Catherine Deneuve 79 évesen még mindig a nagybetűs francia nő

2022. október 22.
Maga a megtestesült francia divat, stílusikon, múzsa és legenda - Catherine Deneuve október 22-én ünnepli 79. születésnapját, de szexepilje és kisugárzása mit sem fakult. Még mindig ő a nagybetűs francia nő!
  • 2022 október 22-én ünnepli 79. születésnapját a francia nő szimbóluma, Catherine Deneuve.
  • Filmjeivel stílust teremtett, legendás barátsága Yves Saint Laurent divattervezővel megalapozta, amit ma a francia divatnak tartunk és a mai napig hatással van a nők öltözködésére.
  • Ha egyetlen dolgot tanulunk meg a francia nőktől Catherine Deneuve példáján keresztül, akkor az legyen, hogy egy jó kabát elképzelhetetlenül sokat jelenthet a ruhatárunkban.

Az 1960-as évek óta a francia női szépség szimbóluma Catherine Deneuve. A francia színésznő, aki egykor Yves Saint Laurent múzsája volt, igazi időtlen szépség. A ragyogó, dús szőke haja stílust teremtett, tökéletes cicaszeme és az orrát és orcáját pöttyöző huncut szeplők örök ikonná teszik Catherine Deneuve-öt, akiről nehéz elhinni, hogy 2022. október 22-én már 79 éves.

catherine-deneuve-szuletesnap-nagybetus-francia-no-divatikon

Ragyogó, dús szőke haja stílust teremtett, tökéletes cicaszeme és az orrát és orcáját pöttyöző huncut szeplők örök ikonná teszik Catherine Deneuve-öt

Őszinte, szókimondó, erős francia nő„akik ismernek, tudják, hogy erős vagyok, de sebezhető”, mondta egyszer -, szenvedélyét és magabiztosságát csodálta, aki csak látta akár a filmvásznon, akár a való életben. 

Francia nő a filmvásznon innen és túl

Gyakran nevezték a francia filmművészet jégkirálynőjének, köszönhetően A Rochefort-i kisasszonyokban játszott iker alakításának és Roman Polanski 1965-ös Iszonyat című filmjének, melyben egy pszichopatát alakított. 

Mégis A nap szépe volt az, ami nem csak filmikonná, de a francia nő megtestesítőjévé, stílusikonná is avatta. Az 1967-es filmben egy olyan nőt alakít, aki nappal prostituált, éjszaka pedig frusztrált feleség. (Aki nem látta a filmet, sürgősen nézze meg, már csak a ruhák miatt is, sokat tanulhat a francia divatról.)

A nap szépe ruháit Yves Saint Laurent tervezte. Olyan korszakalkotó darabok jelentek meg benne, mint a lakkbőr kabát és a teveszínű ingruha, ezek a hatvanas évektől kezdve egyet jelentettek a párizsi divattal. Deneuve maga ragaszkodott hozzá, hogy a filmben viselje Roger Vivier középmagas cipőit, és a film megjelenése után 200 ezer párt adtak el belőle. Rajongtak érte a nők és mindenki olyan francia nő akart lenni, mint Catherine Deneuve. 

Azóta megszámlálhatatlan könyv, cikk, videó és írás született arról, milyen a valódi francia nő stílusa. A válasz nem is olyan nehéz erre a kérdésre: olyan, mint Catherine Deneuve-é. A színésznő nem csak tökélyre fejlesztette a könnyed eleganciát – gondoljunk csak a ballonkabátokra, hatalmas fülbevalókra és egyszerű magassarkúkra -, de Deneuve stílusa mindig olyannak tűnik, mintha bárki viselhetné. 

Catherine Deneuve öt ikonikus szettje

Akár Cannes vörös szőnyegén lépdelt, vagy éppen Párizs utcáin, Catherine Deneuve általában tetőtől talpig Yves Saint Laurent elegáns, nőies, de cseppet sem hivalkodó szettjeit viselte. Mutatjuk, melyik volt a színésznő öt leghíresebb öltözete filmvásznon és a való életben.

1. Cherbourgi esernyők, 1964.

catherine-deneuve-szuletesnap-nagybetus-francia-no-divatikon

Catherine Deneuve a Cherbourgi esernyőkben az ikonikus ballonkabátban és a francia nők frizurájával

A francia nők szekrényében mindig van – legalább egy – ballonkabát. Ez lehet, hogy 1964 óta íratlan szabály, mióta Catherine Deneuve megjelent a Cherbourgi esernyőkben az ikonikus Burberry kabátban. Ez nem csak a színésznő, de a francia nők védjegyévé is vált.

