Slow ételekhez minőségi borokat!

2019. február 11.
Tulajdonképpen már évtizedek óta ismételgetik a könyvkiadók, hogy az embereknek nincs idejük hosszabb elkészítési idejű receptekre. Nem is olyan régen még azokat a szakácskönyveket kapkodták el, amelyek egyórás vacsorát ígértek, ma már túlléptünk a harminc percen is, és ott vannak a negyedórás csodák. Pedig vannak olyan fogások, amelyekért érdemes lelassítani az időt.

Legyen szó hosszan a tűzhelyen főzött vagy a sütőben sült ragukról, ezek a fogások olyanok, mint egy szertartás, méghozzá a kellemesebb fajtából. Minimális konyhai gyakorlattal sem bonyolult az elkészítésük, a legnagyobb erőfeszítést pedig az alapanyagok darabolása jelenti. Miután viszonylag alacsony hőfokon feltesszük, hogy több óra alatt szépen lassan elkészüljön, egy idő után azt vehetjük észre, hogy remek illatok töltik be a lakást, és így bárki, aki otthon van, ráhangolódik a közös étkezésre.

Ha járatlanok vagyunk a ragukészítésben, érdemes a klasszikusokhoz, a franciákhoz nyúlni segítségért. Mellettük ugyanakkor találunk ilyen recepteket a ma kedvelt angol szakácsoknál is, de az érdeklődőknek hasznos lehet a skandináv gasztronómiában is körülnézni. Minél hidegebb van valahol, minél többet esik, az annál jobban kedvez a melengető fogásoknak. És legalább lesz mihez kinyitnunk a nagy borokat is. Következzen három tipp.


Fotó: Unsplash

Bott Frigyes Kékfrankos 2017

A Felvidéken dolgozó Bott Frigyes munkásságát csak ajánlani tudjuk azoknak, akik még nem fedezték fel. Legyen szó az olyan regionális sztenderdekről, mint ez a kékfrankos, vagy valami egyediről, mint a Super Granum néven futó juhfark-furmint-hárslevelű házasítás, mindig izgalmas és színvonalas az eredmény. Ez a filigrán érzetű, savakra és friss gyümölcsökre hangolt bor jó választás egy cassoulet-hoz, ami babalapú, és liba- vagy kacsacomb, valamint sült kolbászkák gazdagítják.

Tóth Ferenc Egri Bikavér Grand Superior Tornyos-dűlő 2016

Tóth Ferencnek ez a bora több szempontból is érdekes. Egyrészt az egri bikavér legmagasabb minőségi kategóriája a grand superior, amely címet ezen a borvidéken ma már kizárólag dűlőszelektált borok érdemelhetik ki. A másik fontos infó, hogy a Tornyos-dűlő a Síkhegy része, ahol közel nyolcszáz éve művelnek szőlőt. Ennél a bornál a szerkezeten van a hangsúly, a határozott savakat és a tannint finoman egészítik ki a fűszeres, meggyes, szilvás ízek. Hosszú érlelésre alkalmas bor, de ha valaki most nyitja ki, főzzön hozzá vad- vagy gombaragut.

Bujdosó Farkastanya Cabernet Franc 2012

A Bujdosó család a Balaton déli partján, Lellén és Bogláron készíti borait. Ez a cabernet franc a dűlőszelektált sorozatuk tagja, és mint a többi palackuk címkéjén, itt is megjelenik a szőlő mellett másik szenvedélyük, a vitorlázás: egy zászlómontázs formájában. Ez a bor hozza a szőlőfajtára jellemző karaktert, amelyre csak ráerősít a meleg évjárat. Sűrű, koncentrált, testes, tele sötét bogyós gyümölcsökkel és vaníliás, karamelles asszociációkkal. Egy marharaguhoz remek választás.