3 zöld úticél nyárra

2019. augusztus 11.
Nyáron egy kicsit mindig nehezebb tartani környezettudatos elhatározásainkat és fogadalmainkat. Ilyenkor könnyebben belefutunk a szívószállal érkező limonádékba, a PET-palackos üdítőkbe, arról nem is beszélve, hogy kocsiba vagy repülőre ülünk, hogy elutazzunk egy tengerparti országba. Pedig a zöld nyaralás nem lehetetlen.

Biciklivel és sátorral a Balaton körül

Mi lehetne annál környezetbarátabb, mint hogy a garázsban hagyod a kocsit, és két keréken vágsz bele kalandokba? Vedd elő a biciklidet, ülj fel egy vonatra, és irány a Balaton! Ha igazán kemény vagy, akár egy nap alatt is megkerülheted, de ha nem a teljesítményre mész, és útközben szívesen megmártóznál néha vagy bedobnál egy lángost, akkor számolj három-négy nappal. Kerülj a lehető legközelebb a természethez, és a hotelek vagy apartmanok helyett válaszd a sátrazást.

A Balatont biciklivel megkerülni nem csak kis ökológiai lábnyomot maga után hagyó nyaralás (ha az étkezést is a lehető legfenntarthatóbban intézed, kulacsot használsz, helyi termelőktől vásárolsz és csomagolásmentességre törekszel, végképp mindent megtettél a bolygóért), de olyan természetközeli kikapcsolódás is, amely során tudatosságot tanulsz. Rájössz, hogy nincs is olyan sok holmira szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad, hogy a kemping zuhanyzójában a másfél órás fürdés helyett tökéletesen megteszi a pár perces tisztálkodás, és hogy mik azok az értékek, amikért érdemes változtatnunk a mindennapjainkon, hogy esélyt adjunk a Föld jövőjének.

Ökofesztivál Terényben

„B#%meg elpusztulunk!!4!” – ha te is egyetértesz a szlogennel, akkor nem kérdés, az Eco Punk fesztiválon a helyed augusztus 15. és 18. között Terényben. Ki gondolta volna, hogy fesztiválozni nem csak PET-palack és műanyagpohár rengetegben lehet? Mert az biztos, hogy ezen a fesztiválon ezzel a jelenséggel nem fogsz találkozni.

Az Eco Punk nem is klasszikus értelemben vett fesztivál, sokkal inkább konferencia, ahol olyan nevek szólalnak majd fel a környezetvédelem érdekében mint Bea Johnson a zero waste mozgalom nagykövete és alapítója, de találkozhatsz a Holy Duck bloggerével, a fenntartható divat harcosával, Mengyán Eszterrel, a környezettudatos mindennapok szupertrendi kellékeinek tervezőjével, a Shamo Bags Mohácsi Nusijával vagy akár a Ne pazarolj csomagolásmentes bolt alapító tagjaival, Magyar-Hikisch Ágival és Nemes Rékával.

A fesztiválon az ő előadásikon és workshopjaikon vehetsz részt vagy megvásárolhatod a termékeiket. Jegyet elővételben 7000, a helyszínen 8000 forintért vehetsz, a 26 éven aluliaknak pedig szuper hírünk van, ők ingyen (regisztárcióhoz kötötten) vehetnek részt az Eco Punkon.

Zebegényi kikapcsolódás egy ökohotelben

Az élővilágot tiszteletben tartva túrázni talán az egyik legfenntarthatóbb elfoglaltság. Ráadásul csodálatosabbnál csodálatosabb felfedezésre váró tájaink vannak. Zebegény egy kicsi, bájos község a Dunakanyarban csordogáló patakkal, macskaköves utcákkal, hangulatos házikókkal és egy megmászásra váró heggyel. A környéken rengeteg turistaút közül választhatsz, biciklizhetsz a folyóparton vagy egyszerűen csak lazíthatsz a gyönyörű környezetben.

A legjobb pedig, hogy a főhadiszállásodul választhatsz egy ökohotelt: a Natura Hillt. És hogy mitől öko egy hotel? Az épületet a fenttarthatóság jegyében alakították ki, az étteremben pedig olyan fogásokkal találkozhatsz, amik elkészítéséhez helyben készült termékeket és szezonális terményeket használnak, amiket a környék termelőitől és gazdáitól szereznek be. A hotel területén találhatsz levendulamezőt és gyógy- és fűszernövényeknek otthont adó kertet.

 

Slow Food Bistro