Így készítsd el az igazi klasszikus Cézár-salátát!

2023. december 07.
Tudtad, hogy a valódi Cézár-salátában nincsen se paradicsom, se csirkemell, ellenben a különleges és gazdag mártásba szardellát kell tenni? Mutatjuk a klasszikus receptet!

Miközben elvileg a világ legismertebb és legnépszerűbb salátájáról van szó, a valóságban a legtöbb helyen kapható Cézár-salátának köze sincs a klasszikus recepthez. Az igazi Cézár-saláta egy kifejezetten egyszerű, mégis komplex ízű saláta, melyet leginkább a spéci dresszingje tesz különlegessé. Talán sokak számára meglepő lesz, hogy a Cézár-saláta öntetéhez szardellára is szükség van – ehhez jönnek az olyan hagyományosabb hozzávalók, mint a mustár, a tojássárgája és a bő kézzel mért olaj. A karakteres, krémes dresszing mellett a saláta tulajdonképpen csupán ropogós salátalevelekből és pirított kenyérkockákból, vagyis croutonból áll (és egy kis extra parmezánból ízlés szerint). Se paradicsom, se kukorica, se sült csirke nem kerül bele.

Próbáld ki a klasszikus receptet, hidd el, ezek után rá sem akarsz majd nézni másra!

Hozzávalók:

A dresszinghez:

  • 6 darab olajos szardella lecsöpögtetve
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • 2 nagyobb tojássárgája
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 3/4 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 csésze növényi olaj
  • 3 evőkanál finomra reszelt parmezán

A croutonhoz:

  • 3 csészényi kockára vágott kovászos kenyér
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só és bors

Az összeállításhoz:

  • 3 római szívsaláta
  • parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A dresszinghez először vágjuk nagyon apróra a szardellákat és a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd egy kés élével zúzzuk krémes pasztává! Tegyük az így kapott pépet egy közepes tálba, majd adjunk hozzá két tojássárgáját, 2 evőkanál friss citromlevet és a dijoni mustárt is! Folyamatos kevergetés mellett adjuk a keverékhez az olívaolajat, majd a többi növényi olajat is, míg fényes, sűrű mártást kapunk. Végül keverjük bele a finomra reszelt parmezánt!
  2. A croutonhoz melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd tépkedjük vagy vágjuk falatnyi kockákra a kenyeret. Dobjuk rá egy tepsire, locsoljuk rá az olívaolajat, alaposan forgassuk össze, majd ízesítsük sóval és borssal! Időnként kicsit megmozgatva a kenyérdarabokat, süssük őket aranybarnára körülbelül 10-15 perc alatt.
  3. Az összeállításhoz szedjük leveleire a salátát egy tálba, locsoljuk meg a dresszinggel, adjuk hozzá a pirított kenyérkockákat, majd reszeljünk még a tetejére egy kevés parmezánt! 

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés