Lenyűgöző adventi vásárok, melyekért maximum három órát kell utaznod

2018. november 25. |

Nem kell messzire mennünk, ha karácsonyi csodavilágra vágyunk. Összeszedtünk néhány izgalmas karácsonyi vásárt országhatáron innen és túl, melyekért csupán 2-3 órát kell utaznunk, de a hamisíthatatlan adventi hangulat garantáltan nem marad el.

1. A kincsesdoboz: Alsó-Ausztria

Ha advent és Ausztria, akkor először mindenkinek a bécsi vásár jut eszébe. Aki idén viszont inkább egy kis osztrák újdonságra vágynak és a hegyvidék karácsonyi életérzésébe kóstolnának bele, azoknak Alsó-Ausztriába érdemes látogatniuk. Nem is találhatnánk tökéletesebb helyet az advent békéjének és ünnepélyes hangulatának megélésére, mint a Bécsi Alpok és a Bécsi Erdő: akár a belvárosban (Bécsújhely, Baden), akár egy kastályban (Bad Vöslau), akár a tóparton (Aspang), netán egy szurdokban (Johannesbachklamm) nézelődünk, mindenhol adventi vásárokra bukkanhatunk.

Csodás kastélyok is otthont adnak ebben az időszakban a különböző adventi programoknak és vásároknak. Ha ilyen környezetben nézelődnénk, a Wachau régió-beli Dürnstein kastélyban a helyünk! És egy bennfentes tipp a helyiektől: a rohri advent a hegyen, mely betlehemi játékáról és a jégfenyőről híres.

2. Az ezerarcú: Balaton

Legtöbben nyáron látogatunk el a Balaton környékére, de ezen még idén is tudunk változtatni, hiszen a tél egyik legszebb időszaka, az advent is egyedülálló hangulatban telik a tó partján. December első hétvégéjén Balatonlellére érdemes igazán látogatni, ekkor kerül megrendezésre a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye, a IV. Balatonlellei Karácsonyi vásár, a  II. Balatoni Adventi GasztroPiknik és a III. Mikulás Regatta vitorlásverseny is. E mellett műjégpályája (korcsolya bérelhető!), élőzene, gyermekjátékok és kézműves sarok várja a látogatókat a Balaton parton. Extra: Idén a rendezvényre ellátogatva kipróbálhatjuk a Balaton első látványszaunáját is – közvetlenül a tó felett!

3. A fényárban úszó: Debrecen

November 23-ától Debrecenben mintegy 100 faház várja elmaradhatatlan kézműves termékekkel, vásári ételekkel és a klasszikus forralt borral a karácsonyvárókat. Ezen túl lesz hangulatos műjégpálya, ingyenes adventi templomi koncertek, balett- és színházelőadások is.

Ráadásul a vásár idén egy 45 méter magas óriáskerékkel is vonzza a turistákat, melyből pazar kilátás nyílik majd a város karácsonyi fényeire.

+1 A kihagyhatatlan: Budapest

A budapesti adventi időszakot senkinek sem kell bemutatnunk. Az idén 20. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár november 9. és január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren várja a látogatókat. A téli fesztivál fő üzenete a hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása, mely keretében téren 16 gasztrohely és egyedi kézműveskínálat vár mindenkit. Sőt, akár többször is érdemes idén adventkor kilátogatni a Vörösmarty térre, hiszen a magyar régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztrohetek is várják a karácsonyra készülődő tömeget.

A Vörösmarty tér mellett az Európa negyedik legjobb adventi vásáraként emlegetett Szent István téri vásár is várja a látogatókat. Idén nyolcadik alkalommal öltözik pompás köntösbe a tér, a Bazilika pedig monumentális fényfestést húz magára. A meseszerű piactéren felidéződik a karácsony hangulata, illata, fényei,– így egy pillanat alatt megérezhetjük a közelgő ünnep közösségformáló erejét.

Szólj hozzá te is!

Még több Utazás