Ha nem elég a télből: a 6 legjobb kaland a sarkkör közelében

2020. február 08.
Az Északi-sarkkör lenyűgöző természettel, a sarki fénnyel és csodás állatvilággal rendelkezik. Ráadásul akkor is biztosan van hó, ha nálunk éppen fukarkodik a tél vele.

Míg a tél meghozza a mínusz fokokat és elveszi a napfényt, megadja a lehetőséget az adrenalinpumpáló havas kalandokhoz. Különösen, ha az Északi-sarkkörhöz utazunk, ahol száguldhatunk kutyaszánnal, kipróbálhatjuk magunkat jégfalmászás közben egy gleccsertúrán vagy megcsodálhatjuk a sarki fényt.


1. A sarki fény tánca
Bármelyik skandináv országban gyönyörködhetünk a sarkkör közelében a természet egyik legcsodálatosabb fényjátékában, melyet a légkörbe hatoló elektromos töltéssel rendelkező részecskék okoznak, sejtelmes zöld, rózsaszín, kék és lila fényfüggönybe borítva az eget.

2. Egy éjszaka a jéghotelben
Már az is remek élmény, ha egy fűtött hotelszobában tölthetjük az időt a sarkkör környékén, ám a jéghotelek jelentik az igazán nagy kalandot. Svédországban és Finnországban is is találhatunk ilyen szállásokat, melyekben természetesen termálvíz által melegített pezsgőfürdőben is lazíthatunk, mielőtt bebújunk a fűthető hálózsákunkba.

3. Hajózás az Északnyugati átjárón
Ha szeretnénk jegesmedvét látni természetes élőhelyén, mielőtt még kipusztulnának ezek a csodálatos teremtmények, érdemes befizetni egy hajóútra az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő Északnyugati átjárón. A jegesmedvék mellett rozmárokat is láthatunk háborítatlan környezetükben, és jégmezőt, ameddig csak a szem ellát.

4. Husky-szafari
Kevés nagyobb élmény van, mint egy kutyaszánon átvágni a havas tundrán. Ez egyszerre izgalmas, kimerítő és lélekemelő tapasztalat, amit mindenképpen fel kell vennie minden télimádó embernek a bakancslistájára.

5. Bálnales
A fekete és fehér bálnák hátraszaltóin kívül tizenhét különböző bálnafaj lenyűgöző mutatványainak lehetünk szemtanúi egy-egy ilyen túrán az Északi-sarkkörnél. A norvégiai Tromsø-ból indulhatunk el hajóval a téli szezon alatt, hogy a fjordok vizeiben láthassuk a hatalmas emlősöket.


6. Gleccsertúra
Aki gleccsertúrára indul a fagyott jégcsúcsokra, ne felejtse otthon a jégcsákányt! Életre szóló élményt jelent a kék jégbarlangok, jéggel borított vulkánok és jégfolyosókon való kalandozások Izlandon.

7. Grönlandi termálforrások
Aki a kevésbé kimerítő élményeket részesíti előnyben, az ne hagyja ki Grönland titkos termálforrásait. A terület nyolcvan százalékát jég borítja, ám a titkos termálforrások számos fürdőt táplálnak Grönlandon, melyek remekül ellensúlyozzák a sarkkör fagyos időjárását. Ráadásul a források közül sok természetes gyógyító hatással rendelkezik, így jótékonyan enyhíti a gleccsertúrán vagy kutyaszánozás közben megfáradt izmok fájdalmát.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash