Gyere velem vidékre: téli kikapcsolódás

2018. február 09.
Még mindig tombol a tél, és mi már nagyon szeretnénk egy kis meleget a zimankó után. A február már nem tart sokáig, lassan ledobhatjuk a nagykabátot, és feltöltődhetünk a tavaszi napsütésben. Addig is álljunk meg kicsit, töltődjünk fel. Gyere velem vidékre!

Elérkeztünk a télnek ahhoz a szakaszához, amikor már nem tudunk hova felöltözni, rajtunk van minden réteg, de legalább már tudjuk, hogy ennél hidegebb nem lesz, a napok innentől csak melegedhetnek. Február mégis rettentő hosszúnak tűnik, és abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy március nem örvendeztet meg minket egy kis hóeséssel. Hagyjuk egy hétvégére magunk mögött a nagyvárost, vágjunk neki a vidéknek, és kapcsolódjunk ki.

Tihany

Ha a sötét lakásból a természetbe vágyunk, célozzuk meg a Balaton környékét. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy Tihany az egyik legszebb tóparti város a táj fölé tornyosuló apátsággal és a meredek, hangulatos utcácskáival. A félsziget, Belső-tavat megkerülő körtúrája érinti a gejzírkúpokat és a barátlakásokat, de ha csak kisebb sétát tervezünk, sétáljunk fel a magas parton egészen a tihanyi visszhangnak állított kőemelvényig. A visszhangot ugyan már nem hallani, de gyönyörű kilátás nyílik innen a Balatonra. A hétvégébe beiktathatunk egy borkóstolót is, hogy megismerkedjünk a Balaton-felvidék borpalettájával. Az édesszájúaknak érdemes átkirándulniuk Balatonfüredre, ahol a Bergmann Cukrászda és a Karolina Kávéház várja őket.

Hévíz

Hévíz termálvizű tava azoknak a kedvenc úti célja lehet, akik nehezen viselik a hideget, és hosszú, esti pancsolással próbálják átvészelni a telet. Én is csak azt sajnálom, hogy nem lehet egész nap egy kád meleg vízben feküdni. Ha a jótékony fürdőzés után kedvünk támad egy rövid kiránduláshoz, vegyük célba a Keszthelyt, ami Hévíztől negyedórányi autóutat jelent. A Festetics-kastély egész évben várja a látogatókat.

Eger

A borbarátok egyértelmű befutója a Szépasszonyvölgy, ahol több mint kétszáz pince közül válogathatnak a kóstolni vágyók. A bortúrát egybeköthetjük az óvárosban tett sétával. A városban rengeteg wellness szállodát találhatunk, ha az estét gondtalan semmittevéssel töltenénk. Ha viszont eleve ez a célunk, meglátogathatjuk Egerszalók gyógyfürdőjét is, aminek vize olyan egyedülálló sófalat hoz létre, amit ezen kívül a világon csak a Yellowstone Nemzeti Parkban vagy a törökországi Pamukkaléban találhatunk.

Gyere velem vidékre!

Ha egy egész hétvégés vidéki kirándulásra készülünk, tervezzük meg jól az útvonalat, nézzük meg, hátha érdemes kisebb kitérőket tenni egy-egy látnivaló miatt.