Egy napom… a norvég Lofoten-szigeteken

2018. február 08.
Legújabb rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát és a felfedezésre váró eldugott helyeket. Ezúttal Varga Richárd kalauzol titeket egy elképesztően különleges helyre, és azon túl az extrém sportok és a nomád élet világába is.

Több, mint 10 éve élek Norvégiában. Az első 7 évemet egy sarkkörön túli  200 fős kis szigetecskén, lazacokat gyilkolva töltöttem, majd végre az eredeti szakmámban is el tudtam helyezkedni Bodø városában. Azt reméltem, hogy így jobbra fordul a sorsom, de 3 év után rá kellet jönnöm, hogy fogtechnikusként rosszabbul élek, mint halfeldolgozó szalagmunkásként.

Szóval most változások jönnek, felmondási időm után átköltözöm a Lofoten-szigetekre. Évek óta itt töltöm a szabadságomat és a hétvégéket is, amikor csak lehet. Kajaktúrákat vezetek, kajakkurzusokat tartok Rambergben, a Schibevaag Adventures vízi sport központnál. Ez egy kis vállalkozás, ami főleg kezdőknek, családoknak  nyújt szolgáltatásokat. Az „iroda” a Flakstad Skagsanden strandon, a kemping területén  található  kék konténer… amit újrahasznosított anyagokat, tengeri uszadékot felhasználva  dizájnoltunk.

A megmaradt szabadidőmben szörfkajakozom, túrázgatok, sí túrázok…közben pedig a lassan őskövületnek számító digitális Canon gépemmel  kattintgatok.

Egy ideje úgy döntöttem, hogy kilépek a mókuskerékből, és saját vállalkozásba kezdtem Arctic Surfkayaking néven. Együttműködöm  továbbra is a Schibevaag Adventures-szel, megpróbálok a hobbimból megélni. Meglátjuk, mit hoz a jövő!

A Lofoten-szigetek a sarkkörön túl található, több mint 1200 km2 -en elterülő szigetcsoport, főbb szigetei: Værøy, Moskenes, Flakstad és Vestvågøy, fontosabb városai Leknes és Svolvær, népsűrűsége nem különbözik a norvég átlagtól, szóval elég alacsony… Én általában a Flakstad szigeten a Ramberg nevezetű kis településen vagyok megtalálható.

Lofotenen egyik nap sem olyan mint a másik, minden hónap, minden évszak teljesen más. Az időjárás befolyásolja, hogyan töltjük a napjainkat.

Az ősz és a tél viharos, sötét, valóban depressziós időszak, igazi fakírnak kell lenned, hogy kibírd. Néha még a csodás sarki fények sem dobják fel a napodat. Persze, ha csak látogatóban vagy, és épp elcsípsz egy felhőmentes éjszakát erős aurora aktivitással, az felejthetetlen élmény… azt se bánod, ha csonttá fagysz, csak nézed és csodálod.

Ilyenkor, ősztől tavaszig vannak  a legjobb hullámok, ez az arctic szörfösök időszaka. Sajnos nekem eddig nem sok szerencsém volt: a megfelelő hullámok és a világos időszakok nincsenek mindig szinkronban. Egy-két órányi szörfözésért 7 órát kompozni  Bodøből és egész hétvégét itt tölteni nem érte meg minden esetben, de meglátjuk, milyen lesz a következő szezon.

Kedvenc időszakom a nyár, ami sajnos elég rövid, viszont annál intenzívebb. A Nap valóban nem nyugszik le a horizont alatt… éjjel-nappal világos van. Mint valami napelemes akciófigura pörögsz fáradhatatlanul. Azt hiszem a legjobb, ha egy ilyen napomat mesélem el.

Mondjuk úgy, a klisé igaz, a szörfösök későn kelnek! Általában 9-körül megébredek, már  a hasamra süt a nap, de jólesik! Gyors  bevásárlás az egyetlen élelmiszerboltban (30 km-es körzetben), reggeli a főnökkel és kollégákkal – ha arra vártál, hogy beülünk valahova, majd a gasztro résznél elmesélem, hogy miért nem!

A kollégákkal közösen kinyitjuk a vízi sport központot, csekkoljuk az időjárás előrejelzést, az e-maileket, rendeléseket, ezek alapján dől el, hogyan fog telni a nap. Rugalmas a munkaidőnk, az időjárás és a kereslet határozza meg, de hivatalosan 10-18 óráig tart.

Az időjárás nagyon változékony és hóbortos, de ha épp nem lenne megfelelő kajaktúrára, alkalmas lehet más sporttevékenységhez. A szörfoktatásban vagy a kite-oktatásban is segítek, de részt veszek a helyiek nagy kedvencének számító gyereknapok lebonyolításában is: ilyenkor a gyerkőcök kipróbálhatják szinte az összes általunk biztosított vízi sportot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előfordul az is, hogy nincs vendég, hullámok viszont annál inkább… így munkaidőben hódolhatok egy kicsit kedvenc sportomnak, a szörfkajakozásnak. Ez egy viszonylag új sport, speciálisan a hullámlovaglásra  kifejlesztett kajakokkal űzzük… Itt Lofotenen szinte egyedüliként én. Ha jut időm rá, állandóan a hullám-előrejelzéseket ellenőrzöm, mikor, hol lesznek jó lehetőségek elkapni egy-két jó szettet.

