8 vízparti nyaralóhely külföldön, ami autóval is könnyen elérhető

2019. július 04.
A nyári kánikulát nem lehet kibírni vízpart nélkül, amikből szerencsére akad bőven a környékünkön is. Bloggerünk, PandArte olyan helyeket gyűjtött össze Nektek, amik ugyan külföldön vannak, de autóval is könnyen és viszonylag hamar elérhetőek. Szemezgessetek bátran!

1. ZATON – HORVÁTORSZÁG

 

Mi már kétszer is nyaraltunk itt, imádjuk ezt a kis várost, ami Sibenik előszobája. Azért választottuk ezt a régiót, mert szerettünk volna egy szép nyugodt kisvárosban aludni, vagy esténként sétálni és finomakat vacsorázni, egy nagy történelmi városban csavarogni, ami közel van a szálláshoz, nappal jókat strandolni, hajóval túrázni és megnézni a híres KRKA vízesést a nemzeti parkkal. Ez mind elérhető Zatonból, ahol mi a The Admiral Zaton-ban szálltunk meg. Az estéket azért imádtuk különösen, mert a reggel frissen fogott halakat a szállástól 5 percre, helyben grillezték az egyik étteremben, mégpedig nagyon szakszerűen, egy vas rácsos ajtón:) Autóval kb 6 órás út, ami kényelmesen megtehető.

zaton.jpg

2. PIRAN – SZLOVÉNIA

 

Egy kicsivel közelebbi úti cél Szlovénia ékköve, Piran, ami történelme miatt bővelkedik a látnivalókban! Ha a csobbanás helyett, vagy után szeretnénk körbenézni, érdemes ellátogatni a Szent György-templomba, a csodás Tartini térre, ami egyben a központ is, innen indulnak a kis utcák, sikátorok a város minden részébe. A félsziget csúcsán még egy világító toronyként funkcionáló Rondella is van. Közlekedni autóval a belvárosban nem igazán lehet, parkolni is horror áron, viszont cserébe ingyenes kis buszjáratok vannak. A szlovén tengerpartok a horvát partokhoz hasonlóan kavicsosak, sziklásak, és a víz is ugyanolyan tiszta. Én egyszer barátnőkkel nyaraltam itt pár napot, és nagyon tetszett, azóta is visszavágyok!

3. BLED – SZLOVÉNIA

Már nagyon sokan dicsérték nekem a Szlovénia északnyugati oldalán található híres Bledi tavat, amit 5 órás autózással tudtok elérni a fővárosból. Hamarosan biztosan mi is elutazunk ide, már csak azért is, mert nyáron itt kicsit frissebb a levegő, és nincs is olyan meleg, mint a tipikus tengerparti helyeken. Fontos tudni, hogy a vár strand az egyetlen szabadtéri fürdőhely Bleden, ami egyébként elég jó helyen, a sziklaszirten lévő várkastély alatt helyezkedik el. Ha már kistrandoltátok magatokat, rengeteg más aktív program vár rátok: érdemes megnézni a Vintgar szurdokot, be lehet hajókázni a tó közepén található szigetre a templomhoz, lehet mini golfozni, kalandparkozni, túrázni a hegyekben, raftingolni és nem szabad kihagyni a híres krémest sem!

TIPP: Ha egy Mastercard bankkártyát is viszel magaddal az útra, sokkal kényelmesebben élvezheted ki a hely nyújtotta élményeket. Kis helyen elfér, nemcsak számos étteremben és üzletben, de a benzinkutakon is fizethetsz vele! Az már csak plusz, hogy így nem kell az apróval foglalkoznod, és nem marad a nyakadon egy csomó valuta a nyaralás végén.

