A világ 10 legfotogénebb falucskája

2020. február 24.
Ideje elfelejteni, hogy a nyaralás egyenlő a strandolással. Összeállították a világ legfotogénebb falucskáinak listáját, amelyen olyan helyek szerepelnek, amelyek garantáltan jobban mutatnak az Instagramon, mint egy feszített víztükrű medence. Jó hír, hogy van, ahol azért a tengert sem kell nélkülöznünk.

A Cinque Terre pasztellszínű házikóitól a japán Sirakava-go nádfedelű épületeiig – az alábbi tíz falut találták a világ tíz legfotogénebb településének a világon.

1. Cinque Terre, Olaszország
Öt világhírű falucska bújik meg a Ligur-tenger egyik nehezen megközelíthető partszakaszán, a Cinque Terrének nevezett területen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.


1997 óta az UNESCO Világörökségének része a partszakasz, hogy ezzel is megóvják a kamerával felszerelt turisták áradatától. Ám minden világjáró bakancslistáján szerepelnie kell a Cinque Terre falvainak, hiszen a fehér templomok, a pasztelszínű villák és a csillámló tengeröbölben horgonyzó rozoga halászbárkák festői látványát legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell. 

2. Reine, Norvégia
Akik felvették a bakancslistájukra az északi fény megtekintését, azoknak nem szabad kihagyniuk a norvégiai Reine meglátogatását sem.


A Lofoten-szigetcsoport egyik településeként az északi-sarkkörön helyezkedik el, és a település megtestesíti a skandináv falvak kvintesszenciáját a képeslapra illő halászkunyhókkal, öblökkel és kiemelkedő sziklaszirtekkel.

3. Oia, Santorini
Nem meglepő, hogy Santorini szigete is felkerült a listára. Oia festői látképe a világ minden pontján ott virít háttérképként a számítógépeken és tapétaként a falakon.


A sziklás kilátók, a hófehér házak és a macskaköves utcák mellett azért is tökéletes nyaralóhely, mert nemcsak a történelmi építményekben gyönyörködhetünk, de a ragyogó tengerben is megmártózhatunk.

4. Burano, Olaszország
Olaszországban annyi gyönyörű hely van, nem csoda, ha más is felkerült a listára a Cinque Terre falvain kívül. A velencei Burano szivárványszínű házai között sétálva úgy érezhetjük: mesevilágba csöppentünk.


A települést csupán kétezren lakják, ám rengeteg turista látogatja meg, akik Velencéből átruccanva helyi finomságokat szeretnének megkóstolni – és lefotóznák a látványos csatornákat.

5. Colmar, Franciaország
A német–francia határon fekvő Colmar megtartotta reneszánsz báját. A házakon meghagyták a törékeny faszegélyeket, így a városka hangulata messze-messze repít minket a történelemben.


6. Hallstatt, Ausztria
Ha megnézünk egy képet Hallstattról, egyből megértjük majd, miért a faluról mintázták a Jégvarázs című animációs film helyszíneit. A 16. századi házak és a Salzkammergut hegycsúcsai tökéletesen illenek egy tündérmesébe.


Hallstattot csupán 780-an lakják, nem csoda, hogy a mese sikere után idezarándokló rajongók tömegét nehezen bírja. A legsűrűbb napokon a helyi turisztikai hivatal beszámolója szerint akár 90 turistabusz is érkezik, évente pedig közel egymillióan látogatják meg a falucskát. Ezért kérik a település vezetői, hogy a látogatók a minőséget részesítsék előnyben a mennyiséggel szemben: legalább két órát tölstenek a településen, üljenek be a helyi éttermekbe, iratkozzanak fel a környéket bejáró hajóútra, és látogassák meg a híres helyi sóbányát is amellett, hogy elkészítik a kötelező fotót Hallstattról.

7. Alberobello, Olaszország
Annyira különlegesek és egyediek az olaszországi Alberobello helyi mészkőből épült, méhkaptár alakú házai, amelyek a 14. században épültek, hogy ez a falu sem maradhatott le a listáról.


Mintha csak gyerekek rajzolták volna, olyan látványt nyújtanak, nem csoda, hogy az egyik legfotogénebb településnek választották miattuk Alberobellót.

8. Sirakava-go, Japán
A bájos épületek örökké tökéletes fotótémát jelentenek, így Sirakava-go sem hiányozhat Gassho-stílusban épült nádfedeles házaival.


A hegyek között megbújó falu lakói hosszú ideig a világtól teljesen elzárva élték mindennapjaikat, az itt élők selyemhernyót tenyésztettek eperfáikon. Ma már könnyen látogatható, és olyankor a legszebb, ha hó fedi a háztetőket.

9. Sidi Bou Said, Tunézia
Az afrikai kontinens is képviselteti magát a listán. A kék ajtók, a ragyogó tenger és a magasba nyúló pálmafák városkája, a tunéziai Sidi Bou Said nem okoz csalódást, ha meglátogatjuk.


Az álmos halászfalu igazi pihentető kikapcsolódást nyújt, rádaásul senki sem fog siettetni, nem kell kapkodva elkészítenünk a tökéletes felvételeket.


10. Wengen, Svájc
A gazdálkodó közösség által alapított Wengen lakossága gyorsan növekedett az idők során, köszönhetően a hófödte hegycsúcsoknak és a gazdag mezőknek. Tökéletes képet komponálhatunk itt az Instagramunkra a legelésző tehenekkel és birkákkal.


Nemcsak a kirándulóknak, de a téli sportok szerelmeseinek is tökéletes úti cél az apró svájci település

Forrás: Marie Claire Australia, The New York Times
Fotó: Unsplash