Ha igazán szerencsés vagyok, akkor a legjobb hullámok épp munkaidő után jönnek… Akkor viszont szörfkajakozás van kifulladásig! Többnyire a parton hemzsegnek a szörfösöket fotózók… És mivel eléggé kitűnök közülük a piros kajakommal, néhányan pazarolnak rám is pár kockát. Néha még sikerül is megszereznem őket.

Mikor már nem bírom tovább, partra szállok, kihámozom magam a neoprénből, megmártózom a közeli jeges patakban, és behuppanok átépített kis transzporterem rakterébe. Felbontok egy üveg KONA BigWave sört megkoronázva a napot és tovább csodálom a látványt. Mire felocsúdok már hajnal 2 van, az ember teljesen elveszíti az időérzékét a sarki nyárban.

Sokan bolondnak tartanak, hogy otthon egy hitelmentes, új családi ház vár, én pedig egy lakókocsiban élek. Hiába, a menthetetlen romantikusok csórón élnek! De gazdagon halnak!

Kedvencek:

Vásárlás: Többnyire interneten vásárolok. Lofoten nem az a kimondott shoppinghely… Van néhány bevásárlóközpont a városokban sportruházattal, elektronikai boltokkal, élelmiszerrel… Főleg, amire a mindennapokban szükség van. A Gucci és Prada cuccokat nem itt fogjátok megvenni!

Látnivalók: Na, abból van bőven! A Lofoten-szigetek maga egy nagy látványosság. Elég, ha a Google-ba vagy Instagramon begépeled: Reine, Reinebringe, Sakrisoy, Rambergstrand, Kvalvika strand (ami személyes kedvencem volt, amíg az utóbbi 2 évben fel nem fedezték, és mint az osztrák Alpokban, kígyózó sorokban özönlenek a turisták), Skagensand strand, Nussfjord Unesco fishingvillage, Uttakleiv, Hauklandstrand, Unstad, Borg vikingmúzeum, Svolvær… A fehér homokos strandok, a  csipkés hegycsúcsok a türkiz tengerből kimagasodva egyedülálló látványt biztosítanak. Ideális hely fotózáshoz, túrázáshoz, kajakozáshoz…

Gasztro: Nem vagyok az a kajapecér/gourmet  típus, nekem megfelel a pizza is! Időpazarlásnak élem meg a főzőcskézést, de ha mégis rászánom magam, jobban szeretem a megszokott, hazai ízeket; e téren nem szeretek kísérletezni. Ezért sem járok se étterembe,se  cukrászdába. Lofoten amúgy sem bővelkedik bennük, van még hova fejleszteni a turizmust. Rambergben a Gjestegård, Leknesben a Peppes Pizza – ez néhány hely, ahol a közelben megebédelhetsz.

Külföldieknek meglepetés, hogy az élelmiszerboltokban alkoholos italok közül csak a sör vásárolható meg, az is csak hétvégén 18 óráig. Borokat, tömény italokat kifejezetten a Vinmonopol üzlethálózatban lehet vásárolni, szintúgy időkorlátozással. A norvégok a pénteki ebédszünetüket általában arra használják, hogy feltöltsék az otthoni készletüket a hétvégére, ilyenkor ezek az üzletek tele vannak, turistaként érdemes más napot választani alkoholvásárlásra!

Nagy bánatomra süteményből is hiány van. Jó sütiből meg pláne! Szégyen, de itt már annak nevezik azt is, ha a tejszínhabot leöntik málnasziruppal. Rambergben található a több, mint 100 éves műemlék faházikó, a Friisgården, ami „kávéház”-ként és motelként üzemel. Waffel kapható, az áfonyás sajttorta is finom.

Lofoten a szárított tőkehalról is világhírű. Ezt szinte bárhol kapsz. Ha egészben veszed, ajánlatos kalapáccsal megpuhítani, sör mellé fogyasztva a legfinomabb. Karácsony idején népszerű a Lutefisk nevezetű halétel, amit csak az igazán elszántaknak ajánlok. Amennyire tudom, a szárított halat több napig lúgos vízben, szódában áztatják, és mire fogyaszthatóvá válik, eléggé kétes lesz az állaga…aki osztrigát és hasonlókat szeret szürcsölgetni, annak biztosan tetszeni fog!

Szórakozás: Eltekintve néhány nyári, vidéki fesztiváltól (Ballstad-dagene, Lamholmen fesztivál, Country fesztivál) és házibulitól, magyar viszonylat szerinti szórakozásról, éjszakai életről nem nagyon beszélhetünk. Lofoten nem Ibiza. Ide a természet közelsége és vadregényessége miatt jön a látogató.

Ricsit megtalálod az Instagramon!