Zendaya, az alázatos és sokoldalú színésznő, aki egyszerűen nem tud hibázni

2024. június 05.
Kifinomult, intelligens, alázatos, ráadásul mindig az alkalomhoz illően viselkedik. A tehetsége vitathatatlan, és mindent hajlandó megtenni azért, hogy még ennél is jobb legyen. Zendayát lehetetlen nem szeretni.

Zendaya piszkosul fiatal: 1996. szeptember 1-én született Oaklandben. Tehát csak 27 éves, de már lábai előtt hever az egész világ. Minden egyes alakításában számot ad tehetségéről, és ha egy produkció mellett az ő nevét is feltüntetik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az garanciát jelent arra, hogy izgalmas és különleges élményben lesz részünk a következő néhány órában. Gyereksztárból világsztár lett, mi pedig odáig vagyunk érte.

Zendaya Oaklandben nőtt fel 5 testvérével, tanulmányait is itt végezte egy művészeti iskolában. A színészet a vérében van, ugyanis édesanyja a California Shakespeare Theaterben dolgozott, ahol a sztár is sok időt töltött gyerekkorában. Zendaya jelenleg Hollywood egyik legnépszerűbb színésze, mégpedig teljes joggal. Karrierje azóta ível felfelé, mióta megjelent a képernyőn Disney-sztárként, és ez nem csupán színészi tehetségének, hanem folyamatos kitartásának és eleganciájának is köszönhető. A színésznő a mozirajongók kedvence lett, és éppúgy vonzza a kíváncsi szemeket, mint Timothée Chalamet, Florence Pugh vagy a szerelme, Tom Holland, mert pontosan tudja, hogyan találja meg az emberek szívéhez vezető utat.

A vörös szőnyeg királynője

Zendaya kisugárzása képernyőn túl is magnetikus, de ez különösen akkor érezhető, amikor rálép a vörös szőnyegre. A színésznőt ilyenkor azonnal felkapja a média, köszönhetően a feltűnő megjelenésének, függetlenül attól, hogy éppen mennyire extravagáns kreációt visel.

A színésznő modellként is dolgozik, így pontosan tudja, hogyan kell eladni valamit – beleértve magát is –, de az egyedi stílusérzéke különösen izgalmassá teszi. Emlékezzünk csak vissza a Dűne második részének premierjére, amikor egy robotpáncélt öltött magára, de egy egyszerű teniszruhában is minden szem rászegeződik, ahogy azt a Challengers bemutatói is igazolták. De hogy ne csak filmpremierekről legyen szó, Zendaya az olyan extravagáns eseményeken is ragyog, mint a Met-gála. Ne feledkezzünk meg a gyönyörű, Hamupipőke ihlette ruháról, amit a 2019-es eseményen viselt.

Zendaya és stylistja, Law Roach a 2019-es Met-gálán

Igazi médiaszakértő

Tekintettel arra, hogy karrierjét a Disney Channel 2010-es Indul a risza! (Shake It Up) című sorozatával kezdte, Zendaya elegendő tapasztalattal rendelkezik abban, hogyan válaszoljon jól az újságírók kérdéseire, bármit is kérdezzenek tőle. A karrierjéről mindig szívesen beszél, de ha a magánélete kerül szóba, kiválóan találja meg a módját, hogy megtartsa magának a titkait.

Attól sem fél, hogy rávilágítson egy-egy szürreális aspektusra. Ez történt például azután is, miután túl sokszor érdeklődtek az iránt, hogy milyen volt a kollégáival csókolózni. Egy interjúban „nagyon furcsának” nevezte azt az élményt, hogy többen is a csókjeleneteiről faggatták. Úgy fogalmazott, hogy szerinte más színészeknél nem merül fel ennyiszer ez a kérdés, ráadásul mindez teljesen normális része a munkájának.

