Így él az ötszörös nagymama, 78 éves Catherine Deneuve

2021. október 22.
Többször is láthattuk az Yves Saint Laurent arcaként, világraszóló ismertségét azonban színészi tehetségének köszönheti. A ma 78 éves Catherine Deneuve semmit sem veszített eleganciájából az évek alatt.

Catherine Deneuve 1943. október 22-én született Párizsban, Catherine Fabienne Dorléac néven. A szereplési vágyat és a reflektorfény iránti vonzalmat otthonról hozta – szülei is előadók voltak –: mindössze 13 éves volt, amikor megkapta első filmszerepét a Le Collegiali című alkotásban. 

A szülinapos Catherine Deneuve szövevényes szerelmi élete

Hiába jött a filmes világban jól ismert családból, karrierje nem kezdett azonnal felfelé ívelni. A sikerbe akkor kóstolhatott bele igazán, amikor találkozott Jacques Demy rendezővel – ő látott benne fantáziát, ezért Catherine kapta a Cherbourgi esernyők című film főszerepét. Arra népszerűségre, amit játékával szerzett, senki nem számított: a Premiere Magazine beválasztotta minden idők 100 legjobb alakítása közé, ami azonnal ismertté tette Deneuve nevét.

A francia színésznőnek volt egy hozzá hasonlóan igéző szépségű húga, Francoise, aki szintén ügyesnek bizonyult a filmvásznon. Ő azonban tragikus hirtelenséggel, 25 éves korában elhunyt egy autóbalesetben.

Kusza szerelmi szálak

Enyhe kifejezéssel élünk, ha azt mondjuk, hogy Deneuve szerelmi élete igen mozgalmasan telt. Első gyermeke, Christian a neves rendezőtől, Roger Vadimtól született. A ma már 58 éves férfi édesanyja nyomdokaiba lépett, és a színészetet választotta hivatásaként. 

A szülinapos Catherine Deneuve szövevényes szerelmi élete

Chaterine Deneuve és fia, Christian

Hosszú és szenvedélyes kapcsolat szövődött Catherine Deneuve és Marcello Mastroianni között is, szerelmük gyümölcseként jött a világra Chiara Mastroianni. Ő ma 49 éves, és színész-modellként dolgozik, de énekesként is megcsillogtatta tehetségét. 

A szülinapos Catherine Deneuve szövevényes szerelmi élete

Catherine Deneuve lányával, Chiaraval

Catherine Deneuve csak egyetlen férfinak fogadott örök hűséget, ő nem más, mint a brit fotós, David Bailey. 1965-ben mondták ki az igent, válásukra pedig 1972-ben került sor. Catherine – aki a híresztelések szerint Párizsban él – ma már kerüli a rivaldafényt, amiben szerepe lehet annak is, hogy egészsége az elmúlt években megromlott. Öt unokája született: Christian háromszoros apuka, Chiara pedig két gyermek édesanyja.

Legutóbb Cannes-ban tündökölt

Az idei cannes-i filmfesztiválon fekete bársonyruhát és hangsúlyos aranyláncot viselt. A vendégek állva tapsoltak, amikor megérkezett, ez az örömujjongás pedig szemmel láthatóan megérintette őt. Ahogy elmondta, ő is nagyon boldog volt, hogy újra testközelből láthatta a közönségét, a pandémia és korábbi stroke-ja miatt elzárkózott a nyilvánosság elől.

Catherine Deneuve Cannes

„Annyira rég ismerem Cannes-t, minden alkalommal más és más meglepetést tartogat számomra. Azt hiszem, sosem hatódtam meg még annyira, mint ezúttal – amikor beléptem a színházba, alig hittem a szememnek, olyan lelkesedéssel ünnepelték az új filmet és engem is” – idézi Deneuve nyilatkozatát a thestar.com.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?