A magyar származású hollywoodi gyereksztár tragikus története, akit saját apja gyilkolt meg

2024. szeptember 02.
Judith Eva Barsi hollywoodi gyereksztárként lenyűgöző karriert futott be, ám annál tragikusabb volt a magánélete. Saját édesapja, József Barsi tízéves korában, 1988. július 25-én meggyilkolta őt és édesanyját, Mariát Los Angeles-i otthonukban.
Judith Barsi gyereksztár gyilkosság
  • Judith Barsi évente körülbelül 100 000 dollárt keresett, szülei ebből tehettek szert fényűző otthonukra.
  • A kislány apja rendszeresen hangoztatta az ismerőseinek, hogy meg akarja ölni a családját.
  • Judith mindössze tíz évet élt, mégis olyan színészekkel szerepelt egy filmben, mint Woody Harrelson vagy Kirstie Alley.

Kívülről úgy tűnt, hogy gyereksztárként Judithnak mindene megvan. Mindössze 10 évesen már számos filmes és televíziós szerepet maga mögött tudhatott (bár kérdés, hogy valóban vágyik-e erre egy gyerek). Szerepelt a Cheers című szitkomban olyan színészek oldalán, mint Woody Harrelson, Kirstie Alley és Rhea Perlman. De játszott a Cápa 4. részében is Michael Caine oldalán. Szinkronszínészként is tehetségesnek bizonyult, az Őslények országa és a Charlie – Minden kutya a mennybe megy karaktereinek is kölcsönözte a hangját.

Bevándorlóból gyereksztár – Judith Barsi tragikus története

Azonban Judith felemelkedő csillaga gyereksztárként összefonódott felfoghatatlan magánéleti tragédiájával, apja folyamatos bántalmazásával. József Barsi a színfalak mögött terrorizálta a családját: a kislányát és édesanyját, Maria Virovacz Barsit is. Még a barátainak is mesélt gyilkos vágyairól, míg végül 1988-ban végül elkövette a gyilkosságot.

Úgy tűnt, Judith Eva Barsinak kezdetektől fogva más életet szántak a szülei, mint amilyenben addig részük volt. Judith 1978. június 6-án született a napfényes Los Angelesben, Kaliforniában. Barsi József és Maria Virovacz Barsi viszont külön-külön menekültek el szülőföldjük, Magyarország 1956-os szovjet megszállása elől.

Maria, akit elkápráztattak Hollywood sztárjai, eltökélte, hogy lányát a színészi karrier felé tereli és gyereksztárt farag belőle. Megtanította Juditot a testtartásra, a pózolásra és a beszédre. Mariát le akarta beszélni a testvére arról, hogy fölöslegesen ábrándozzon és vesztegesse az idejét, hiszen egy a tízezerhez az esélye annak, hogy a kis Judith sikerrel jár. Az anya eltökéltsége végül mégis beérett. Ahogy az gyakran megesik Los Angelesben, ahol mindig forog valami, Judith Barsit egy stáb kiszúrta, méghozzá egy jégpályán. Elbűvölte őket a jégen könnyedén sikló, vékony, szőke lány, és meghívták, hogy vegyen részt a reklámfilmjükben.

Reklámfilmektől a kasszasikerekig

Judit színésznői karrierje innentől csakúgy szárnyalt. Reklámok tucatjaiban szerepelt, tévéműsorokban és filmekben is szerepeket kapott, egyre nevesebb színészek oldalán. Kísérteties módon 1984-ben a Fatal Vision című minisorozatban egy kislányt alakított, akit megölt a saját apja.

A rendezők el voltak ragadtatva a gyereksztártól, mivel így fiatalabb karaktereket is eljátszhatott. Judith olyan kicsi volt, hogy hormoninjekciókat is kapott a növekedés érdekében. Ruth Hansen, Judith ügynöke elmondása szerint 10 évesen még mindig 7-8 éveseket játszott. Hansen úgy emlékszik vissza, Judithon nem látszottak az otthoni körülmények: egy folyton vidám, élénk, pezsgő természetű kislány volt.

A kislány sikerei segítettek a családjának boldogulni. Évente körülbelül 100 000 dollárt keresett, amiből a szülei egy három hálószobás házat vásároltak a Canoga Park negyedben, a San Fernando Valley nyugati szélén. Úgy tűnt, hogy Maria legnagyobb álmai valóra válnak, Judith ugyanis minden jel szerint sikeres gyereksztár lett.

A külvilág is tudott a gyilkossági tervekről, mégsem változott semmi 

Miközben Judith Barsi csillaga egyre fényesebben ragyogott, otthoni élete annál kilátástalanabbá vált. Az iszákos és hirtelen haragú József a feleségén és lányán töltötte ki dühét. Azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, hogy felesége szenvedjen. Egy Peter Kivlen nevű barátja úgy emlékezett vissza, a férfi több százszor említette neki, hogy meg akarja ölni a feleségét. Otthon többször azzal fenyegette kislányát és feleségét is, hogy elvágja a torkukat, ha valami nem az akarata szerint történik.

Hamarosan Judith otthoni bántalmazása kezdett kiszivárogni. Kitépte az összes szempilláját és a macskája bajszát. Judith elárulta a barátainak, hogy fél hazamenni, mondván: „Apám mindennap részeg, és tudom, hogy meg akarja ölni anyát.” Nem sokkal később, 1988-ban egy májusi meghallgatás előtt kiborult, amire az ügynöke is felfigyelt. „Ekkor jöttem rá, hogy Judith mennyire rosszul van. Hisztérikusan sírt, nem tudott beszélni” – emlékezett vissza Hansen.

Bár Hansen ragaszkodott hozzá, hogy Judith elmenjen gyermekpszichiáterhez, aki jelentette az esetet a Los Angeles-i Gyermek- és Családügyi Minisztériumnak, semmi sem változott. Maria habozott elhagyni a házát és a férjét, mert nem tudta, hová mehetne, és nem akarta feladni az életét, amit felépített. Egy szomszédjának azt mondta:

„Nem hagyhatom el, mert azzal fenyegetőzött, akkor utánunk jön és ránk gyújtja a házat.”

Maria Barsi igenis próbálkozott, ám habozása végzetesnek bizonyult. Még egy lakást is kibérelt Panorama Cityben, ahová Judithtal elmenekült néha, ám ez nem volt elég. 1988. július 27-én reggel fél kilenc körül Barsiék egyik szomszédja robbanást hallott. „Az első gondolatom az volt: „Megtette. Megölte őket, és tüzet gyújtott a házban, ahogy mondta.”

Így is történt. Úgy tűnt, hogy néhány nappal korábban, valószínűleg július 25-én ölte meg lányát és feleségét. A rendőrség Judithot az ágyában találta meg, édesanyját az előszobában. Mindkettőjüket lelőtték és benzinnel leöntötték, amit József Barsi nem sokkal azelőtt gyújtott meg, hogy öngyilkos lett a garázsban.

Judith Barsi 1988. júliusában halt meg. Halála után két animációs filmje is megjelent: Az őslények országa (1988) és a Charlie – Minden kutya a mennybe megy (1989). 

Forrás: allthatsinteresting.com; Fotó: Getty Images