Egy napom… Észtországban

2018. április 20.
Legújabb rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát és a felfedezésre váró eldugott helyeket. Ezúttal Weisz Szilvi kalauzol titeket az északi Tartuba.

Idén január végén jöttem ki Tartuba tájépítész hallgatóként, hogy Erasmus félévemet eltöltsem. Úgy hiszem, nem sokan hallottak még Tarturól, pedig egy igazi kis ékszerdoboz! Tartu Észtország második legnagyobb városa, ahol a békés, nyugodt környezet párosul a diákokkal teli, nyüzsgő hangulathoz. Ennek oka, hogy a várost magát hasonlóan, mint Budapestet egy folyó szeli ketté és a folyópart mellett található a város óvárosi központja, amelyet csak gyalogosan lehet megközelíteni. Továbbá Tartu legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy a Baltikum oktatási központja és a lakosság közel negyede egyetemi diák.

Amikor reggel felkelek mindig először kinézek az ablakon és megállapítom, hogy sokkal hidegebb és borúsabb az idő, mint ilyenkor Budapesten. Néha szerencsém van és napsütésre kelek, azok az igazán jó reggeleim közé tartoznak. Péntek kivételével minden nap van oktatás az egyetemen, így a gyors helyzetelmezés után indulok is oda. Ahhoz, hogy eljussak az egyetemre keresztül kell mennem Tartu legszebb városrészein, a folyóparton, az óvároson és egy hatalmas parkon. A folyóparton hatalmas fák sorakoznak, amiknek az ágai már bele-beleérnek a vízbe. Az óvárosi rész, gyönyörűen helyre van állítva, visszaidézi a régebbi korokat, hosszú sétálóutcák nyújtóznak, amik néhol szabálytalanul elkanyarodnak és keskenyebb utcákra bomlanak. Amikor keresztülhaladok a főtéren, épp nyitnak ki a kávézók és étteremek, kezdődik az élet. Az óvárosi rész után egy közel 100 éves parkon sétálok keresztül. Hatalmas platánfákkal van szegélyezve minden útja és nem ritka, hogy futókkal és kutyát sétáltató emberekkel találkozom már kora reggel.

A városban négy egyetem is található, de mindenfélének lehet itt tanulni, a repülőpilótán keresztül, az állatorvoson át a közgazdászig. Az iskolák hihetetlenül modernek, amikor először beléptem a tanterembe nem is akartam hinni a szememnek. A legújabb technológiákat használják, nálunk például a tervezéshez szükséges minden dizájn program megvan, sőt egy külön szimulációs szoba is van, ahol 3D-ben egy az egyben végig lehet járni a tervezett területet.

Hétvégente sokat utazunk, Tartu nagyon jó kiindulópont az északibb országokhoz. Voltunk már Helsinkiben, Lappföldön, Rigában, Tallinnban, Szentpéterváron és Oslo lesz a következő állomás. Minden város más és más hangulatú volt, de egyértelműen Lappföld volt rám a legnagyobb hatással. Ott az összes északi sportot kipróbálhattuk, köztük a jéghorgászatot, a hószánozást és a husky kuytaszánozást is. Legnagyobb szerencsénkre a sarkifényt is láthattuk, ami bevallom rajta volt a bakancslistámon. A helyzet az hogy, ha egyszer látod a sarkifényt, akkor utána csak még többször és többször szeretnéd, teljesen rabul tud ejteni.

Van olyan hétvége is amikor itt maradunk Észtországban és kirándulni indulunk. Észtországban nagyon figyelnek a természeti értékekre és azok megóvására, így bármerre is indul az ember csak mesés látványok tárulnak elé. Az országban számos nemzeti park is megtalálható, amik tele vannak fenyőerdőkkel és szabálytalanul kacskaringózó tavakkal.

Az idő hűvösebb, mint otthon, mindig úgy. 10 fokkal le vannak maradva az észtek. De most már láttam az első jeleit a tavasznak, április közepén kibújtak az első hóvirágok és krókuszok.

Kedvencek

Vásárlás: Tartuban a város főterén van a legtöbb bolt, szerencsére szuveníresből is akad jó néhány. A szuveníreseknél a szokásos dolgokon kívül, észt téli ruhákat, kabátot és jó meleg sapkákat is lehet kapni. Nagyon érdekes, hogy Tartuban teljesen más márkák vannak, mint Magyarországon, így egy kicsit nehezebb vásárolni, de a főtértől öt perc sétára a Tasku plázában mindent megtalálunk amire csak szükségünk van.

Látnivalók: Tartu óvárosát semmiképpen nem érdemes kihagyni, és ha már ott vagyunk, a folyópartra is látogassunk el. További látványosság az AHA center, ami leginkább a Csodák Palotájához hasonlít, de sokkal látványosabb kísérleteket és téli sportokat próbálhatunk ki. Tartut, mint észt kulturális fővárost tartják számon, és az Észt Nemzeti Múzeum is itt található, aminek különleges kialakítása könnyen lenyűgözi az embert. A Nemzeti Múzeum mellett található az Upside-down house, ahol minden, de minden fejjel lefele van.

Gasztronómia: A városban számos étterem található és szinte mindegyik kiváló. Olasz, bajor, észt, francia, távol-keleti és nepáli étteremmel is büszkélkedhet a város. Ezek az éttermek a város szívében, az óvárosban fekszenek. Kedvenceim közé tartozik a Dolce Vita olasz étterem és az Orientál távol-keleti étterem.

Programok: télen több programra van lehetőség: kutyaszánoás, sífutás, síelés, snow tubing (ami olyasmi, mint a szánkózás, de kiépített pálya van). Tavasztól őszig főként a kirándulás kap nagyobb szerepet a gyönyörű környezet miatt.