2. A Lafayette premierjén, 1962.

catherine-deneuve-szuletesnap-nagybetus-francia-no-divatikon

Catherine Deneuve a Lafayette premierjén ikonikus hajviseletével

Bár a ruhák változnak, a frizura örök. A diszkrét masinval összefogott feltupírozott méhkaptár frizura az 1960-as években végigkísérte Catherine Deneuve filmjeit és vörös szőnyeges megjelenéseit. Ilyen haja volt Cannes-ban, a Cherburgi esernyőkben és a Lafayette 1962-es premierjén készült híres fotón, ami után az apró fekete masni a francia nők szimbóluma lett. 

3. Yves Saint Laurent-nel, 1966.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catherine Deneuve (@deneuveness)

Catherine Deneuve-öt férje, David Bailey mutatta be Yves Saint Laurent legendás divattervezőnek. Ő javasolta, hogy felesége viselje az akkor még nem túl ismert párizsi divattervező ruháját a II. Erzsébet királynővel való találkozáson. Ez a ruha egy több évtizedes barátság kezdetét jelentette, sőt, egy olyan inspiráló, kreatív kapcsolatét, ami a mai napig meghatározza, mit is jelent a francia stílus. A képen Yves Saint Laurent az ikonikus öltönyt szabja éppen a színésznőre, aki ezúttal egy elegáns fejpánttal egészítette ki a méhkaptár frizurát.

4. A nap szépe, 1967.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catherine Deneuve (@deneuveness)

1967-ben forgatta le Catherine Deneuve-vel a szürrealizmus nagymesterének tartott rendező, Luis Buñuel A nap szépe című erotikus drámát. Bár soha nem volt egyszerű a munkakapcsolatuk, a film hatalmas sikert aratott mind a kritikusok, mind a közönség körében. A filmben Catherine Deneuve egy Severine nevű nőt alakít, akit nem elégít ki a feleség lét, ezért prostituáltként is dolgozik. A színésznő javasolta, hogy Yves Saint Laurent tervezze meg a film ruháit. Itt született meg a francia nők örök kedvencének tartott elefántcsont színű galléros fekete ruha, a tökéletes bőr magassarkú cipő és az a bizonyos lakkbőr kabát. A film hatása a francia divat alakulására vitathatatlan, a 21. század tervezői is időről időre visszanyúlnak az ikonikus darabokhoz.

5. Rochefort-i kisasszonyok, 1966.

catherine-deneuve-szuletesnap-nagybetus-francia-no-divatikon

Catherine Deneuve és valódi testvére, Françoise Dorléac A rochefort-i kisasszonyokban

Catherine Deneuve és a való életbeli testvére, Françoise Dorléac kétpetéjű ikreket alakít a Rochefort-i kisasszonyokban, akik arról álmodnak, hogy Párizsba költöznek, hogy táncoljanak és zenét szerezzenek. Mindketten számos színes, mégis nagyon francia ruhadarabot viseltek a filmben: a fuksziarózsaszín flitteres ruhától a strucctollas köntösön át a ceruzavonalú ruháig, természetesen apró kalappal.

Deneuve, a kortalan és időtlen francia nő

Ami szembeötlő Catherine Deneuve filmjeit és fotóit a hatvanas évektől napjainkig nézve, az időtlenség. A stílusokon, divatirányzatokon és korszakokon átívelő klasszikus francia stílus: ezek a ruhák és szettek a 21. században ugyanúgy kiállják az idő próbáját, mint a hatvanas vagy a nyolcvanas években.
Ha egyetlen dolgot tanulunk meg a francia nőktől Catherine Deneuve példáján keresztül, akkor az legyen, hogy egy jó kabát elképzelhetetlenül sokat jelenthet a ruhatárunkban. A leopárd mintától a szürke rövid bundán át a jólszabott szövetkabátig, Deneuve tökélyre fejlesztette a kabátok viselését. Egyúttal azt is bebizonyította, hogy nem attól lesz szexi valaki, hogy a lehető legnagyobb bőrfelületet mutatja meg magából – pont emiatt tartják még ma is a színésznőt az egyik legnagyobb szexszimbólumnak.

„Láttam nemrég egy Chanel No.5 reklámot, amit valamikor harmincvalahány éve készítettem, és most hihetetlen sikere volt a YouTube-on. Jól látszik, miért tartják még ma is szexinek az emberek” – mondta Deneuve a The Daily Mail-nek. „Egy fekete ruha van rajtam és nem látszik belőlem semmi más ki, csak az egyik térdem áttetsző fekete harisnyában. A szerelmemről beszélek, és azokról a kis dolgokról, amiket csinál. Amiatt volt szexi, amit mondtam, nem azért, amit mutattam. Nem láttál semmit.”

Amit mindannyian megszívlelendő jó tanácsként kapunk Deneuve-től, a francia nőtől, hogy a szép és méltóságteljes öregedés és kortalanság nem mítosz. Erre ő maga a bizonyíték. „Nem félek az öregedéstől” – mondta a most 79 éves Deneuve. „Még mindig dolgozok. Amikor fiatal vagy, annyit szenvedsz és aggódsz – minden olyan fontos és komoly, de idővel jobb lesz.” Higgyünk Catherine Deneuve-nek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!