Alázatos

Valójában a színésznő karrierje 2019-ben vett 180 fokos fordulatot, amikor Rue szerepében egy drogfüggő tinédzsert alakított az HBO Eufória című sorozatában. Miközben a kamera előtt játszott, Zendaya több, a szériában hallható zene elkészítéséhez is hozzájárult. Az All For Ust például a Labrinthtel együttműködve énekli, de két másik dal társszerzője is. Rue szerepéért 2020-ban és 2022-ben is Emmy-díjat kapott a legjobb női főszereplő – drámasorozat kategóriájában, ezzel ő lett a legfiatalabb színésznő, aki valaha megkapta ezt az elismerést.

Zendaya a debütálása óta minden alkalommal megmutatja, milyen keményen dolgozik minden egyes szerepért, amit elvállal. Lenyűgöző az eltökéltség, hogy minden alkalommal a lehető legjobb teljesítményt akarja nyújtani. Legújabb filmje előtt – a Challengersben egy teniszezőt alakít – például teniszezni tanult, bár korábban nem ismerte annyira ezt a sportágat. Sokat teniszezett és mindent az alapoktól kezdett, hogy minél jobban meg tudja érteni a tenisz világát. Arra is szakított időt, hogy teniszmeccseket nézzen. Párjával, Tom Hollanddal együtt több mérkőzésen is megjelent, hogy tanulmányozza a játékosokat, bár elismerte, hogy a sportág iránti érdeklődése határozottan a két teniszcsillag, Venus és Serena Williams iránti csodálatából fakad.

A színésznő ráadásul nemcsak a kamera előtt ad bele mindent, hanem a háttérmunkálatokban is. Ezt csinálta a Dűnében, majd Challengersben is, amelynek elkészítésében producerként is részt vett. „Minél több időt töltök a kamera előtt, annál jobban élvezem, hogy a kamera mögött lehetek” – mondta Zendaya a CNN-nek a Challengers kapcsán.

Miatta (is) hiszünk az igaz szerelemben

Zendaya és Tom Holland szerelmi története akár egy Disney-mesébe is beleillene. A Pókember két sztárját Amy Pascal producer már korábban figyelmeztette, hogy ne randizzanak. Évekig tartó találgatások után a szerelmesek 2021-ben nyilvánosan is megerősítették kapcsolatukat egy Instagram-bejegyzésben, amit Tom Holland oldalán tettek közzé.

Aztán, ahogy teltek az évek, mindig mély szeretettel beszéltek egymásról a médiában. „Ő az egyik leghihetetlenebb ember, akivel valaha találkoztam. (…) Szóval csodálatos érzés ma este itt lenni. Örülök, hogy vele élhetem át” – mondta Holland Zendayáról a Pókember: Nincs hazaút premierjén. És az a videó is rettenetes sebességgel kezdett terjedni a neten, amelyben Tom Holland azzal próbálja megnyugtatni a szorongó, lábait idegesen járató Zendayát egy interjú során, hogy kedvesen rátette a kezét a térdére.

De ami talán a legszívmelengetőbb, hogy a két sztárt az sem zavarja, hogy a 178 cm magas színésznőnél alacsonyabb 169 cm magas szerelme – még akkor sem, amikor tűsarkú cipőt viselve lejt végig mellette a vörös szőnyegen.

Tartja magát az elveihez

Zendaya stylistja, Law Roach a színésznő karrierje kezdetén a Saint Laurent-t, a Chanelt, a Guccit, a Valentinót és a Diort is felhívta, amikor nyilvános eseményekre szerette volna felöltöztetni kliensét, de az akkoriban még csak feltörekvő sztárt mindegyik divatház visszautasította. „Azt mondták, hogy nem, próbáld meg jövőre. Túl zöldfülű” – emlékezett vissza Roach.

Aki azonban egyszer nemet mondott Zendayának, ne is számítson könyörületre, a színésznő ugyanis azóta sem viselt Diort, Chanelt és Guccit a vörös szőnyegen, nem számítva a divatmagazinok fotózásait. „Az első alkalom, amikor nyilvánosan viselt Valentinót, akkor volt, amikor szerződés kötötte erre” – tette hozzá Law Roach. „Tehát, amikor azt mondtam, »Ha nemet mondasz, örökre nem lesz«, az sokáig igaz volt.”

Fotó: Getty Images