Webshoppal a bükki termelőkért, kézművesekért

2020. május 03.
Szörpök és kerámiák, ékszerek és tészták, könyvek és teák között válogathatunk egy új webshopban, ami a Bükki Nemzeti Park területén működő vállalkozásokat segíti.

Szakértők, bloggerek, civileg hada találgatja és elemzi, hogyan és miként fogunk utazni a jövőben, mert a járvány után az utazási szokásaink is bizonyosan megváltoznak majd. Világszerte arra számítanak, hogy még az eddigieknél is népszerűbbek lesznek a belföldi úti célok, a zsúfolt buszokat és nemzetközi repülőtereket kevesebben fogják vonzónak találni.

A kirándulások, erdőjárások – vagy divatosabb kifejezéssel erdőfürdések – már a karantén ideje alatt sokakat meghódítottak, a közeljövő kikapcsolódási szokásait fürkészők szerint pedig csak erősödni fog ez a trend. Ha szerencsénk van, így több pénz és törődés juthat az erdőknek-mezőknek, nemzeti parkoknak is.

Kirándulás közben szívesen felkeressük a termelők, a kézművesek műhelyeit, boltjait, konyháit. A Bükki Nemzeti Park igazgatósága a napokban jelentette be, hogy webáruházat indított a helyi termelők támogatására, akik védett természeti területen, a természetvédelem céljaival összhangban, legtöbbször egészséges, helyi alapanyagokból, helyi munkaerőre támaszkodva állítják elő kiváló termékeiket.

Az elmúlt években jelentős bolthálózatot alakítottak ki, Lillafüreden, Felsőtárkányban, Szilvásváradon és Ipolytarnócon a bemutatóhelyeken, Bükkszentkereszten és Répáshután a szálláshelyeken lehet megvásárolni a környék termelőinek, valamint a nemzeti parki termék védjegyes termelőknek az áruit. A webáruházzal a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre bezárt boltokat igyekeznek helyettesíteni, a kínálata napról napra bővül.

fotó: dr. Kiss Gábor
tárgyfotó: bnpi.hu