5 gyönyörű város, ahol fizetnek, hogy odaköltözz

2019. július 25.
Mindenki álmodozott már arról, hogy a háta mögött hagy mindent, és elköltözik egy álomszerű helyre. A lehetőség alapvetően adott, rengeteg helyen akár fizetnek is azért, hogy odaköltözzön valaki, ráadásul mesébe illő, tengerparti házakba.

A fejlett világban egyre több helyen küzdenek a falvak és kisvárosok az elöregedéssel és elnéptelenedéssel. A helyi önkormányzatok pedig szinte mindent bevetnek az ajándék készpénztől az aprópénzért megvásárolható házakig, hogy új lakók népesítsék be a településeket. Írországtól Olaszországon át Görögországig, de akár az Amerikai Egyesült Államokban is találunk ilyen helyeket. 

1. Arranmore, a képeslapszerű ír sziget
Az Árainn Mhórként is ismert ír sziget, Arranmore története a történelem előtti időkre nyúlik vissza, és a természet pont olyan érintetlennek tűnik, mint az ember megjelenése előtt. Ám a szépsége ellenére a fiatalok elvándorolnak a főként halászatból és állattartásból élő szigetről, így lakosainak a száma mára ötszáz alá zuhant. Az odaköltözőknek nem kevesebbet ígérnek, mint Írország legjobb búvárhelyeit az ajtajuk előtt és a legfinomabb tengeri halételeket. Emellett szélessávú internet, ír whiskey és home office várja az ideköltözőket.


2. Locanában fizetnek, ha gyerekkel költözünk

Locana egy kis falu Észak-Olaszországban, Torinótól nem messze. A települést hegyek veszik körül, csodás a levegő és a helyiek egész évben hódolhatnak a síelésnek, hegymászásnak és kerékpározásnak. Ám Locana polgármestere, Giovanni Bruno Mattiet azt mondta a CNN-nek, hogy a település lakossága az 1900-as évek elején számolt 7000 főről mára alig 1500-ra zuhant, mivel a lakosok nagyrésze beköltözött Torinóba. Locana iskoláját is a bezárás veszélye fenyegeti az alacsony gyermeklétszám miatt. Hogy megállítsa ezt a tendenciát, a polgármester minden gyermekkel ideköltöző családnak 9000 eurót fizet, és legalább 6000 eurós fizetést ajánl.

3. Antikytherán is a fiatal családokat várják
Az apró görög szigeten, Antikytherán is annyira szeretnék, ha minél több fiatal család költözne be, hogy fizetni is hajlandóak érte. Jelenleg 20 fő a lakosok száma a szigeten, így ha valaki vállalja, hogy beköltözik, házat, földet és három éven át havi 500 eurót kap a helyi görögkatolikus templomtól. Mivel jelenleg nincs élelmiszerbolt vagy benzinkút a szigeten, leginkább földrajztudósok érkeznek a helyre, hogy a klímaváltozás hatásait tanulmányozzák, és a szigetnek saját vízellátó rendszert és önálló erőművet építettek.


4. Szicíliába is csalogatják a családokat

A szicíliai város, Sambuca a gazdaságát szeretné felpörgetni azzal, hogy 1 dollárért adja a helyi házakat. Giuseppe Cacioppo, a városka polgármestere azt mondta, hogy aki Sambucában szeretne letelepedni, annak nem kell várnia egy pillanatot sem. A vállalkozó kedvűek 40 és 150 négyzetméter közötti ingatlanok közül választhatnak, ám az elérhető házak felújításra szorulnak, és legalább három évig a településen kell élniük az ide költözőknek.

5. Monti
Scìaga tulajdonképpen ingyen adja a házat
A svájci-olasz határon található falucskában, Monti Scìagában egy dollárért juthatunk házhoz, mivel ismét élettel szeretnék megtölteni a mára teljesen kiürült települést. A településről csodás kilátás nyílik a Lago Maggioréra, ráadásul a település csatornázott, és csupán hetven kilométerre van Milánótól. Egyetlen dolgot várnak cserébe a tulajdonképpen ingyen kapott ingatlanért: az új tulajdonosnak fel kell újítania a kőházakat, melyek gyakran romosak.


Forrás: Insider
Fotó: Wikimedia, Unsplash