Lenyűgöző adventi vásárok, melyekért maximum három órát kell utaznod

2018. november 25.
Nem kell messzire mennünk, ha karácsonyi csodavilágra vágyunk. Összeszedtünk néhány izgalmas karácsonyi vásárt országhatáron innen és túl, melyekért csupán 2-3 órát kell utaznunk, de a hamisíthatatlan adventi hangulat garantáltan nem marad el.

1. A kincsesdoboz: Alsó-Ausztria

Ha advent és Ausztria, akkor először mindenkinek a bécsi vásár jut eszébe. Aki idén viszont inkább egy kis osztrák újdonságra vágynak és a hegyvidék karácsonyi életérzésébe kóstolnának bele, azoknak Alsó-Ausztriába érdemes látogatniuk. Nem is találhatnánk tökéletesebb helyet az advent békéjének és ünnepélyes hangulatának megélésére, mint a Bécsi Alpok és a Bécsi Erdő: akár a belvárosban (Bécsújhely, Baden), akár egy kastályban (Bad Vöslau), akár a tóparton (Aspang), netán egy szurdokban (Johannesbachklamm) nézelődünk, mindenhol adventi vásárokra bukkanhatunk.

Csodás kastélyok is otthont adnak ebben az időszakban a különböző adventi programoknak és vásároknak. Ha ilyen környezetben nézelődnénk, a Wachau régió-beli Dürnstein kastélyban a helyünk! És egy bennfentes tipp a helyiektől: a rohri advent a hegyen, mely betlehemi játékáról és a jégfenyőről híres.

2. Az ezerarcú: Balaton

Legtöbben nyáron látogatunk el a Balaton környékére, de ezen még idén is tudunk változtatni, hiszen a tél egyik legszebb időszaka, az advent is egyedülálló hangulatban telik a tó partján. December első hétvégéjén Balatonlellére érdemes igazán látogatni, ekkor kerül megrendezésre a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye, a IV. Balatonlellei Karácsonyi vásár, a  II. Balatoni Adventi GasztroPiknik és a III. Mikulás Regatta vitorlásverseny is. E mellett műjégpályája (korcsolya bérelhető!), élőzene, gyermekjátékok és kézműves sarok várja a látogatókat a Balaton parton. Extra: Idén a rendezvényre ellátogatva kipróbálhatjuk a Balaton első látványszaunáját is – közvetlenül a tó felett!

3. A fényárban úszó: Debrecen

November 23-ától Debrecenben mintegy 100 faház várja elmaradhatatlan kézműves termékekkel, vásári ételekkel és a klasszikus forralt borral a karácsonyvárókat. Ezen túl lesz hangulatos műjégpálya, ingyenes adventi templomi koncertek, balett- és színházelőadások is.

Ráadásul a vásár idén egy 45 méter magas óriáskerékkel is vonzza a turistákat, melyből pazar kilátás nyílik majd a város karácsonyi fényeire.

+1 A kihagyhatatlan: Budapest

A budapesti adventi időszakot senkinek sem kell bemutatnunk. Az idén 20. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár november 9. és január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren várja a látogatókat. A téli fesztivál fő üzenete a hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása, mely keretében téren 16 gasztrohely és egyedi kézműveskínálat vár mindenkit. Sőt, akár többször is érdemes idén adventkor kilátogatni a Vörösmarty térre, hiszen a magyar régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztrohetek is várják a karácsonyra készülődő tömeget.

A Vörösmarty tér mellett az Európa negyedik legjobb adventi vásáraként emlegetett Szent István téri vásár is várja a látogatókat. Idén nyolcadik alkalommal öltözik pompás köntösbe a tér, a Bazilika pedig monumentális fényfestést húz magára. A meseszerű piactéren felidéződik a karácsony hangulata, illata, fényei,– így egy pillanat alatt megérezhetjük a közelgő ünnep közösségformáló erejét.