Fetás sültszilva-saláta, a grillpartik sztárja

2023. július 14.
Ha szeretnél egy izgalmas, egyszerre édes és sós salátát készíteni, próbáld ki ezt a sült szilvás receptet, ami megmutatja, hogyan lehet pár alapanyagból igazi ízbombát alkotni.

Körte, alma, sőt bogyós gyümölcsök is gyakran kerülnek salátákba, a szilva azonban méltatlanul elhanyagolt saláta-alapanyag. Ez az enyhén fanyar, illatos gyümölcs igazi mély, karakteres ízt mutat, ha egy kicsit szétfőzzük, ráadásul jó sok levet ereszt, így egyből megvagyunk a dresszinggel is. Ebben az egyszerű, ízében mégis komplex salátában a szilva puha édességét a sós feta ellensúlyozza, ráadásul ropogós, friss bagett is kerül mellé. A köménymagot és a zsályát semmiképpen se hagyjuk ki a receptből, ugyanis ezektől lesz igazán ütős és kerek a végső ízvilág. Külön jó hír, hogy ezt a mennyei sültszilva-salátát ehetjük sósan, mondjuk húsok vagy egy sajttál mellé, de akár édesen is, ha joghurtot vagy vaníliafagyit kínálunk mellé. Utóbbi esetben ne aggódjunk a feta sóssága miatt, szuperül kiegyensúlyozza az ízeket!

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb szilva szeletekre vágva
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • 1/2 teáskanál friss zsálya
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 bagett átlós szeletekre vágva

Elkészítés:

1. Egy közepes, magas falú serpenyőbe dobjuk bele a szilvákat, öntsük rá a cukrot és a sót, adjuk hozzá a köménymagot és 1/4 csésze vizet, majd forraljuk össze őket. Főzzük a őket addig, míg a szilva egy kicsit szétesik, a mártás pedig besűrűsödik.

2. A tálaláshoz tegyük egy tálba a szilvákat a „szósszal” együtt, majd morzsoljuk rá a fetát. Szórjuk meg frissen őrölt borssal és zsályával! A felkarikázott bagettet locsoljuk meg alaposan olívaolajjal és pirítsuk meg, így kínáljuk a saláta mellé!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images