Az én utcám: Odett

2019. december 17.
Új rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. Ezúttal Odett mesélt nekünk kedvenc kutyasétáltatós helyeiről.

Odett kedvenc utcája: Bakator utca (XI. kerület)

Több mint 10 éve élek Budapesten, számtalan kerületében megfodultam már, és valamiért mindig szerencsém volt: olyan kerületekben lakhattam, amik mindig megfeleltek az éppen aktuális életritmusomnak és kedvemnek, ez pedig tökéletes választásnak bizonyult.

Laktam a XIII. kerületben, így azóta is Újlipótváros a szívem egyik csücske – a Randóti Miklós utca, Visegrádi utca, és a Pozsonyiról akkor még nem is beszéltem! Aztán hirtelen a VI. kerültben találtam magam, akkor az Andrássy út, a Semmelweis utca, és a Gerlóczy utca voltak a kedvenceim. Mostanában átkerült minden számomra fontos dolog Budára, ami pontosabban a XI. kerületet jelenti, ezért az éppen aktuális kedvenc utcám a Bakator utca a Gellérhegyen.

Az a nagy helyzet, hogy mióta kutyám van, – ez egyébként jövőre lesz pontosan 3 éve – imádok sétálni. Persze egyébként is, viszont a kutyasétáltatás tökéletes ürügy arra, hogy akár a saját városodban is turista lehess, hogy teljesen más szemmel figyeled olyankor az épületeket, az ott lakókat, a környezetet, – mennyire hangos, mennyire zöld a környék, egyáltalán milyen hangulatot kapsz el, ha éppen ott vagy. Idén októberben fedeztem fel magamnak a Bakator utcát, csodálatos őszi naplamentében, vasárnap volt. A gyerekek még kint játszottak, a felnőttek pakolták be a növényeket a kertből, éppen akkor gyúltak ki az utcalámpák, de még ott pislogott az ég rózsaszíne.

Kicsit olyan érzés kerített hatalmába, mintha a Balatonon pihennék augusztus utolsó hetében. Gyönyörű villák, pár emeletes társasházak rendezett udvarral, ezerféle növény és meseszép panoráma. Van egy kisbolt is talán a környéken, a Ménesin, de ez a legtöbb, ami a városi környezetre emlékeztet minket. Inkább sétálni szeretek, ezért nem ragaszkodom ahhoz, hogy a sarkamban legyen egy hatalmas bolt mindenfélével, sőt az egyik legjobb választásnak tűnik, ha a város zajától kicsit messzebb, vagy feljebb tud pihenni, élni, kikapcsolni az ember. Jó lenne egyszer majd ott is lakni egy kicsit!

Fotó: Bodnár Zsófi