Megnyithatják tavasszal a Notre-Dame egy részét

2020. március 08.
Az egy évvel ezelőtti pusztító tűzvész után nagy erőkkel dolgoznak a párizsi Notre-Dame újjáépítésén. Az erőfeszítéseknek megvan az eredménye, tavasszal újranyithatnak a katedrális kriptái és a köztér.

Már lassan egy éve, hogy pusztító tűzvész tombolt, amely lerombolta a Notre-Dame katedrális tetőszerkezetét. Az újjáépítési munkának is megvoltak a maga drámai eseményei – az ólomszennyezéstől a teljes összedőléstől való félelemig –, a kitartó munka nyomán azonban lassan újra életre kel a világ egyik leghíresebb építménye. Nemrég bejelentették, hogy a Notre-Dame kriptáit és közterét jó eséllyel megnyitják a közönség előtt még idén tavasszal.


Ahogy Párizs polgármestere, Emmanuel Grégoire elmondta, ha minden jól megy, a katedrális előtti tér egy részét ismét megnyitják még az év első felében. A polgármester hozzátette, hogy a katedrális oldalánál található törmelékből az ólomszennyezést kell eltávolítani és megszüntetni.

A 850 éves tető olvadása során szóródott szét a 440 tonna erősen mérgező ólom a katedrális környékén, amelyet mára nagyrészt eltávolítottak, így már nincs egészségügyi akadálya annak, hogy megnyissák a Notre-Dame kriptáit és közterét. „A kriptákat egy új kiállítással nyitjuk újra, amelyet a katedrálisnak szentelünk” – mondta Camille Courbis a Musée Carnavalet munkatársa a Lonely Planetnek.

A teljes katedrálist Emmanuel Macron francia elnök szerint öt éven belül nyithatják meg, ám a teljes újjáépítés a szakemberek szerint évtizedekig tarthat még. 

Forrás: The Lonely Planet, The New York Times
Fotó: Unsplash, Getty Images