Ezzel a trükkel feléleszthető a fonnyadt saláta

2023. június 07.
Bizony eltelik egy kis idő aközött, míg hazahozzuk a leveles zöldeket, salátákat a boltból, majd elfogyasztjuk. Ezalatt valószínűleg a hűtőszekrényben lapul a saláta. Ám ha azt látjuk, hogy már nem roppanós, friss, de még nem is ment tönkre teljesen, csak fonnyadt, jó, ha ismerjük ezt a trükköt. Új életet lehelhetünk a kissé megviselt salátába.
A meleg vizes trükkel feléleszthető a fonnyadt saláta
  • Általános nézet, hogy a hideg tartja frissen a salátát, leveles zöldeket, ám néha egy meleg fürdő az, amire szükségük van.
  • A szupermarketektől származik ez a háztartási trükk, amivel feléleszthetjük a fonnyadt salátát.
  • Aznap érdemes megcsinálnunk  a meleg vizes áztatást, amikor fogyasztani akarjuk a salátát.

Azt mindig is tudtuk, hogy a boltoknak, szupermarketeknek vannak bizonyos trükkjeik, amikkel frissen tartják a zöldségeket. A leveles zöldek, saláták esetében például ez a meleg vizes áztatás, ahogy azt Tracie McMillan újságíró leleplezte, mikor az amerikai Walmart zöldséges részlegén dolgozott. 

Áztassuk meleg vízbe a zöldséget

Ahhoz, hogy megmentsük a már kissé fonnyadt leveles zöldeket, salátákat, nem kell más, mint egy tál meleg víz. A kézmeleg hőmérséklet a legjobb, mert ebben még nem főnek meg a zöldségek.

Hagyjuk 30 percig állni a salátát egy tál kézmeleg vízben

Hagyjuk 30 percig állni a salátát egy tál kézmeleg vízben

Nagyjából 30 percig hagyjuk ázni a vízben a leveles zöldet, majd szárítsuk meg és tegyük a hűtőszekrénybe. 

A legjobb, ha a fogyasztás napján végezzük el a meleg vizes fürdetést, így ismét friss salátaleveleket ehetünk ahelyett, hogy kidobtuk volna a szemétbe.

A trükkel csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást

Az ételmaradékok kidobása és az élelmiszer pazarlása hatalmas probléma a világban. A megvásárolt étel több mint fele végzi a szemétben (jobb esetben a komposzton). A statisztikai adatok szerint egy átlagos magyar évente nagyjából 65 kilogramm élelmiszert dob a szemétbe. A kárba veszett élelmiszer kárba veszett vizet, energiát és más, általában korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokat jelent. 

Ha a kissé fonnyadt, de még fogyasztható salátát kidobás helyett inkább ezzel a trükkel újraélesztjük, megmenthetjük a kidobástól, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi méregdrágán vásárolt élelmiszer végzi végül a gyomrunk helyett a kukában.

Forrás: Simplemost, fotó: Unsplash