4. OSSIACHER SEE – AUSZTRIA

 

Ausztriában már többször nyaraltam, nagyon jó választás szerintem az előbb említett klíma miatt is. Ha nincs akkora kánikula, akkor többféle aktív kikapcsolódást is lehet választani a nyaralás alatt. Ausztria 3. legnagyobb tavát például simán körbe lehet bicajozni egy kezdőnek is, hiszen csak 26 km az egész. Közben nagyokat lehet csobbanni, mert a tó környékén 13 strand is található! Ha szerettek kempingezni, érdemes kipróbálni a Terrassencamping Ossiacher See-t, gyönyörű kilátás nyílik onnan a tóra, sokféle vízi sportot ki lehet próbálni, a gyerekeket pedig játszótér és animációs programok várják. Mindez 5 órás autóútra Budapesttől.

ossiacher_see.jpg

5. CINQUE TERRE – OLASZORSZÁG

A top 10-es összeállításomban ez a leghosszabb út autóval, kb. 11 óra, de a látvány és az élmények kárpótolni fog mindenkit! Ha túl hosszúnak tűnik egyben, félúton meg lehet állni és másnap folytatni a kalandokat. Cinque Terre-t sokan a világ egyik legszebb partszakaszának tartják a festői táj miatt. A sziklára épült öt festői városka, melyeket gyalogösvény köt össze, megőrizte a „régi Itália” hangulatát. A fürdésre kevés az alkalmas hely, Levanto és Monterosso homokos partjait viszont mindenképp érdemes kipróbálni. A falvak között hajóval, vonattal, vagy gyalogosan lehet csak közlekedni.

cinque_terre.jpg

6. LIGNANO – OLASZORSZÁG

 

Igazi olasz földi paradicsom ez a térség, itt tényleg minden van és csak 6 órás út autóval! Gyönyörű 8 km-es homokos part, Aquapark, gyerekpark, strand kutyáknak, állatkert, káprázatos szállások és apartmanok. Nincs hiány az éjszakai és nappali szórakoztató egységekből sem, sőt, napközben egyes helyeken animátorok is foglalkoznak a gyerekekkel,

TIPP: Lignano-ban, mint egész Olaszországban általában, szinte mindenhol tudsz bankkártyával fizetni. Ez az Auqasplash aquaparkra is igaz, ahol vizesen biztos sokkal kényelmetlenebb lenne készpénzzel fizetni a család ebédjéért.

7. BASKA – HORVÁTORSZÁG

 

Baska az egyik kedvenc horvátországi célpontom, itt van a Krk-sziget legnépszerűbb strandja. Egy széles, hosszú, tengerparti sétány húzódik végig a partvonalon. A város felé eső oldalon éttermek, cukrászdák váltják egymást, míg a sétány part felőli oldalát kütyüárusok, fagyizók, palacsintázók, hamburgeresek zárják. Egy sövény választja el Baska strandját a sétánytól, késő délután és este van lehetőség szórakozni bőven. Egyébként az egész környék tele van ismert, illetve eldugott tengerpartokkal. Sokuk gyalogosan, bérelhető biciklivel is megközelíthető, de a legtöbb csak hajóval érhető el, amik sűrűn indulnak a helyi kikötőkből.

 8. GARDEN VILLAGE BLED – SZLOVÉNIA

 

Ez az egyik kedvenc jövőbeli úti célom, nagyon egyedi és különleges hely, sokféle szállás lehetőséggel. A Garden Village Bled egy ökológiailag egyedi kivitelezésű hely a mostanában divatos lombházakkal, többféle luxus felszerelésű sátrakkal,  apartmanokkal és resortokkal. Vannak medencéi, pezsgőfürdők a faházakhoz, az éttermén még egy patak is átfolyik! Sőt, a frissítő forrásvízzel megtöltött speciális medencében Kneipp-terápiával és reflexív lábmasszázzsal kényeztethetik magukat a vendégek. A környék kiváló különböző sporttevékenységekre: a közeli folyókon kajakozásra és vadvízi evezésre, míg a 6 km-re fekvő Triglav Nemzeti Parkban túrázásra nyílik lehetőség. Ez a csodahely is csak 5 órás autóút a fővárostól!

garden_village.jpg

PandArte