Amerika elérhetőbb, mint valaha

2019. június 29.
Mindegy, hogy a nyüzsgő nagyvárosok vagy a lélegzetelállító természeti látványosságoknak otthont adó nemzeti parkok vonzanak az Egyesült Államokban, napjainkban már alig lehet akadálya annak, hogy akár már az egyetemi éveink alatt, kevés pénzből felfedezzük amerikai látnivalóit. Király Péter, a külföldi diákmunka közvetítésre szakosodott Camp Leaders Hungary Flight & Travel szakértője osztotta meg velünk tippjeit és elárulta, hogy miként lehet kis büdzséből, akár egy nyár alatt is a lehető legtöbbet kihozni egy amerikai utazásból!

Tervezz előre

A tengerentúli utazások sikerének alapja a tervezés. Nem csak a napra, sőt akár órára pontosan lebontott menetrendet érdemes megtervezned, de bizony a költségeket is számon kell tartani, hisz egy ilyen utazás során könnyedén az egekbe szökhetnek a kiadások. Minél korábban tervezzük meg a nagy kalandot, annál olcsóbban úszhatjuk meg az utazást és a szállást is. A repülőjegyeket sohasem túl korai csekkolni, hisz a különböző kedvezményvadász oldalaknak hála azonnal kaphatunk értesítést, ha meglepően olcsóvá válna egy repjegy.

Ha az autóbérlés nem opció, akkor az Egyesült Államok területén belül a busz lehet a legköltséghatékonyabb megoldás, hisz nem csak ifjúsági és tanuló kedvezményeket vehetünk igénybe, de például az éjszakai járatokra sokszor már 1 dollárért is kaphatunk jegyet, így még a hotel költségén is spórolhatunk. A szállásra sem kell vagyonokat fizetni, az előző tipp mellett érdemes az olcsóbb motelek kínálatát átböngészni, de a hostelek is kedvező áron kínálnak szobákat a fiataloknak, sőt a kalandvágyók a campingezéstől vagy a couchsurfingtől sem kell, hogy megijedjenek, főleg, ha kisebb társasággal utazgatnak. Sőt, több ember esetében még az Airbnb lakásbérlés is költséghatékony lehet!

Ingyenes látnivalók

Az utazás megkezdése előtt érdemes összeállítani a megnézendő látnivalók listáját és eldönteni, hogy a természet szépségeiben vagy az amerikai városok nyüzsgő forgatagában merülnénk-e el inkább. Ha megvan a lista, akkor böngésszük át a Pinterest, Instagram, TripAdvisor és LonelyPlanet oldalakat, hisz sokszor a helyiek szuper tanácsokat adnak, a rejtett látnivalókat, az úgynevezett hidden gems-eketis felfedezhetjük, ahelyett, hogy drága turistalátványosságra pazaroltuk volna időnket és pénzünket. New Yorkban járva például érdemes ellátogatni a 9/11-es emlékhelyhez, sétálni a Wall Street rohanó öltönyösei között, felfedezni a High Linet, elvegyülni a Times Square forgatagában, részt venni a péntek délutáni Grand Central felfedezőtúrán, bebarangolni a Central Parkot, megszemlélni a Chrysler Building, a Flatiron Building vagy az Empire State Building impozáns épületét vagy megcsodálni a Szabadság szobrot a Staten Island Ferry-ről. Bármily meglepő ez mind ingyenes program! A nagyobb városok híres múzeumaiban sok alkalommal találkozhatunk „suggested admission fee” felirattal, azaz a javasolt belépődíjas rendszerrel, tehát akár ingyen is megnézhetjük ezeket a kiállításokat. Minden csak a leleményességen és az információk begyűjtésén múlik!

Kedvezménykártyák

Ha már nagyvárosok, akkor éljenek a kedvezménykártyák és kuponok is! Ha tömegközlekedés, akkor mindenképpen szerezzük be a feltölthető MetroCardokat vagy annak helyi verzióját, melyekkel kisebb vagyonokat spórolhatunk, hisz a gyaloglás a hatalmas távolságok miatt nem mindig opció. A CityPASS-t is érdemes kiváltani, hisz a tucatnyi városra kiváltható kártyák általában rendkívül kedvezményesen tartalmazzák a legfontosabb látnivalókat. A természet szerelmeseinek pedig érdemes kiváltani az America The Beautiful éves kártyáit, mellyel a nemzeti parkok felfedezése lehet még olcsóbb.

Ha nem mersz egyedül belevágni

Azok számára is van remény, akik nem mernek egyedül belevágni a nagy kalandba. A Camp Leaders nyári programjaival az ügynökség megszervezi a kiutazásunkat a legapróbb részletekig, majd az államokba érkezve 9-12 hetes időtartamban vállalhatunk külföldi diákmunkát a filmekből jól ismert amerikai nyári táborokban. Az igazi amerikai életérzés megtapasztalásának köszönhetően maga a munka is szórakozás lesz, sőt akik a sporttáborokat vagy az egyéb tematikus diákmunkákat választják, számos hihetetlen élményt begyűjthetnek a munkájuk során. A biztonságos körülmények mellett az sem elhanyagolható, hogy a nyelv gyakorlása, a feledhetetlen élmények való gazdagodás mellett némi zsebpénzre is szert tehetünk, sőt a tábori munkánk végeztével még utazgatni is lehetőségünk nyílik. A táborokban általában mindenki köt új barátságokat és megtalálja a nyári munka utáni utazgatásra az útitársát, de akár a Camp Leaders Hungary Hivatalos FórumFacebook csoportjában vagy a célirányosan szerveződő oldalakon, csoportokon belül is elkezdhetjük a keresgélést, ismerkedést.

Természetesen még számos egyéb trükk és tipp létezik, melyek megfogadásával, bevetésével rengeteget spórolhatunk, még több helyre eljuthatunk. A legfontosabb, hogy élvezzük a lehetőséget, a rendelkezésünkre álló időt és ne azon stresszeljünk, hogy mi minden nem fér bele a nagy felfedezőkörútba. Szerencsére nincs limitálva, hogy hány alkalommal vehetünk részt ilyen nyári táborban, így az egyetemi éveink alatt akár minden tavaszi szemeszter fáradalmait kipihenhetjük az államok mesés látnivalót felfedezve!

Fotó: Getty Images