Mitől olyan zöld Írország?

2020. március 17.
Írországot amúgyis smaragd szigetként emlegetik, de Szent Patrik ünnepén még jobban kizöldül. Összeállításunkban megmutatjuk, miért is kapta ezt a becenevet a szigetország, és melyek a legzöldebb pontjai.

Lá ’le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig, azaz Szent Patrik napja az írek nagy ünnepe az ország védőszentjének tiszteletére. Március 17-én ezért zöldbe borul az egész ország apraja nagyja, pedig egyébként is olyan üde és élénk zöld tájakat találunk Írországban, amelyek nyomán méltán nevezik smaragd szigetnek.

Moher-sziklák


A ragyogó zöld mohával borított sziklacsoport Írország egyik leghíresebb tája, nem hiányozhat egyik képeslapról sem. Az Atlanti-óceán partvidékén nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal akár a
Harry Potter és a Félvér Herceg, vagy A herceg megnyasszonya című filmekből is ismerős lehet.

Wicklow-hegység


A Wicklow-hegység Nemzeti Park a legnagyobb Írország hat nemzeti parkja közül, és talán a legzöldebb. A vibráló színű, élénk növényzetű táj felejthetetlen túrát garantál a Glendalough völgyén keresztül. Nem csoda, hogy a 2007-es P.S. I Love You című filmben is ezt választották festői háttérnek.

Carrauntoohil

Az 1038 méter magas Carrauntoohil egész Írország legmagasabb pontja. A tapasztalatlan hegymászók számára nagy kihívás lehet a hegycsúcs elérése, pedig távolról sima ügynek tűnhet. Az egyik legnépszerűbb, Ördög lajtorjája elnevezésű túrautvonalnak is része a csúcs, teljesítése négy-hat órán át is tarthat.

Croagh Patrick

Ahogy a legnagyobb ünnepükett, úgy a legszentebb hegyüket is Szent Patrikról nevezték el az írek. Úgy tartják, az 5. században negyven napig böjtölt és imádkozott a hegy tetején országuk védőszentje. Minden év július utolsó vasárnapján zarándokok ezrei özönlik el a hegyet, amelyet közülük sokan mezítláb másznak meg.

Torc-vízesés


Megérkezvén a Torc-vízeséshez, mintha az ír koboldok és tündérek világába csöppennénk. Az utunk során nemcsak a varázslatos vízesésben gyönyörködhetünk, hanem különleges kirándulást tehetünk a fák között, ahonnan a Muckross-tóra is ráláthatunk.

Óriások Útja


Különleges látvány tárul a turisták elé az Észak-Írországban található Óriások Útján járva. Hihetetlen, de 50-60 millió évvel ezelőtt, egy vulkánkitörés során a természet alkotta a hatszög alakú bazaltköveket. Mintegy negyvenezer különleges szikla borítja a csodaszép utat.

Burren


A vidék különleges és változatos növényvilágáról és mészkőszikláiról nevezetes. Elképesztő, de Írországban 27 féle őshonos orchideafaj él, közülük 23 található a Burren Nemzeti Parkban.

Olvass tovább!



Forrás:
Insider

Fotó: Unsplash