ÖKO: három magyar szuperfood, aminek júniusban a tányéron a helye

2019. május 29.
A fenntartható táplálkozáshoz nemcsak a veganizmus, a komposztálás és a csomagolásmentes beszerzés tartozik hozzá, de az idényzöldségek és gyümölcsök előtérbe helyezése is. Mutatunk három olyan szuper élelmiszert, melynek júniusban van a szezonja. Tárazzunk be bátran belőlük!

Paradicsom

A paradicsomot nem érdemes egész évben vásárolni, hiszen ha nem napérlelt, vörösödő darabokról van szó, akkor egyrészt sokkal kevesebb benne a tápanyag, másrészt hatalmas utat tesz meg addig, míg a szupermarketek polcán landol. A jó hír az, hogy nyáron a végtelenségig fogyaszthatjuk ezt a szuperfoodot. Sőt, érdemes paradicsompüré formában befőzni, illetve a mélyhűtőben fagyasztva is tárolni néhány szemet belőle, mely mártásokhoz és levesekhez még jó szolgálatot fog tenni a hűvösebb évszakokban.

Tipp: A szintén ebben a hónapban érő bazsalikommal, lilahagymával és fokhagymával isteni friss salátát tudunk készíteni belőle!

Cseresznye

Egy évet kell várnunk arra a néhány hétre, amikor a gyönyörű, szinte feketedő cseresznyék ellepik a  piacokat. De megéri várni! A köszvényre és ízületi gyulladásokra, sőt még inszomniára is remekül használható szuperfoodot szintén érdemes nagyobb tételben felvásárolni és dzsemet, befőttet készíteni belőle. De a fagyasztóban is szorítsunk helyet néhány zacskó cseresznyének, így télen kompótot, csatnit, gyümölcslevest vagy zabkásafeltétet is csinálhatunk belőle.

Tipp: A rebarbara is júniusban érik, és nemcsak isteni cseresznyés-rebarbarás pitét, de kettejükből lekvárt is érdemes készíteni, melyből ne hagyjuk ki a kikapart vaníliamagot sem.

Zöldborsó

A zsenge zöldborsólevesnél és főzeléknél nincs is jobb. Júniusban ebből sem lesz hiány. A klasszikus receptek mellett párolt köretként vagy keleti receptekben is megállja a helyét a borsó, de azok, akik a veganizmussal kacérkodnak, a Magyarország egyes tájain tradicionálisnak mondható borsópörkölttel is megbarátkozhatnak a hónapban. A zöldborsó is remekül eláll a fagyasztóban, így jól tesszük, ha elrakunk a zsenge fajtából télire is.

Tipp: Az angol konyha ugyan nem túl közkedvelt, a zöldborsópüréjüket azonban érdemes ellesni! Merészen hangzik, de a brit borsópüréből a szintén júniusban fénykorát érő mentalevelek sem maradhatnak ki.

Fotó: Unsplash