5 úticél, amit az Instagram tett tönkre

2019. július 29.
A közösségi média, élen az Instagrammal, rengeteg kulturális változást hozott az életünkbe, jelentősen megváltoztatta például az utazási szokásainkat. Az olyan tájak, városrészek, melyeket korábban csak a helyiek ismertek, ma tömegeket vonzanak a látványos képek miatt. A tömegek pedig nem feltétlenül vigyáznak a környezetre.

A történet legtöbbször ugyanaz: a sok követővel rendelkező Instagram-influenszerek elutaznak egy gyönyörű, korábban ismeretlen vagy ritkán látogatott helyre. Az emberek látják a sok lájkot és a csodás természetet, a festői utcácskákat, vadregényes szikákat, és elindul a tömeg, melyre az addig rejtett helyek nem mindig vannak felkészülve.

Justin Bieber betett az izlandi kanyonnak

A kanadai énekes, Justin Bieber 2015-ben mutatta be videoklipjét, melyben az izlandi Fjaðrárgljúfur-kanyon szerepelt. A megjelenés óta olyan népszerű látványossággá vált a kanyon, hogy idén júniusban be kellett zárni, mert súlyosan károsította a turistaáradat. Korábban is népszerű hely volt a látványos kanyon a zöld sziklákkal és vízesésekkel, ám Justin Bieber óta 50-80 százalékkal emelkedett a látogatók száma, több mint 448 millióan nézték meg az izlandi turisztikai hivatal információi szerint. A hely nem volt felkészülve ekkora tömegre, azért is zárták be, hogy fejleszthessék az infrastruktúráját, ami egyrészt megvédi a természetet, másrészt minden idelátogató számára élvezhetővé teszi a látványt.

A Yellowstone vadjai nem bírták a szelfiket

Ha a szelfiőrületet hozzáadjuk a vadvilágról való kevés tudáshoz, borítékolhatjuk, hogy a féltve óvott ritka állatfajok, mint például a Yellowstone Park bölényei, megsínylik a rengeteg turistát. Amerika legnépszerűbb nemzeti parkjának látogatóit figyelmeztetik, hogy ne menjenek hét méternél közelebb az állatokhoz, ám a parkőrök rendszeresen tapasztalják, hogy vannak, akik megszegik a szabályokat, és egy jó képért órákig képesek az állatok közvetlen közelében körözni. Egy bölénybikát például el kellett altatni, miután elütötték egy SUV-val.

A párizsi polgárok kapukat szereltettek fel

Macskakő, pasztelszínű házak és a hamisítatlan párizsi hangulat tette renkdívül népszerűvé az Instagaramon a Rue Crémieux környékét. Ám az utca lakói nem viselik túl jól, hogy az instagram-turisták szerint pont az ő házuk a legideálisabb háttér a szelfizésre, pokollá tették a környéket a turisták, leánybúcsúsok és a végtelen fotózások. Ezért kapukat szereltettek fel az utcában, melyet napnyugtakor és napkeltekor zárva tartanak, mivel az influenszerek ezekben az arany óráknak nevezett idősávokban fotózkodnak leginkább az optimális fényviszonyok miatt.


A turizmus túlnőtt Santorinin

Az olyan helyek, mint Santorini, már-már túl képeslapszerűek, így nem meglepő, hogy elárasztják a turisták.  Görögország nem tudna létezni a turizmus nélkül, ez tartja életben a gazdaságát, ám nem mindegy, hogyan oszlik el a látogatók tömege az országon belül. Az aránytalanul sok látogató több kárt okoz például Santorini látványoságaiban, mint amennyi hasznot hoz. Tíz év alatt megduplázódott az országba látogatók száma, ez nagyban köszönhető az Instagramnak. Évente több, mint 30 millió ember érkezik Görögországba. Ám a látogatók számában bekövetkezett növekedés nagyrészt az olyan apró helyeket terheli, mint Santorini, ahol az infrastruktúra nem állt készen a kis szigetet elöntő influenszeráradatra. Ezért Santorini vezetősége azt tervezi, hogy korlátozzák, hány turista látogathatja meg a szigetet egy év alatt.

Velence csatornái bedugultak

Vízre épült városként Velence rendkívül keskeny járdákkal rendelkezik, így az embertömeg már tulajdonképpen élvezhetetlenné teszi a városnézést. Olaszország ikonikus városa az Instagram-korszak első vonalába tartozik, az utazó bloggerek sosem mulasztják el a fotogén város meglátogatását. Mind a szárazföldjein, mind a csatornákon akkora a tömeg, hogy a fotózkodó emberek minden lehetséges helyen közlekedési dugókat okoznak. Arról nem is beszélve, hogy az Airbnb rendkívüli módon felhajtotta az ingatlanárakat és bérleti díjakat, ráadásul a klímaváltozás miatti vízszintemelkedés is fenyegeti a várost.

Fotó: Unsplash