A nagy Betlehem-boom

2018. december 21.
Statisztikák szerint soha nem volt még ennyi látogató Betlehemben, mint az utóbbi időkben. Hogy mi az oka? A mágikus helynek rengeteg történelmi, vallásos és szent látnivalója van, de emellett hangulatos programok, karácsonyi ünnepségek, és - vallásosságra való tekintet nélkül - izgalmas élmények várják a látogatókat - derül ki a Tel-Aviv Tranzit blog legutóbbi cikkéből.

Jeruzsálemtől alig 10 km-re fekszik a karácsony kapcsán legtöbbet emlegetett város, Betlehem. Akár vallásosak vagyunk, akár nem, a Betlehem szó számos okból előhív valamilyen emléket. Legyen az egy templomi fellépés a távoli gyermekkorból, vagy akár a legjobb iskolás barátokkal megejtett betlehemezés a farkasordító hidegben. Pár évtizede, még szinte lehetetlen volt elképzelni, hogy az igazi Betlehemet élőben is élvezhessük, ráadásul könnyedén, mára ez azonban rutin turisztikai kihívás lett.

Ma már fapados járatokkal is megközelíthetjük, Izraelbe pedig alig 3,5 óra az út. Vagyis akár még családilag is könnyen kivitelezhető mutatvány, mégpedig a hihetetlen izgalmas élményeket ígért fajtából. Az izraeli idegenforgalmi minisztérium szerint tavaly tavasszal 120 ezren keresték fel, míg idén már 1,8 millió turista érkezett ide fél év alatt. Úgy tűnik tényleg egyre többen akarják átélni a názáreti élményt, a bőrükön tapasztalni, milyen is Jézus szülővárosában tölteni a szeretet ünnepét, írja a Tourist Israel portál.

Éjféli misék, karácsonyi vásárok

A Születés temploma, Ráchel sírja, Heródes sírja, Jászol tér, a Tej Barlang (ahol Mária szoptatta Jézust) csak néhány a közismert látnivalók közül, de sokat nyom a latban a gazdag történelmi háttérre is a városnak. A palesztin területen fekvő varázslatos város értelemszerűen decemberben, azon belül is karácsonykor a legnépszerűbb.

Persze érthető, hiszen a bibliai város keresztények millióinak „akadt be”, és jeleníti meg a béke és a szeretet ünnepét. Igazi bakancslistás turisztikai ikon, ami persze nem nélkülözi a kávézók, piac, zsibvásár, és remek éttermek sokaságát sem. Mehetünk ide szervezett túrára, vagy akár bérelt autóval, gondot inkább az okoz, hogy melyik programra menjünk, ugyanis rengeteg karácsonyhoz, és a ünnephez kapcsolódó lehetőség van, de az éjféli mise is nagy élmény ebben a városban.

Szállodai extrák

A nagy Betlehem-boom mögött állhat kis részben a graffitiművész Banksy nevéhez fűződő The Walled Off Hotel megnyitása is, ahol az antik brit dekor és a klasszikus arab zene mesés elegye keveredik. Nem mellesleg a dekadens szálloda a 2017-es év művészhotelje címet is kiérdemelte. A lakosztályokban a „magasművészeti” dekor természetesen Banksy alkotásaiból áll, de emellett Sami Musa és Dominique Petrin alkotásai is a falakon díszelegnek. Egy szoba ára egyébként 200 és 900 dollár között mozog egy éjszakára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Walled Off Hotel (@walledoffhotel) által megosztott bejegyzés, Jún 19., 2017, időpont: 3:56 (PDT időzóna szerint)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családosok is előszeretettel választják egy életre szóló élményként Betlehemet, de az is tény, hogy nem keresztény turisták is egyre többen keresik fel. A szexepilje valószínűleg a decemberi extra hangulat mellett abban is állhat, hogy a karácsonyhoz fűződő programok után simán bevállalhatunk pár nap Tel-Avivi tengerparti lazítást is, vagy egy holt-tengeri kitérőt, amit csak egy rövid autóutat jelent Izrael esetében.

Egy biztos, az utóbbi években ár-érték arányban tényleg csúcsdesztináció lett Betlehem, és a sok éves, saját kis Betlehem felállítás után, talán érdemes elgondolkodni azon, hogy egyszer élőben is részesei legyünk az élménynek.

Forrás: Tel-Aviv Tranzit Blog