Slow ételekhez minőségi borokat!

2019. február 11. |

Tulajdonképpen már évtizedek óta ismételgetik a könyvkiadók, hogy az embereknek nincs idejük hosszabb elkészítési idejű receptekre. Nem is olyan régen még azokat a szakácskönyveket kapkodták el, amelyek egyórás vacsorát ígértek, ma már túlléptünk a harminc percen is, és ott vannak a negyedórás csodák. Pedig vannak olyan fogások, amelyekért érdemes lelassítani az időt.

Legyen szó hosszan a tűzhelyen főzött vagy a sütőben sült ragukról, ezek a fogások olyanok, mint egy szertartás, méghozzá a kellemesebb fajtából. Minimális konyhai gyakorlattal sem bonyolult az elkészítésük, a legnagyobb erőfeszítést pedig az alapanyagok darabolása jelenti. Miután viszonylag alacsony hőfokon feltesszük, hogy több óra alatt szépen lassan elkészüljön, egy idő után azt vehetjük észre, hogy remek illatok töltik be a lakást, és így bárki, aki otthon van, ráhangolódik a közös étkezésre.

Ha járatlanok vagyunk a ragukészítésben, érdemes a klasszikusokhoz, a franciákhoz nyúlni segítségért. Mellettük ugyanakkor találunk ilyen recepteket a ma kedvelt angol szakácsoknál is, de az érdeklődőknek hasznos lehet a skandináv gasztronómiában is körülnézni. Minél hidegebb van valahol, minél többet esik, az annál jobban kedvez a melengető fogásoknak. És legalább lesz mihez kinyitnunk a nagy borokat is. Következzen három tipp.


Fotó: Unsplash

Bott Frigyes Kékfrankos 2017

A Felvidéken dolgozó Bott Frigyes munkásságát csak ajánlani tudjuk azoknak, akik még nem fedezték fel. Legyen szó az olyan regionális sztenderdekről, mint ez a kékfrankos, vagy valami egyediről, mint a Super Granum néven futó juhfark-furmint-hárslevelű házasítás, mindig izgalmas és színvonalas az eredmény. Ez a filigrán érzetű, savakra és friss gyümölcsökre hangolt bor jó választás egy cassoulet-hoz, ami babalapú, és liba- vagy kacsacomb, valamint sült kolbászkák gazdagítják.

Tóth Ferenc Egri Bikavér Grand Superior Tornyos-dűlő 2016

Tóth Ferencnek ez a bora több szempontból is érdekes. Egyrészt az egri bikavér legmagasabb minőségi kategóriája a grand superior, amely címet ezen a borvidéken ma már kizárólag dűlőszelektált borok érdemelhetik ki. A másik fontos infó, hogy a Tornyos-dűlő a Síkhegy része, ahol közel nyolcszáz éve művelnek szőlőt. Ennél a bornál a szerkezeten van a hangsúly, a határozott savakat és a tannint finoman egészítik ki a fűszeres, meggyes, szilvás ízek. Hosszú érlelésre alkalmas bor, de ha valaki most nyitja ki, főzzön hozzá vad- vagy gombaragut.

Bujdosó Farkastanya Cabernet Franc 2012

A Bujdosó család a Balaton déli partján, Lellén és Bogláron készíti borait. Ez a cabernet franc a dűlőszelektált sorozatuk tagja, és mint a többi palackuk címkéjén, itt is megjelenik a szőlő mellett másik szenvedélyük, a vitorlázás: egy zászlómontázs formájában. Ez a bor hozza a szőlőfajtára jellemző karaktert, amelyre csak ráerősít a meleg évjárat. Sűrű, koncentrált, testes, tele sötét bogyós gyümölcsökkel és vaníliás, karamelles asszociációkkal. Egy marharaguhoz remek választás.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön ételek

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön