Gyere velem vidékre: séták Balatonfüreden

2018. január 12.
Egy kellemes séta a platánsoron, egy sütemény, ami a nagymamára emlékeztet, egy finom, meleg tea és Jókai lábnyoma az utcasarkon. Gyere velem Balatonfüredre!

Füreden rendezték meg az első Anna-bált, Füreden fúlt vízbe Jókai Aranyemberének Krisztyán Tódora, Füreden írt maga Jókai is. Füreden láttam életemben először baglyot, Füredre jártunk lábat lógatni a legjobb általános iskolai barátnőmmel és Füredre lógtunk sütizni a gimiből a legjobb középiskolai barátnőmmel. Az anyával kötött kimondatlan megállapodásunk szerint pedig csak olyan jelöltet vittünk Füredre randizni, akiben már biztosak voltunk – kivéve persze, ha az úriembert éppen Füredhez kötötték bokros teendői. Csabit szinte azonnal vittem. Balatonfüreden könnyű jó emlékeket szerezni, olyasféléket, amiket az ember később szívesen leemelhet a képzeletbeli emlékpolcáról. Az árnyas park, a kikötőben ringó hajók, a platánfákkal szegélyezett sétány idillje sokakat csábít a városba a környékről és a fővárosból még a hűvösebb hónapokban is.

SÉTÁRA FEL!

Bár hivatalosan Keszthely a Balaton fővárosa, a címre Füred is igényt tarthatna pezsgő kulturális élete miatt. Júliusban majdnem kétszáz éve ad otthont az Anna-bálnak, és vagy nyolcvan éve indítja útnak a Kékszalag vitorlásait, augusztusban pedig a helyi a borászatok települnek ki a Tagore-sétányra. Ősztől tavaszig is rengeteg programmal várja a város az odalátogatókat: kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal. Balatonfüred azonban jó célpont lehet akkor is, ha csak egy vasárnap délutáni sétára vágyunk. A Kiserdő a piciket játszóterekkel, a nagyokat tenisz- és futópályával várja.

VILLÁK ÉS HÁZAK

Érdemes megállni a partra vezető utcákban is, a korabeli bútorokkal berendezett Jókai Mór Emlékházban az íróról és mindennapjairól tudhatunk meg érdekességeket, a Vaszary Villa galériájában pedig különleges időszaki kiállításokat csíphetünk el. A régi házak és villák szerelmesei megtalálhatják a személyes kedvencüket, az enyém hosszú évek óta a főút mellett álló Rózsilak, ami jelenleg apartmanként működik. A Tagore-sétányon nyaranta a borászatok faházikói és vásári standok sorakoznak, telente kisgyerekek állják körbe a partot, és kenyérmorzsát szórnak a kacsáknak és a hattyúknak. A mólóról a Tihanyi Apátságra nyílik kilátás, ami innen komppal is megközelíthető.

A LEGFINOMABB SÜTEMÉNYEK

Továbbhaladva a sétányon a bazársoron érdemes betérni a Karolina Kávéházba, ahol két testvér osztja meg nagymamájuk örökségét isteni házi sütemények formájában. Cukrászdák terén Karolina nagymama édességei mögött nem sokkal maradnak el a Bergmann cukrászda hagyományos tortakölteményei. Ha egy kis nyugalomra vágyunk, és szeretjük a teakülönlegességet, akkor vegyük a doboldal felé az irányt. A Zöld Teaház hangulata ötvözi a keleti kultúra szinte minden elemét, megfér egymás mellett Buddha és egy kínai sárkány is. A kuckós sarkokban összegömbölyödve rengetegféle meleg ital és tea között válogathatunk.

GYERE VELEM BALATONFÜREDRE!

Balatonfüred egész évben rengeteg programot kínál, de mi, környékbéliek az évnek ebben az időszakában a legjobban azt várjuk, hogy befagyjon a tó, és egy jót korcsolyázhassunk. Ilyenkor a strand is olcsóbb.