuve-vel

2023. április 20.
A világ legismertebb és legnagyobb presztízsű filmfesztiváljának idei poszterén a francia mozik egyik legnagyobb sztárja szerepel.
Megjelent a cannes-i filmfesztivál ultramenő plakátja az ikonikus Catherine Deneuve-vel

Megjelent a 76. cannes-i filmfesztivál hivatalos plakátja, amelyen nem más, mint a francia filmek igazi ikonja, Catherine Deneuve látható. A színésznőről készült fekete-fehér fotó az Alain Cavalier által rendezett La Chamade (Szívdobbanás) című film egyik jelenetét ábrázolja. Az 1968-ban forgatott filmben Deneuve alakítja a (fesztivál leírása szerint) „világi és felszínes életet élő” Lucile-t, aki „kedveli a luxust, és akinek szíve eszeveszetten, szenvedélyesen ver”.

A fesztivál szervezői szerint a színésznő a szó lehető legjobb értelmében távol áll a hagyományoktól, és maga a megtestesült mozi, aki megalkuvás nélkül, mindig a meggyőződésével összhangban cselekszik – utaltak ezzel arra arra, hogy Deneuve olyan hatalmas filmművészek múzsája volt, mint Jacques Demy, Agnès Varda, Luis Buñuel, François Truffaut, Marco Ferreri, Manoel de Oliveira, André Téchiné, Emmanuelle Bercot és Arnaud Desplechin.

Az Oscar-díjra jelölt színésznő 1994-ben a fesztivál zsűrijének alelnöke volt, 2005-ben Arany Pálmát kapott, 2008-ban pedig neki ítélték a 61. cannes-i filmfesztivál díját a karrierje során elért eredményeiért.

Forrás: Variety, Fotó: Getty Images