A nyár legszuperebb krumplisalátája

2022. augusztus 06.
A legklasszabb, ha előző nap elkészíted, és jól behűtve teszed a tányérodra!

Könnyen, gyorsan elkészül, mégis mennyei! Magában is finom és tápláló, de sikert arathatsz vele, ha grillezésre készíted el köretként. Cseppet sem mellékes szempont, hogy ez a nyári burgonyasaláta maradékmentőnek is tökéletes, ha maradt előző napról egy kis főtt krumpli vagy bármilyen párolt zöldség!

Nyári krumplisaláta

Ízletes nyári burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 500 g újkrumpli
  • 400 g cukkini, zöldbab, sárgarépa vagy bármilyen kedvedre való párolt zöldség
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 evőkanál aprított olívabogyó
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • Só és bors ízlés szerint
  1. A salátába szánt krumplit alaposan megmossuk, és edénybe tesszük hámozás nélkül. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és megsózzuk. Tűzhelyre tesszük, és forrástól számítva 10 percig főzzük, villával ellenőrizzük, hogy kellően átfőtt-e a belseje. (Ha maradékhasznosításként készítjük, nem probléma, ha a krumpli nem héjában főtt, de tudd, hogy azzal az igazi!)
  2. Lehűtjük, és meghámozzuk (de ez a lépés akár el is maradhat!), majd kockákra vágjuk a burgonyát, a cukkinit (vagy a választott zöldséget) feldaraboljuk, fűszerezzük, és egy kevés olívaolajon megfuttatjuk.
  3. A zöldségeket óvatosan összekeverjük egy tálban.
  4. Az amúgy sokféleképp variálható salátaöntethez összeforgatjuk a joghurtot és az összetört fokhagymát, a citromlevet és egy kevés olívaolajat.
  5. Rálocsoljuk a zöldségekre, és összekeverjük, a tetejére pedig darabolt olívabogyót szórunk (ez utóbbi el is hagyható!)

Nyári krumplisaláta

Milyen krumpliból lesz az igazi?

A Huffpost szakértője (és a mi tapasztalatunk) szerint a legjobb választás a nyári krumplisaláta elkészítéséhez az újburgonya: ez apróbb szemű, kerekebb formájú és a régi krumplihoz képest magasabb a víztartalma is. Kisebb méretüknek köszönhetően gyorsabban átfőnek és kevesebb vizet szívnak magukba, az ízük pedig édesebb. Szuperek a salátához azért is, mert jobban tartják a formájukat, ráadásul a héjuk is vékony és puha, így akár hámozás nélkül is felhasználhatók, extrán jól fognak mutatni a salátában!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?